Bryndzové pirohy

František Ujlaky
kuchár z Elesko restaurant and wine bar, Vinársky komplex Modra., 5. novembra 2009
Bryndzové pirohy
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,5 kg
0,5 kg
2 ks
0,5 kg




Postup

  1. 1

    Najlepšie cesto na pirohy: Použijeme ružové zemiaky, ktoré sme uvarili deň predtým a nechali odstáť. Zemiaky potom pretlačíme alebo pomelieme a pomiešame s múkou a semolinou.

  2. 2

    Pridáme vajce a soľ a vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme štvorce na pirohy, plníme ich letnou bryndzou, prepolíme a stlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vode, scedíme a podávame.

  3. 3

    Náš tip: Podávame podľa chuti s udusenou kapustou a slaninkou.

Diskusia k receptu

andrea77
údenou kapustou? snáď s údenou slaninkou a kyslou kapustou
andrea77
ja tiež robievam bryndzové pirohy a plnku robím nasledovne:
bryndzu zmiešam s chladnými, pretlačenými zemiakmi a kôprom chutia výborne a nepodávam s kapustou ked bryndzové tak bryndzové tak bryndzové, keď kapustové tak kapustové a tie robím tak, že kyslú kapustu udusím na cibu,ľke dochutím rascou, ml. čiernym korením naplním pirohy a na hotové dám na drobné kocky nakrájanú a upraženú údenú slaninku s tukom podľa chuti.
hanina
Liptovské pirohy v rôznych variáciách. Pôvodné sú - cesto bez vajíčka, cesto je zemiakové, bryndza s kôprom a pretlačenými zemiakmi ako plnka. Uvarené posypať bryndzou a poliať pokrájanou opraženou slaninkou. Andrea má pravdu kôpor dodá tú pravú chuť.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Kôpor pridáva vynikajúcu chuť pre toho kto ho má rád. Dnes sa kôpor dáva do všetkého. O pár dní sa bude variť aj guláš s kôprom.
bojar
to sa mi páči, to je slovenský recept, už to tlačím a o víkendu varím
dobryhrncekvar
dry, kôpor pridávam do gulážu už roky, aj s pokrájanou vňaťou zo zeleru, v mrazničke vždy mám zelený kôpor mladý nakrájaný a tiež zelerové listy.
jankulka79
mi robíme pirohy plnené sladkou dusenou kapustou treba skúsiť, recept som pridala. Bryndzu používame na ich posypanie.
sjuz
hanina - presne tak robievala aj moja mama :), a boli úžasné:), od nej som sa naučila nedávať vajce do zemiakového cesta.
ikaika
rada citam recepty, sem-tam si nejaky necham v kucharskej knihe, vyskusam, ocenim, ale najviac ma tu fascinuje pravopis pisatelov, resp. pisateliek... prepacte, je to hruza a zial je to tak :-(
grandma
Neviem čo tam robí kapusta. Sú snáď s bryndzou. A tiež neviem čo je semolina a kde ju dostanem?
kata50
Bryndzové pirohy sú vynikajúce jedlo , iba ma mýli, že autor uvádza na 1 kg zemiakov 1kg múky a ešte 2 vajcia. Veď to budú bryndzové kamene. Na zemiakové cesto dovolím na 1 kg zemiakov, múku od 300g - 500g, podľa druhu zemiakov. Viac nie.
jozka2
fantazii sa medzenekladu vyzeraju vynikajuco.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia