Bryndzové pagáčiky veselej gazdinky

marienka44 - fotkamarienka44, 4. januára 2013

Recept je z týždenníka Plus 7 dní. Recepty som si v minulosti z neho vytrhávala a odkladala. Teraz ho už nekupujem. Bola som prekvapená, Zobraziť celý popisRecept je z týždenníka Plus 7 dní. Recepty som si v minulosti z neho vytrhávala a odkladala. Teraz ho už nekupujem. Bola som prekvapená, aké sú pagáčiky mäkké a chutné aj na druhý deň.

40-50
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
500 g
250 g
2 ks
200 ml
30 g
1,5 kávová lyžička
50 ml
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Ako na to : Vo vlažnom mlieku necháme kysnúť droždie, ja som pridala aj 1 KL kryšt. cukor. Preosiatu múku zmiešame so soľou, tukom /povolený v mikrovlnke/ a bryndzou. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, smotanu a vypracujeme cesto. Ja zvyknem pridať do múky aj trochu PDP a sódu bikarbónu, recept ale toto neuvádza.

  2. 2

    Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5-1,0 cm. Vykrajujeme menšou formičkou pagáčiky a položíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Necháme ich ešte asi 15 minút kysnúť, potom potrieme žĺtkom. Ja som použila celé vajíčko, lebo následne som piekla slané tyčinky z lístkového cesta a tam som vajíčko upotrebila.

  3. 3

    Pečieme v predohriatej rúre asi 15 minút pri 180 stupňov. Po upečení pomocou lopatky pagáčiky premiestnime na mriežku a necháme vychladnúť. Pečú sa bez posypu, ale ja som na vrch dala sezam. Nemusi byť.

  4. 4

    Použila som bryndzu zo Zázrivej, ktorú som mala vo fólii uskladnenú v mrazničke. Bolo jej len 190 g a tak som celý recept prepočítala trojčlenkou, úmerou. :-)Najdôležitejšia zložka je bryndza a podľa jej množstva je treba pridať ostatné. Kyslá smotana v pôvodnom recepte nie je označená žiadnymi percentami, ja som mala v chladnicke 400 - gramové balenie tejto krémovej kyslej smotany zn. Pilos.

Diskusia k receptu

miamia
krasne pagaciky sa ti podarili, vyzeraju chutne, aj bryndzu mam velmi rada, vdaka za recept! :)
dajanca
takémuto silvestrovskému pohosteniu by veru nik neodolal :-)
uložené... človek nevie kedy sa zíde...
ola111
@marienka44 ,takýto recept je vždy super,dcéra bude mať narodeniny,tak ich podľa teba pripravím....
havino
slaného nie je nikdy dosť, ukladám recept, určite sa zíde, vdaka @marienka , krásne ich máš, veľmi chutnô vyzerajú
valeri
Aj ja ukladám, takéto pečivo máme radi.
babkamt
Bryndzové pagáčiky mám rada. Tie tvoje sú teda naozaj vydarené. Pre istotu ukladám do kk.Moja nevesta má rada všetko s bryndzou. Tak jej ich napečiem.
medulienka122
Nebudeš mi veriť, @marienka44 , ale mám také zarobené v chladničke asi tri dni, celkom som na nich zabudla, lebo ešte stále trucujem s mojím dedkom, a kuchyni sa vyhýbam, pokiaľ sa dá. Ale už aj štartujem a idem pozrieť, či sa ešte budú dať použiť. Milujem ich, škoda by ich bolo...len ja ich robím s kypriacim práškom, ale tvoje vyskúšam s droždím, keď nezabudnem, zatiaľ ukladám...:-)
honestka
kedze o bryndzi tu sa mi moze iba snivat, taketo pagacinkoviny robievam s drozdiami ale aj s PDP a pouzivam goat cheese ale kombinujem aj s inym syrom.
tvoje vyzeraju chutne.
iva63
vyzerajú veľmi dobre, zatial som s brynzou neskúšala, tvoje recept som si uložila, určite vyskúšam-.)
braxi
@marienka44 pagáčiky sú prekrásne...neprekladáš ich? vyzerajú ako keby sa listkovali. Pozdrav Frašták, mám tam rodinu...
marienka44
@Braxi , dakujem za pozdrav. :-)
Neprekladam, cesto je velmi vlácne a pagaciky pocas pecenia nezmenili tvar, len narastli do vysky.
zdezda
krásne, s bryndzou som už dávno nepiekla, recept sa mi veľmi páči, ďakujem, že si ho sem pridala :-)
mamatata2
Waw, krásne a iste výborné. Chystáme sa na ples, ak by sa mi podarili, to by bolo dobre. Vyskúšam.
anina6
hneď ukladám, najbližšie určite vyskúšam. dobre vyzerajú tie pagáčiky.
hambalko35
vadilo by keby som ich urobila o 1-2 dni dopredu?Ostanu chutne aj po dlhšom čase?
marienka44
@Hambalko35 , Ty si asi necitala uvod pod prvym obrazkom, kde pisem, ze som bola prekvapena, ake su pagaciky chutne a makke aj na druhy den. :-)
Samozrejme mozes piect skor o 1 den.
ywett
vydarené a krásne sú :-) Ja tiež robievam bryndzové, ale to mám iný recept :-)....s droždím som ešte neskúšala
marienka44
Maslo je len 82%-né. Stužený tuk je 100%-ný. Takže budú menej mastné. Ak vyskúšaš s maslom, daj vedieť, či sa podarilo. Ďakujem. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia