Bryndzové halušky

27janka - bez fotky27janka, 13. mája 2016
Bryndzové halušky
Foto: 27janka

Naša slovenská klasika bryndzové halušky, máme ich radi, sú rýchlo na stole, bryndza je zdravá a dobrá domáca slaninka, tiež raz za čas nezaškodí. Zobraziť celý popisNaša slovenská klasika bryndzové halušky, máme ich radi, sú rýchlo na stole, bryndza je zdravá a dobrá domáca slaninka, tiež raz za čas nezaškodí. Spomínam na detstvo, každú sobotu sme mali na obed halušky, bryndzové, tvarohové, kapustové, s kyslom smotanou, špenátové. Včera som kúpila májovú bryndzu z farmárskeho obchodu, urobila nátierku na raňajky a na obed sme si pochutili na bryndzových haluškách.

4
porcie
25 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
125 g
125 g
200 g
80 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme zohriať vodu na halušky, aby nám vrela, kým si pripravíme cesto. Na strúhadle si postrúhame očistené surové zemiaky. Malé kúsky, ktoré nám ostanú si necháme, dáme ich variť k haluškám.

  2. 2

    Nastrúhané zemiaky osolíme, pridáme hladkú a hrubú múku premiešame. Cesto si dávame na malú drevnú dosku a lyžičkou hádžeme do osolenej vriacej vody halušky (kto si netrúfa, použije sitko na varenie halušiek).

  3. 3

    Kým sa halušky varia (do 5 minút), nakrájame si slaninu a rozškvaríme ju. Uvarené halušky scedíme, premiešame s bryndzou, polejeme rozškvarenou slaninkou a posypeme nakrájanou pažítkou a môžeme obedovať.

Diskusia k receptu

komunista
Síce to nie je žiadna revolúcia, ale chválim, že si túto špecialitu nezbastardila rozšírenými buržoáznymi spôsobmi - riedením bryndze smotanou či premývaním halušiek vodou!
radost
táto dobrota môže byť furt a zase a znova..medzi jedlami u nás supernova..:-)
1x mlska
haji
Sliny se mi sbíhají, neváhala bych ani chviličku!!
mlska
SUPER 2 v 1 - aj halušky aj komentár. Labužník a poetická duša.
mlska
@Radost (13.5.2016 22:31)

SUPER 2 v 1 - aj halušky aj komentár. Labužník a poetická duša.
jack
Veľmi dobré papaníčko.Dnes som chcela robiť s kyslou kapustou,ale vyhralo zasa mäso.A bolo po haluškách.Halušky môžem hocijaké.Dobré si navarila.
27janka
@Monty469 (13.5.2016 23:34)

ďakujem, halušky z májovej bryndze na jar musia byť na našom stole....
27janka
@Mariamka (14.5.2016 10:08)

ďakujem, vydarili sa, najviac ma teší, že chutia mojim najbližším
27janka
@Jack (14.5.2016 15:54)

ďakujem, ja som kúpila bryndzu a bolo rozhodnuté, halušky boli výborné ale málo....
haji
@27janka (14.5.2016 16:32)
Oh, díky! Holubí spojení je super! Mávám!
edtol
Ako je možné, že sú tie halušky také vláčne aj bez kyslej smotany. ?? Prezraď mi ako to robíš? Pretože ja , ked nedám smotanu, tak sú suché.
kecupicek
Brala som bryndzu priamo zo salaša, ale bola akási štipľavá. Ponúkla som suseda, potvrdil, že taká má bryndza byť. Pomáhal často na salaši, tak mal možnosť jesť tzv. pravú bryndzu. Kamarátka mi poradila, že ona mieša bryndzu s Bambíno syrom a deti si nevedia bryndzové halušky vynachváliť. Varila som dnes halušky a bryndza z obchodu bola vynikajúca. Azda preto, že by bola májová?
radox1
Kamarátka mi poradila, že ona mieša bryndzu s Bambíno syrom a deti si nevedia bryndzové halušky vynachváliť.
Varila som dnes halušky a bryndza z obchodu bola vynikajúca. Azda preto, že by bola májová?

bambinovo-majova z marsu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia