Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. decembra 2013
Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept)
Foto: sracz

Dostal som „zásielku“ ešte letnej bryndze „Zvolen_Slatina“, tak som urobil nátierku. Túto „svojsky“ moju som pripravil s čerstvými zelerovými stonkami! Na Furči, v rodných Zobraziť celý popisDostal som „zásielku“ ešte letnej bryndze „Zvolen_Slatina“, tak som urobil nátierku. Túto „svojsky“ moju som pripravil s čerstvými zelerovými stonkami! Na Furči, v rodných Košiciach, som nimi kŕmil domáce zajace a tu sa ich nedokážem dojesť. Ich využitie je naozaj variabilné a sú zdravé. Podľa tvrdenia našich múdrych predkov a poznania byliniek z babičkinej lekárne, dokonca aj nápomocné, ako „Vstavač mužský“! Neviem, čo sa bude diať s mojim „mužstvom“ po 70_ke, lebo ich poctivo užívam už 8. rok!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava

Suroviny

250 g
100 - 113 g
4 - 6 ks (na jemno pokrájaná)
2 - 3 ks
1 PL
1 ČL
1 - 2 ks
podľa potreby g




Postup

  1. 1

    „Zašanovať“ si „pohotovostnú dávku“ bryndze v mrazničke, na obdobie medzi zimnými sviatkami, alebo ať na čas, keď sa ovečky vyčenú na prvú jarnú pašu, ma naučil môj dobrý priateľ, spolupracovník, plk. MUDr. Janko Michalko. Hrdý rodák z Liptova, vynikajúci lekár, zvlášť futbalový („škoda“ len, že „Lokišta“, ale za to olympijské zlato) a obdivovateľ slovenskej kuchyne. Čerstvá bryndza, dobre zamrazená, nestratí na chuti, ani na kvalite a halušky s ňou (po pomalom rozmrazení) sú okolo sviatkov „Trojkráľových“, tou najlepšou, najchutnejšou a najväčšou lahôdkov. Od čias, kedy ma to „Doki“ naučil, ich 6. januára, pripravujem každoročne! V „mrazáku“ mám 12 „pol funtových“ balení liptovskej bryndze, ale aj zo Zvolenskej Slatiny, tak som jedno „obetoval“ a pripravil „Abov-Iowa“ kombináciu bryndzovej nátierky, v okolí mojich rodných Košíc známu pod pomenovaním „kerezet“. Jej príprava nie je náročná ani na množstvo ingrediencií, ani na čas. Použitie mnohoraké, variabilné! Chuť a vôňa úžasná, proste naša, slovenská!

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do keramickej misy som vložil 250 g bryndze (tentoraz to bola „Slatina“), 113 g „štangľu“ zmäknutého masla, zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky a asi mokka lyžičku (ML) čerstvo drvenej rasce (soľ plnila iba funkciu „pohotovosti“, lebo brandza bola dostatočne slaná)

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na drobno som pokrájal zelerové stonky a mladú cibuľku aj s „pierkami“ (do nátierky priamo, alebo na jej posypanie, často a úspešne používam aj „šnitlich“, teda pažítku)

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridal som ich do misky; vajíčko, uvarené na tvrdo, som pokrájal (raz a po pootočemí o 90° druhý raz) na hranolky

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    bryndzu, maslo, koreniny, kúsky cibuľky a zelerových stonkov som na „hladko“ vymiešal a na záver „skompletizoval“ aj s pokrájaným vajíčkom

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    tak a ešte, pomocou PL, vytvarovať do „homole“ a ozdobiť „pierkom“ s konca zeler_stonku

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nátierku som podával na ½ krajcoch celozrného chleba (áno, aj na čerstvom pečive, posypaná pokrájanou pažítkou, je vynikajúca)

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    časť som použil na naplnenie ½_čiek vajíčka na tvrdo a paprikových „člnkov“; určite si pochutnáte aj na „vydlabaných“ paradajkách, alebo mladých kaleráboch, naplnených touto bryndzovou nátierkou a rozložených na „švédskych stoloch“ ako „jednohubky“

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zvyšok som preložil do menšej misky a môžeme ju „vyjedať“ aj s pokrájanými zelerovými stonkami

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    chutná, zdravá a naviac pekná aj ako dekoratívne „zátišie“

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    … a toto je NÁŠ tohotoročný medovník, rozvaľkovaný a pečený na „chrbáte“ pekáča, už aj orezaný

    Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

manya
nabudúce vylepším podľa teba vajíčkom.
izabella929
skvelá nátierka, ktorá sa dosť často objavuje aj na našom raňajkovom stole.-)))
jozka2
My v cudzine mozme len o nej snivat,inac bryndza je vynikajuca pri nachladeni,ked je chripka alebo nachladenie je potrebne zjest ,,POL"kg bryndze,aby sa organizmus zasolil a choroba prejde rychlo.
tinca
Feri ten stonkový zeler je super nápad:)
levandula
natierka je urcite fantasticka, takto zdokonalit a vylepsit ju vedia iba gurmani ktori su v zahranici a bryndza je pre nich naozaj vzacna, obcas aj pasovana, (potraviny sa nesmu prevazat cez hranice) pridavame do nej ingrediencie, len aby sme toho mali viac na samotnu degustaciu,. ale chvalim , urcite ste si pochutnali, ja by som dala menej zeleru, predsa len je velmi aromaticky a prebija chut bryndze. pan mudr. Michalko liecil svojho casu aj mojho manzela, ale bol to gastroenterolog a v Ba , tak neviem ci su pribuzni, hlavne aby sme boli vsetci zdravi ,prajem vsetkym zahranicnym slovakom prijemne sviatky
concord
Len by si mal zistiť či aj ten americký zeler má také isté účinky ako ten slovenský, aby si sa ním zbytočne nenapchával ako tie tvoje zajace.
ochino
zdravím do zahraničia-
určite je to vynikajúce a zdravé Slovensko-americké jedlo
ja som to s vajíčkom ešte nikdy neskúšal,lebo samotná vajíčková
nátierka mi nikdy moc nechutila-je ťažká, ale v poslednej dobe
robím takúto bryndzovú pomazánku už nie s obyčajným maslom, ale s nejakým tým nátierkovým maslom /napr.bánovecká nátierka ap./-celé je to potom mäkšie, lepšie roztierateľné...
nonna
Krásne vypracovaný, vyfotený recepis. Pochvala! Bryndzu môžem v akejkoľvek podobe. Mamina robieva podobnú. Vajíčka asi vynechám, čo keby sa pridali malé kúsočky nejakého zrejúceho, neúdeného syru? Ukladám do KK!
sracz
Múdre rozhodnutie, milá @manya a dúfam, že budeš spokojná!

Vôbec nepochybujem, @izabella milá o četnosti používania tejto nátierky (körözet_u) aj u Vás doma! Patrí predsa medzi slovenskú klasiku! Aj keď, pre mňa z naozaj nepochopiteľného dôvodu, ani Zvolenská Slatina, ani Liptovský Mikuláš, bryndzu za more neexportujú, moje špeciality vo forme „jednohubiek“ tunajším obyvateľom na počudovanie veľmi chutia!

Prečo iba snívať, milá @jozka2 veď si nechaj poslať, tak ako ja! Už doma bryndzu nechaj zamraziť na „kameň“. V deň balenia ju zabaľ do „double“ novinového papiera, potom ešte každý 250 g „novinový valček“ vlož do PVC vrecúška, 6 takýchto „valčekov“ vlož do plastovej krabice s vekom a v balíku s ostatnými „proprietami“ ich poštou do týždňa máš za „morom“ (FedEx_om do 5 dní). Problémy sú hlavne s údeninami, s bryndzou som doteraz vždy „uspel“! ĎEakujem Ti za komentár, ale hlavne za radu, ako s bryndzou „vydžubať“ s chorobou!

Ahoj kamaláska @tinca som naozaj potešený Tvojou „ozvou“!!! Stonkový zeler už 9. rok úspešne používam v kuchyni na mnoho spôsobov! Praje, Tebe a celej Vašej ctenej rodinke veselé Vianočné sviatky a počas celého roka 2014 príjemnú pohodu v okruhu všetkých, ktorých najviac miluješ!

Ďakujem Ti milá @levandula za nahliadmutie a pozornosť tomuto mojemu rcp. Vysokú špecifickú arómu má predovšetkým buľva zeleru!!! Stonky sú skôr jemné a chrumkavé; tu ich deti, čvorgli a iná krpatá „háveď“ milujú hlavne keď maškrtia na arašidovom masle! Môj priateľ, plk. MUDr. Ján Michalko, v.v. bol hlavne vojenský lekár so špecializáciou na lietajúci personal vojenského letectva! Potešila si ma svojim milým prianim príjemných sviatkov, ktoré úprimne opätujemE a teším san a Tvoje ďalšie „aktivity“!

Vážim a ctím si Tvoju starostlivosť, vážený @comcord a aj ja Tebe želám, nech sú Tvoje sviatky a celý rok 2014, plné pohody a krásnych chvíľ s tými, ktorých máš najradšej!!!

Srdečne pozdravujem aj ja Teba priateľ @ochino a ďakujem Ti za pozornosť a konštruktívne odporúčanie! Vajíčko v tejto nátierke vôbec nepôsobí negatívne (napokon v nátierke je iba jedno) a už vôbec „nevyvoláva“ žalúdočné problémy. Je aj doplnením estetického efektu a nakoniec, kto nechce, tak ho v nátierke nepoužije! Príjemné Sviatky a šťasttie v roku 2014!

Ďakujem Ti, milá @nonna za názor, aj za pochvalu! Potešila si ma a vítam aj Tvoj nápad so zrejúcim neúdeným syrom. Prečo nie? Aj tak sa dá, i tak sa dá! Iniciatívam sa medze nekladú! Krásne Sviatky aj u Vás doma!
pusta
jéééjha, milý@sracz - ferikém drágám, či si sa utrafil do mojej chuti, všetky tebou zadané ingrediencie tvojej bryndzovej nátierky priam zbožňujem!!! :-)))))
dakujem za receptík a už je aj v kk
elysa
fajná nátierka...5***** posielam a krásne Vianoce prajem...
sracz
Nech Ti padne na úžitok, @pusta milá a ja Ti, na oplátku, ďakujem za pozornosť aj za Tvoje chute!!! -:)))
sracz
Super postreh a ešte "suprovejšia" chuť, milá @elysa = tak to Ti už chýba iba tá nátierka a budeš v "gastroraji"! Krásne Vianoce aj Twebe, u Vás doma, nech sa Ti splnia všetky sny a túžby!
dogagador
@jozka2 : v Costco, BJ´s, Sams club dostaneš francúzsky kozi syr, čo vyzerá ako bryndza, vonia ako bryndza, chuti ako bryndza, tak je to bryndza. Nepáchne kozacinou, je silnejší , ako ovcia bryndza. Môžeš ho zjemnit trochou kyslej smotany. Je cenovo prístupný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia