Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Autor receptu

František Ujlaky, kuchár z Elesko restaurant and wine bar, Vinársky komplex Modra.


Suroviny

4
porcie
40
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Najlepšie cesto na pirohy: Použijeme ružové zemiaky, ktoré sme uvarili deň predtým a nechali odstáť. Zemiaky potom pretlačíme alebo pomelieme a pomiešame s múkou a semolinou.

2

Pridáme vajce a soľ a vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme štvorce na pirohy, plníme ich letnou bryndzou, prepolíme a stlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vode, scedíme a podávame.

3

Náš tip: Podávame podľa chuti s udusenou kapustou a slaninkou.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • andrea77, 4. marca 2010 o 07:33
    údenou kapustou? snáď s údenou slaninkou a kyslou kapustou


  • andrea77, 4. marca 2010 o 07:38
    ja tiež robievam bryndzové pirohy a plnku robím nasledovne:
    bryndzu zmiešam s chladnými, pretlačenými zemiakmi a kôprom chutia výborne a nepodávam s kapustou ked bryndzové tak bryndzové tak bryndzové, keď kapustové tak kapustové a tie robím tak, že kyslú kapustu udusím na cibu,ľke dochutím rascou, ml. čiernym korením naplním pirohy a na hotové dám na drobné kocky nakrájanú a upraženú údenú slaninku s tukom podľa chuti.


  • hanina, 4. marca 2010 o 18:37
    Liptovské pirohy v rôznych variáciách. Pôvodné sú - cesto bez vajíčka, cesto je zemiakové, bryndza s kôprom a pretlačenými zemiakmi ako plnka. Uvarené posypať bryndzou a poliať pokrájanou opraženou slaninkou. Andrea má pravdu kôpor dodá tú pravú chuť.


  • dry, 31. mája 2010 o 08:18
    Kôpor pridáva vynikajúcu chuť pre toho kto ho má rád. Dnes sa kôpor dáva do všetkého. O pár dní sa bude variť aj guláš s kôprom.


  • bojar, 31. mája 2010 o 12:06
    to sa mi páči, to je slovenský recept, už to tlačím a o víkendu varím


  • dobryhrncekvar, 31. mája 2010 o 13:28
    dry, kôpor pridávam do gulážu už roky, aj s pokrájanou vňaťou zo zeleru, v mrazničke vždy mám zelený kôpor mladý nakrájaný a tiež zelerové listy.


  • jankulka79, 31. mája 2010 o 18:56
    mi robíme pirohy plnené sladkou dusenou kapustou treba skúsiť, recept som pridala. Bryndzu používame na ich posypanie.


  • sjuz, 31. mája 2010 o 19:13
    hanina - presne tak robievala aj moja mama :), a boli úžasné:), od nej som sa naučila nedávať vajce do zemiakového cesta.


  • ikaika, 2. júna 2010 o 22:07
    rada citam recepty, sem-tam si nejaky necham v kucharskej knihe, vyskusam, ocenim, ale najviac ma tu fascinuje pravopis pisatelov, resp. pisateliek... prepacte, je to hruza a zial je to tak :-(


  • grandma, 15. apríla 2011 o 07:22
    Neviem čo tam robí kapusta. Sú snáď s bryndzou. A tiež neviem čo je semolina a kde ju dostanem?


  • kata50, 15. apríla 2011 o 17:23
    Bryndzové pirohy sú vynikajúce jedlo , iba ma mýli, že autor uvádza na 1 kg zemiakov 1kg múky a ešte 2 vajcia. Veď to budú bryndzové kamene. Na zemiakové cesto dovolím na 1 kg zemiakov, múku od 300g - 500g, podľa druhu zemiakov. Viac nie.


  • jozka2, 26. októbra 2013 o 23:19
    fantazii sa medzenekladu vyzeraju vynikajuco.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist