Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Autor receptu

František Ujlaky, kuchár z Elesko restaurant and wine bar, Vinársky komplex Modra.


Suroviny

4
porcie
40
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Najlepšie cesto na pirohy: Použijeme ružové zemiaky, ktoré sme uvarili deň predtým a nechali odstáť. Zemiaky potom pretlačíme alebo pomelieme a pomiešame s múkou a semolinou.

Pridáme vajce a soľ a vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme štvorce na pirohy, plníme ich letnou bryndzou, prepolíme a stlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vode, scedíme a podávame.

Náš tip: Podávame podľa chuti s udusenou kapustou a slaninkou.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

12 komentárov k receptu
  • andrea77, 4. marca 2010 o 07:33
    údenou kapustou? snáď s údenou slaninkou a kyslou kapustou


  • andrea77, 4. marca 2010 o 07:38
    ja tiež robievam bryndzové pirohy a plnku robím nasledovne:
    bryndzu zmiešam s chladnými, pretlačenými zemiakmi a kôprom chutia výborne a nepodávam s kapustou ked bryndzové tak bryndzové tak bryndzové, keď kapustové tak kapustové a tie robím tak, že kyslú kapustu udusím na cibu,ľke dochutím rascou, ml. čiernym korením naplním pirohy a na hotové dám na drobné kocky nakrájanú a upraženú údenú slaninku s tukom podľa chuti.


  • hanina, 4. marca 2010 o 18:37
    Liptovské pirohy v rôznych variáciách. Pôvodné sú - cesto bez vajíčka, cesto je zemiakové, bryndza s kôprom a pretlačenými zemiakmi ako plnka. Uvarené posypať bryndzou a poliať pokrájanou opraženou slaninkou. Andrea má pravdu kôpor dodá tú pravú chuť.


  • dry, 31. mája 2010 o 08:18
    Kôpor pridáva vynikajúcu chuť pre toho kto ho má rád. Dnes sa kôpor dáva do všetkého. O pár dní sa bude variť aj guláš s kôprom.


  • bojar, 31. mája 2010 o 12:06
    to sa mi páči, to je slovenský recept, už to tlačím a o víkendu varím


  • dobryhrncekvar, 31. mája 2010 o 13:28
    dry, kôpor pridávam do gulážu už roky, aj s pokrájanou vňaťou zo zeleru, v mrazničke vždy mám zelený kôpor mladý nakrájaný a tiež zelerové listy.


  • jankulka79, 31. mája 2010 o 18:56
    mi robíme pirohy plnené sladkou dusenou kapustou treba skúsiť, recept som pridala. Bryndzu používame na ich posypanie.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • sjuz, 31. mája 2010 o 19:13
    hanina - presne tak robievala aj moja mama :), a boli úžasné:), od nej som sa naučila nedávať vajce do zemiakového cesta.


  • ikaika, 2. júna 2010 o 22:07
    rada citam recepty, sem-tam si nejaky necham v kucharskej knihe, vyskusam, ocenim, ale najviac ma tu fascinuje pravopis pisatelov, resp. pisateliek... prepacte, je to hruza a zial je to tak :-(


  • grandma, 15. apríla 2011 o 07:22
    Neviem čo tam robí kapusta. Sú snáď s bryndzou. A tiež neviem čo je semolina a kde ju dostanem?


  • kata50, 15. apríla 2011 o 17:23
    Bryndzové pirohy sú vynikajúce jedlo , iba ma mýli, že autor uvádza na 1 kg zemiakov 1kg múky a ešte 2 vajcia. Veď to budú bryndzové kamene. Na zemiakové cesto dovolím na 1 kg zemiakov, múku od 300g - 500g, podľa druhu zemiakov. Viac nie.


  • jozka2, 26. októbra 2013 o 23:19
    fantazii sa medzenekladu vyzeraju vynikajuco.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.

Veľká noc vo Fínsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Nadez o fínskej Veľkej noci.

Veľká noc vo Francúzsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z krajiny galského kohúta píše Sisok.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist