Bryndzové halušky

lenka1503 - fotkalenka1503, 7. apríla 2016
Bryndzové halušky
Foto: lenka1503

Halušky sú taká slovenská klasika a predsa je veľa receptov. Priznávam, že ja ich robím aj bez zemiakov, keď som lenivá :)

Suroviny

2 - 3 ks
1 ks
250 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Surové zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle. Netreba zliať z nich vodu. pridáme soľ, vajíčko a polohrubú múku. Množstvo múky neudávam, čo to pýta toľko treba. Cesto má byť polotuhé, jemné a trochu lepivé cesto. Cesto pretláčame cez haluškovač do vriacej osolenej vody. (ja nemám haluškovač tak cez lopárik. Síce nie sú také pekné tie halušky ale sú jedlé :) ). Slaninku pokrájame na kocky a opražíme na suchej panvici. Smotanu zmiešame s bryndzou. Uvarené halušky zlejeme ale neochladzujeme. Ešte horúce pojeme bryndzovou-smotanovou omáčkou. Podávame s opečenou slaninkou a s nadrobno pokrájanou lahôdkovou cibuľkou .

Diskusia k receptu

marienka44
V televizii v Damskom magazíne kuchár profesionál vytláčal vodu z postrúhaných zemiakov, aby sa nemuselo dať veľa múky. Potom sú viac zemiakové. :-) Aj ja už len tak robím podľa neho.
Voda zo zemiakov sa dá vypiť, alkalizuje organizmus, ktorý je prekyslený.
Halušky hádžem ako moja stará mama, teda nožíkom z lopárika. Haluškovač som nikdy nemala.
marienka44
Ešte poznámka: do halušiek nedávam vajce, múku prisypávam striedavo hladkú a polohrubú, kým nie je vyhovujúca konzistencia. Treba odskúšať s trochou cesta, či sa halušky nerozvárajú.
lenka1503
@Marienka44 (7.4.2016 17:16)
Moj muz ked robi halusky tak najprv da polohrubu muku a potom podla potreby pridava hladku :-)
budkar
Skúste niekedy urobiť halušky s hrubou múkou a porovnajte!
Vtedy cítiť chuť zemiakov intenzívnejšie a nie sú ťažké na žalúdok.
jjanosik
@Budkar - skusal som urobit halusky len s hrubou mukou - pretlacit cez haluskovac. Takmer vsetko cesto sa rozpustilo vo vode a bola z toho fucka okrem par plavajucich halusiek. Najmenej "odpadu" mam ked ich poctivo hadzem z loparika nozom do vretej vody. "odpad" pouzivam do polievok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia