Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta

tinca - fotkatinca, 3. marca 2012
Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta
Foto: tinca

Aj toto jedlo patrí medzi pôstne jedlá. Kedysi sa pôst prísne dodržiaval, dnes je to už iné, ale nič nám nebráni si ho pripraviť Zobraziť celý popisAj toto jedlo patrí medzi pôstne jedlá. Kedysi sa pôst prísne dodržiaval, dnes je to už iné, ale nič nám nebráni si ho pripraviť hocikedy.

3-4
porcie
20 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
150 g
1 ks
1/2 kl
200 g
1 ks väčšia
 pochúťková




Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky v šupke. Po vychladnutí ich nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 min. odpočinúť. Pripravíme si bryndzu, ktorú môžeme aj trošku okoreniť a pridať pažítku,alebo petržlenovú vňať,nesolíme. Dobre vymiešame. RADA: ak robíme pre viac ľudí môžeme do bryndze pridať aj jeden postrúhaný, uvarený zemiak-bude viac plnky, lebo bryndza nie je lacná.

  2. 2

    Potom si na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a formičkou na pirohy vykrojíme kolieska, naplníme a vo formičke dotvarujeme na piroh. Rozvaríme vodu, kde sme pridali soľ a trošku oleja a pirohy vyvaríme, kým nevyplávajú na povrch. Trvá to asi 5-7 minút. Scedíme ich. Na oleji si opražíme cibuľu do zlato-hneda. RADA NAVYŠE: toto zemiakové cesto je univerzálne, môžeme z neho robiť lekvárové pirohy, šúľance, slivkové alebo iné ovocné gule.

  3. 3

    No a toto je to čudo na pirohy, iste ho každá máte.

    Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta - obrázok 3
  4. 4

    Bryndzové pirohy podávame s opraženou cibuľkou a pochúťkovou kyslou smotanou. Kto chce môže si pridať aj opraženú slaninku, ale to už potom nie je pôstne jedlo. Dobrú chuť!

    Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta - obrázok 4
  5. 5

    No a by lepšie chutilo aj táto krásna ruža,ktorú som dostala, patrí na stôl. Hneď je deň krajší.

    Bryndzové pirohy-zo zemiakového cesta - obrázok 5

Diskusia k receptu

bejgi
@Tinca , konečne dobrý recept na pirohy, už aj odkladám a ďakujem, tvoje recepty mám overené :)
danielas
Tak k takémuto tanieru,kto sadne-sa má...Dobrota nad dobroty.
Opečenú slaninku, postrúhaný varený zemiak a kôpor dávam s bryndzou do pirohov. Niekde som ich koštovala aj pečené a tiež boli chutné.
cistinka
Bože Vierka ty si mi ale narobila chute, keby som mala bryndzu........
3sandra3
úúúžasné pirohy,,, bryndzové sú najlepšie,,, a krásna ruža, naozaj obohatí deň. Máš nejaký sviatok?
marijanka712
Takéto robíme aj my , ale ja ich mám najradšej ked ostané na druhý deň do chrumkava zapečené a na to pochúťková smotana. Tvoje su fantastické podla mna je to najlepší obed vymením aj za rezeň...
vierik
@Tinca máš ich krásne,vieš že som ešte nerobila,hoci bryndzu ľúbim.Niekedy uvarím a aj ruža je krásna :-)
tinca
@3sandra3 , nie nemám sviatok, to bolo len tak z lásky:)
Ďakujem za komentíky, boli fakt výborné. Keď urobím viac, tak aj zamrazím a mám za 10 min. obed. Z tohto cesta sú výborné aj lekvárové perky trebars s makom
elekra
Krásne až sa slinky zbiehajú! Veru by som si prisadla k Tvojmu stolu.
bogar
jak od maminky :) pamatam ako mi robievala mamca na poziadavku :) mnaaam :) a este aj taky ´´pristroj´´ si kupila pamatam :)
tatranocka
Tak teraz neviem,cesto mi veľmi zredlo a musela som pridať múku.Volala som mamke a povedala,že so zemiakovým cestom musím pracovať rýchlo,lebo redne.Nabudúce skúsim bez toho 20 min. odpočívania cesta,lebo potom bolo tvrdé.
tinca
@tatranocka v podstate môžeš s ním pracovať hneď, mne nezredlo,neviem? záleží aj od druhu zemiakov, ja som mala tie čo sú aj na šalát
cica2
tiež ich robievam, sú výborné.....len mám troška iný postup, tak ako ma to naučila svokrička :-) @tinca krásne foto a aj ružička, milujem ruže :-))
3sandra3
táák, to je o to krajšie a cennejšie, taká ruža z lásky poteší a pohľadí dušu.
marijanka712
@ tinca pošlem k tebe brata na obed býva v PD a stále ma otravuje , aby som z východu poslala , ja ich tiež robím a fakt velmi záleží od zemiakov ., ale môžeš mi poradiť mrazíž zavarané, alebo surové?? to som ešte nerobila a tento spôsob by sa mi velmi hodil pretože ked chodíme na chatu mala by som polotovar vysokej kvality , a zaváraš normálne vo vode alebo v mikrovlnke????poraď...
kucharka100
@tinca chutné jedlo a ešte k tomu aj krásne naservírované. Ozaj sa do nich len s chuťou pustiť. A máme inšpiráciu, čo variť budúci týždeň. Vďaka.
tinca
@marijanka712 mrazím výlučne surové tak, že si ich rozložím na tácku, šupnem do mraziaku a potom ich zosypem do dózy alebo sáčku, lebo inak by sa ti polepili. Vyváram klasicky vo vode+soľ+trošku oleja.
evasik
Ja sa neviem vynačudovať, aké ste šikovné. Veľa receptíkov skúšam. Idem aj tento. Ďakujem.
evasik
Nedávno som našla aj takýto recept na pirohy:
pirôžky (pirohy, perky)



POTREBNÉ PRÍSADY
rožky, mlieko, polohrubá múka, plnka a posýpka

POSTUP PRÍPRAVY
Postup je úplne geniálne jednoduchý, rožky nakrájame na kolieska, dáme do misy a zalejeme mliekom, tak aby boli nasiaknuté a mokré, ale aby neplávali v mlieku. Potom prisypávame múky toľko, koľko hmota príjme, kým sa cesto nelepí. To je všetko, potom už len vyvaľkáme a plníme lekvárom, alebo na slano, trebárs so salámovou plnkou a špenátovou zálievkou, alebo s údeným mäsom a s kyslou kapustou..... ako máte chuť ......ale treba ich aj uvariť... a posypať posýpkou.
Vyskúšam aj tie.
marianne69
@tinca dnes mam v plane tvoje pirozky,sa na ne tesime,vcera som koli nim kupila domacu bryndzu. Chcem sa len opytat,na tom krasne naservirovanom tanieriku,su pirozky z celej davky?Kolko kusov asi vyjde z tejto davky,lebo my sme doma pirohove pirane,aby sme nemali malo:-)
marianne69
tak som spravila s duplovej davky,polovicu s bryndzou a polovicu s lekvarom, muzovi sa s bryndzou nikto nezavdaci...prvu som zjedla na kostovku, su vyborne:-)
pivonka
Ahoj, @tinca ! Bryndzové pirohy sa v našej rodine nevarievali, lebo moja mama neľúbila bryndzu, tak sa ich teraz učím variť. Skúsila som tvoj recept a som veľmi spokojná, vydarili sa. S cestom sa mi dobre robilo. Plnka tiež plnej bryndzovej chuti, aj keď som pridala zemiak. Robila som z dvoch dávok a vnučka povedala, že na budúce musím spraviť z troch. Už budem robiť len podľa tvojho receptu.
tinca
@pivonka teším sa s tebou,že chutili a že môj rcp sa osvedčil tak ako u mňa:)
tereza
dnes som ich vyskúšala, chutili veľmi. ja som zvyknutá robiť zo zemiakového cesta vždy len so sladkou plnkou, s lekvárom alebo ovocím, ale bryndzová plnka je výborná. určite recept zaradím do svojho pravidelnejšieho jedálnička, pretože poznám málo nemäsitých jedál, ktoré nie sú sladké a ktoré chutia všetkým členom mojej rodiny.
batko
Tinca je to super.škoda, že sme tieto Tvoje kvality a záujmy nepoznali skôr.
tinca
@batko nerozumiem prečo? ja som tu takmer od založenia stránky:)
tinca
@mitzy ďakujem pekne, krásne sa ti vydarili. Mám ich na pláne teraz v sobotu. Pekný deň.
zzabka
Úžasný recept, pirohy vyšli a manžel si pochvaľoval :) iné už nerobím ani neskúšam. Ďakujem za receptik