Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. apríla 2012
Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept)
Foto: pusta

Táto nátierka je u nás veľmi obľúbená, dávno sme ju nemali. Jej príprava je rýchla a jednoduchá a je vynikajúca. Prebudili sa jarné Zobraziť celý popisTáto nátierka je u nás veľmi obľúbená, dávno sme ju nemali. Jej príprava je rýchla a jednoduchá a je vynikajúca. Prebudili sa jarné chute, je dobrá ako večera, raňajky, či olovrant a to nielen v pôstnom období, ale aj inokedy. Podávala som ju s čerstvo upečenými rohlíkmi a s pohárom studeného mlieka - len sa tak po nej zaprášillo. Je peknou a milou spomienkou na môjho dobrého otca, ktorý nám ju v detstve často pripravoval, najmä ked nás brával ako deti do prírody na výlety alebo na kúpalisko.

1 dávka
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

125 g liptovská
125 g (perla maslová)
1 zväzok
podľa chuti celá
2 - 3 CL
3 CL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebmé suroviny - bryndzu, Perlu, sladkú mletú červenú papriku, jarnú cibuľku,...

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    horčicu, rascu.

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jarnú cibuľku som očistila, pokrájala som ju aj s vňaťou na tenké kolieska, ktoré...

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...som dala do misy.

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cibuľke som pridala odvážené množstvo bryndze a..

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Perly. Možno použiť aj iný rastlinný tuk alebo klasické maslo.

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som soľ, mletú červenú papriku a celú rascu.

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dochutila som plnotučnou horčicou a

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pomocou vidličky som vymiešala hladkú nátierku. Niekedy pridávam ešte 3 cm sardelovej pasty alebo rozotretých sardelových očiek, potom menej solím a možno povoliť asi 50 ml svetlého piva - nie Plzeň, lebo je horké! Na povolenie nátierky možno pridať miesto piva 1 -2 PL kyslej smotany alebo skysnutej šľahačky.

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K tejto vynikajúcej a chutnej nátierke som upiekla čerstvé rožky a podávala som ju s pohárom studeného mlieka. Bola to výborná a rýchla jarná večera v období pôstu, iste chutí aj kedykoľvek inokedy. Táto nátierka je vhodná aj ako pohostenie, na plnenie syrov, vajec, paštičiek z lístkového cesta a rôznej zeleniny.

    Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marianne69
...keby tam nebola ta horcica,tak by mi pripominala natierku smirkas,ktoru velmi lubim a s cerstvo upecenymi rohlikmi,no mnam:-)
nonna
Takto ju robí aj moja mamina, presne s maslom, ale bez rasce. Poučím ju, nech skúsi. Krásnovonnosviežojarné sviatky!
majlus
jej , to pozname ale robim ju len s bryndze a kusok masla bez horčice a volame to kerezet..(teda môj manžel) :)
duschko
Taku bryndzovu pomazanku priznam sa neponam. U nas sa robi klasika s masla, bryndze, soli a cervenej papriky. Ta tvoja je zaujimava, no obavam sa, ze po tej sardelovej paste a horcici chut bryndze je asi velmi potlacena. Bolo by dobre vyskusat. Neviem si dost dobre predstavit na salasi horcicu, alebo sardely.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @marianne69 , @rybarkuchar , poznám aj nátierkú, ktorú popisujete a nazývate ako "šmírkás".myslím, že je to závislosť od regionú a zaúžívaného názvu v danom regione. osobne som sa stretla s týmto označením na strednom a východnom Slovenskú. ale šmírkás to nie je. slovo "šmírkás" pochádza z nemčiny a v preklade znamená miešaný syr. v Nemeckú, Rakúsku, Madarsku /sa nazýva "korozott" - naša nárečová obdoba je "kérezett"/ a v Prešporku je to šmírkás vtedy, ak nátierka obsahúje ešte pivo, horčicu, sardelové očká alebo sardelovú pastu a celú rascu a samozrejme maslo. na prešporský šmírkás mám na vareche vložený recept  varecha.pravda.sk/recepty/presporsky-smirkas-bryndzova-na...
obe nátierky sú však vynikajúce.
želám pokojné, pohodové, šťastné a veselé veľkonočné sviatky všetkým varecháčom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia