Bryndzové halušky fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 26. mája 2013
Bryndzové halušky (fotorecept)
Foto: mrnousik

Aj keď "bryndzaky" patria k najjednoduchšim jedlám, málokedy mi niekde chutia. Pridávam recept, ktorý robila ešte moja starká a osobne sa ich neviem objesť. Zobraziť celý popisAj keď "bryndzaky" patria k najjednoduchšim jedlám, málokedy mi niekde chutia. Pridávam recept, ktorý robila ešte moja starká a osobne sa ich neviem objesť. Suroviny však dávam približne, lebo hmota z ktorej sa robia vznika tak "od oka" - fakt nikdy neviem koľko čoho, proste to musí mat tu konzistenciu :)

2-3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-7 ks väčšie
podľa potreby
1 kocka
8 plátkov
1/2 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Postruham zemiaky na struhaci (nie v robote na kašu) a chvíľu počkam, kým pustia vodu, tú odlejem. Potom trochu posolím a zas čakám minutku, prebytočnú vodu odlejem. Následne pridám polohrubú múku a premiešam. Šupnem tam trochu toho prášku do pečiva, 2 PL acidka a miešam. Múku pridávam podľa potreby. Cesto musí byť také ťahavé, lepivé na prsty ale zaroveň aj vláčne. Teda skôr "tekutejšie" aby sa pekne odtrhávalo do vriacej vody. (škoda že nemám foto, ale omylom som zmazala z foťáku :( )

  2. 2

    Cesto nechám na chvílu v kyske odstať - tak 15 minut a zatiaľ si nachystám slaninku. Slanina by to mala byť taká ta biela bez mäsa, čiste "tuková". Nakrájam ju na väčšie stvorčeky. Na väčšie preto, lebo sa pomalým smažením spečie a pustí tuk, ktorý budeme potrebovať ešte na halušky. Na pomalom ohni slaninku smažím, aby pustila masť a zároveň sa pekne uškvarila do zlatava.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dám zovrieť mierne osolenú vodu (naozaj mierne, lebo aj slaninka aj bryndza sú slané) a crcnem do nej trochu oleja. Keď už vrie, začnem do nej lyžičkou vkladať zmes o veľkosti hrudiek cca 1x2 cm. Hovorím vkladám, lebo lyžičku každou haluškou namočím do vody, aby sa mi nelepili. Halušky keď sú hotové, pekne vyplávu na povrch. Na obrázku je vidno, ako vyzerajú, keď sú už "skoro" zrelé von :)

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa už derú hore, začnem ich vyberať do veľkej nádoby pomocou "deravej" naberačky. Ja osobne to nezlievam do sitka. Takto ich tam po jednej pekne povyberám, lebo tie čo tam šli posledné sa stihnú ešte počas vyberania dorobiť. Zatiaľ sa mi už aj pekne usmaží slaninka a pustí tuk. A práve tento tuk (asi tak 4-5 lyžíc) vmiešam do halušiek, pekne ich to prevonia slaninkou a aj oddelí. Nakoniec tam rozdrobím jednu kocku bryndze - ale to podla chuti, niekto má rád viac, niekto menej. Bryndzu nikdy nemiešam s ničím iným.

  5. 5

    A takto sa to už môže nakladať, keď je to dobre premiešané. Rozhodne odporúčam raz spraviť. Nebáť sa toho, že halušky sú "trochu" strapaté a nie úplne kompaktné - sú však nadýchané, mäkké a chutia fantasticky :) Keď ich naložím, polejem ich ešte trochou vypeku so slaninky a posypem zlatými škvarkami, ktoré sú pri takejto pomalej úprave pekne štavnaté a jemne chrumkavé. Na záver si stačí len naliať acidko a ako prílohu odporúčam klasické "ogurky" :)

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny s receptom v kóde do mobilu.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kika1212
Nóó, bryndzové halušky - keď ideme bod po bode: prebytočnú vodu neodlievame, prášok do pečiva ani acidko nepridávame, slanina má byť prerastená, mäsitá, halušky sa nevkladajú po jednej, lyžičkou, uvarené sa nevyberajú z vody po jednej... a dosť ďalej nečítam... Ale ak chutia...
2x ilusa a evili
bobina
Milujem bryndzove halusky vyskusam tvoj recept
babidka
Nuz , kazdy ma ten "svoj" oblubeny recept na halusky a na ten neda dopustit :-) Moj muz tiez trva na bielej slanine bez masa - vraj je tuk z nej chutnejsi.Ja chcem zasa slaninu dobre "masitu" a tak pre seba poprazim trosku udeneho bocika . My sme lenivejsi a hadzeme halusky cez haluskar , ale poznam vela ludi ktori hadzu halusky z dreveneho dienka nozikom alebo lyzickou a veruze to mnohi dokazu ovela rychlejsie pohadzat ako ja cez haluskar :-)
Ja radsej ostanem pri svojich rokmi overenych haluskach - ale nezatracujem ziaden sposob miesania cesta ani hadzania halusiek :-) Dobru chut !!
mrnousik
Hej, hej :) Kazdy mame ten svoj recept, tento mne chuti najviac. Stará mama dávala namiesto prášku do pečiva trošinku droždia, ale to nikdy nemam doma, ked je treba :) Dala som to sem preto, lebo sa to vymyká "klasickej priprave halušiek", ale ako experiment každému odporucam, fakt konecny vysledok je velmi chutny. Teta s nim vyhrala aj jednu sutaz vo vareni bryndzovych halusiek :) Ked budem robit nabuduce, tak doplnim aj presne gramaze, nech to nie je len "od oka"
iwuska
u nas sa napriklad tiez vzdy robili take velmi zemiakove halusky, muky mama davala len tak uplne trosku na zahustenie, len v poslednej dobe mne zacali brat aj take trochu mucnejsie, hlavne asi preto, ze sa mi nechce nikdy tolko babrat so zemiakmi. sama robievam obcas taku zmes nastruhanych a namletych zamiakov, ale len co kupim spravnu nasadu do robota, uz budu len struhane :) brnydza sa s nicim nemiesa, akurat tak ja si davam vodu z halusiek, lebo to mam rada take "brblavejsie" a nechcem to zalievat tolkou mastou, aby som ju nemala potom na zadku. kazdy si pridava bryndzu len sam na tanier, lebo casto jedavame aj tvarohove, alebo vajickove, takze z celej varky si kazdy podla svojho gusta. inak s neprerastanou slaninou suhlasim, tiez ju mam na haluskach najradsej. a co sa tyka nastroja na pracu, jednoznacne haluskar, ja som tak leniva osoba, ze sa mi nechce po lyzicke a hadzat som sa stale nenaucila

ten kypriaci prasok tam urobi nejaky efekt?
elen1
My obľubujeme trochu prerastenú slaninku a bryndzu rozmiešam s trochou šľahačkovej smotany. Môj muž hovorí,že musia" plávať",také má najradšej.Ale aj tento tvoj recept určite je dobrý
elixir
Zaujímavé, aké rôzne chute majú ľudia okolo halušiek. :) Mne sa tieto Tvoje veľmi páčia, vyzerajú konzistenciou presne tak, ako mám rada a tiež rada vyskúšam.
mesiar50
Keď to robila aj tvoja starká nemožu byť zlé.!
Takto zdaleka vyzerajú velmi lákavo..,mne sa pozdávajú
škoda,že tu niet bryndze!!
simushkka
vyzerajú výborne :) síce ja ich milujem len s tvarohom, bryndzu nemusím ale halušky chutia samy o sebe :)
sracz
Zvláštne, zaujímavé, vhodné vyskúšania!!! Mám svoj, teda náš, osvedčený rcp, ale ten Tvoj @mrnousik - ma láka! Idem na to!!! Ešte dnes! Prdop pridávam do maslových "nokerdlíkov" do polievok, ale do zemiakových halušiek nie! Rozhodne nezatracujem, ale vyskúšam!
kuchticka
Ja halusky skutocne dobre spravit neviem, ani nemam bryndzu, ale tento tvoj recept urcite vyskusam a to hned zajjtra. namiesto bryndze pouzijem grecky feta syr, ktory vraj pripomina chutou bryndzu.
@kika , tvoj recept na halusky nepoznam, ale iste vies, ze kazdy ma ten svoj oblubeny a tak byt tebou nekrityzujem recept druheho.
vierutt
Ten prášok do pečiva trochu tie halušky "nadýcha", na chuti sa určite tým nič nezmení. Vyskúšam. Júúúj, narobila si mi @Mrnousik stráášnu chuť! Ešte máme radi s pažítkou
boxik
Bryndzové halušky , mňam hocikedy najmä ak sú poctivé , ako tieto.Dnes je totiž módou všetko vylepšovať ešte aj takúto klasiku.Čo sa týka slaniny nie je ani takdôležité , aby bola prerastená alebo nie , dôležité aby bolo cítiť , že je to slanina , teda vyúdená a primerane slaná.
jujoska
ked uz tak hovoris o poctivych haluskach @boxik tak do "klasickych" urcite nejde PDP . Ak si ho tam niekto pridava kvoli nadychanosti, nech sa paci. Ale potom uz nejde o klasiku v pravom slova zmysle. Druhou vetou vlastne popieras prvu... ale to len tak na okraj, aby rec nestala :-)
boxik
re:jujoska
Prášok do pečiva samozrejme do halušiek nejde ,ale to je jediný prehrešok a myslím , že absolutne nepodstatný .To vylepšenie som myslel rôzne špenátové , s klobásou , šunkou a s prímesami čo do poctivých halušiek nepatria.
sracz
Des Moines - Iowa - 5/27/2013 - hotoví, zjedené, s pochutnaním schválené! Včera bolo "ryľovane khurče" so zemkašou, tak som bryndzové halušky á la @mrnousik robil dnes. Acidko biele som nahradil 2 PL gréckeho FAGE jogurtu, ale všetko, napriek tomu, že sa považujem za ortodoxného haluškára, som dodržal. Vynikajúce, ľahké, nezmazateľne uložené v KK. Ďakujem a vrelo odporúčam do priazne!
evanaaa
Dá sa tak, či onak, každý, ako mu chutí, ako je navyknutý, a nebojí sa vyskúšať aj iné recepty. Mimochodom, čo sa týka slaninky, najlepšia je tá klasická, údená ( a domáca).
rea1
halušky sú super vynález a každý má ten svoj najlepší recept, takže by som inú prípravu nekritizovala, veď ani druhému nemusia chutiť tie moje. ale hádzať ich po jednej - keď boli moji pažraví synovia v najlepšom žravom období a ja by som bola halušky robila po jednej, prisahám, že tam pri tom hrnci stojím ešte dnes. robievala som cesta za plný vajdling v tichej nádeji, že "ostane aj na zajtra". a trt. :-)))
mrnousik
@sracz (27.5.2013 20:54)

Oooo, ďakujem a som rada že chutili :) Dnes som sa rozhodla, že si ich spravím aj ja a tak som si spomenula, že som dávala aj sem na Varešku :)