Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Autor receptu

František Ujlaky, kuchár z Elesko restaurant and wine bar, Vinársky komplex Modra.


Suroviny

4
porcie
40
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Najlepšie cesto na pirohy: Použijeme ružové zemiaky, ktoré sme uvarili deň predtým a nechali odstáť. Zemiaky potom pretlačíme alebo pomelieme a pomiešame s múkou a semolinou.

2

Pridáme vajce a soľ a vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme štvorce na pirohy, plníme ich letnou bryndzou, prepolíme a stlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vode, scedíme a podávame.

3

Náš tip: Podávame podľa chuti s udusenou kapustou a slaninkou.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • andrea77, 4. marca 2010 o 07:33
    údenou kapustou? snáď s údenou slaninkou a kyslou kapustou


  • andrea77, 4. marca 2010 o 07:38
    ja tiež robievam bryndzové pirohy a plnku robím nasledovne:
    bryndzu zmiešam s chladnými, pretlačenými zemiakmi a kôprom chutia výborne a nepodávam s kapustou ked bryndzové tak bryndzové tak bryndzové, keď kapustové tak kapustové a tie robím tak, že kyslú kapustu udusím na cibu,ľke dochutím rascou, ml. čiernym korením naplním pirohy a na hotové dám na drobné kocky nakrájanú a upraženú údenú slaninku s tukom podľa chuti.


  • hanina, 4. marca 2010 o 18:37
    Liptovské pirohy v rôznych variáciách. Pôvodné sú - cesto bez vajíčka, cesto je zemiakové, bryndza s kôprom a pretlačenými zemiakmi ako plnka. Uvarené posypať bryndzou a poliať pokrájanou opraženou slaninkou. Andrea má pravdu kôpor dodá tú pravú chuť.


  • dry, 31. mája 2010 o 08:18
    Kôpor pridáva vynikajúcu chuť pre toho kto ho má rád. Dnes sa kôpor dáva do všetkého. O pár dní sa bude variť aj guláš s kôprom.


  • bojar, 31. mája 2010 o 12:06
    to sa mi páči, to je slovenský recept, už to tlačím a o víkendu varím


  • dobryhrncekvar, 31. mája 2010 o 13:28
    dry, kôpor pridávam do gulážu už roky, aj s pokrájanou vňaťou zo zeleru, v mrazničke vždy mám zelený kôpor mladý nakrájaný a tiež zelerové listy.


  • jankulka79, 31. mája 2010 o 18:56
    mi robíme pirohy plnené sladkou dusenou kapustou treba skúsiť, recept som pridala. Bryndzu používame na ich posypanie.


  • sjuz, 31. mája 2010 o 19:13
    hanina - presne tak robievala aj moja mama :), a boli úžasné:), od nej som sa naučila nedávať vajce do zemiakového cesta.


  • ikaika, 2. júna 2010 o 22:07
    rada citam recepty, sem-tam si nejaky necham v kucharskej knihe, vyskusam, ocenim, ale najviac ma tu fascinuje pravopis pisatelov, resp. pisateliek... prepacte, je to hruza a zial je to tak :-(


  • grandma, 15. apríla 2011 o 07:22
    Neviem čo tam robí kapusta. Sú snáď s bryndzou. A tiež neviem čo je semolina a kde ju dostanem?


  • kata50, 15. apríla 2011 o 17:23
    Bryndzové pirohy sú vynikajúce jedlo , iba ma mýli, že autor uvádza na 1 kg zemiakov 1kg múky a ešte 2 vajcia. Veď to budú bryndzové kamene. Na zemiakové cesto dovolím na 1 kg zemiakov, múku od 300g - 500g, podľa druhu zemiakov. Viac nie.


  • jozka2, 26. októbra 2013 o 23:19
    fantazii sa medzenekladu vyzeraju vynikajuco.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist