Bryndzová lokša

radox1 - fotkaradox1, 1. júna 2016
Bryndzová lokša
Foto: radox1

Je čas bryndze, halušiek a pirohov sme už prejedení, v mrazáku mi zostalo zopár lokší, tak som pripravil tento recept, ktorý by sa mohol Zobraziť celý popisJe čas bryndze, halušiek a pirohov sme už prejedení, v mrazáku mi zostalo zopár lokší, tak som pripravil tento recept, ktorý by sa mohol volať aj slovenská pizza. Inšpiráciu som prevzal zo Slovenskej koliby Jasná pod Chopkom, ktorá sa objavila v relácii Ano šéfe.

2
porcie
15 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
100 g
50 g
2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Kvalitnú ovčiu bryndzu (po zlých skúsenostiach s prenosnými kolibovými predajničkami, kde predávajú namiesto pravej bryndze zomletý nevyzretý ovčí syr zmiešaný so soľou za nemalú sumu - uprednostnujem balenú kluknavskú 100% ovčiu bryndzu) zmiešame s kyslou smotanou. Slaninu nakrájanú na kocky opražíme a dáme bokom, do výpeku pridáme nakrájanú cibuľu na plátky a opečieme do zlata. Na suchej panvici opečieme lokšu, potrieme bryndzou, postupne navrstvíme cibuľou, slaninou a nasekanou pažítkou. Hotovo. Druhá varianta je pridanie kyslej kapusty do cibule a spolu opražiť taktiež na panvici na spôsob strapačiek. K tomu dobrá žinčica a všetci sú spokojní. Odporúčam pred servírovaním lokšu nakrájat na 8 častí tým kolečkovým krájatkom a jesť ju ako pizzu.

    Bryndzová lokša - obrázok 1

Diskusia k receptu

haji
Hm, to musí být dobrota, k tomu něco dobrého k pití a bylo by mi krásně na světě!
1x radox1
katka78
Pekná inšpirácia, aj keď ja lokše najradšej len s kačacou masťou. No ale keby mi ju niekto ponúkol, nepoviem nie :-) Bryndzu už inú tiež nekupujem, len červenú kluknavskú, tá nám vyhovuje najviac

2x radox1 a haji
klukodvody
V té kolibě jsme byli několikrát, protože pod Chopok jezdíme dost často a vždy tam bylo něco dobrého. Tohle jsem tam neviděl asi to mají někdy a vypadá to výborně. To musím udělat a díky za recept. No většinou jsme tam v čase husích hodů a to jsou zase jiná jídla.
jozka2
Vybornainspiraci az sa slinky zbiehaju,si sikovny kuchar.
angelheart
Ja som tiež kupovala len tú Kluknavskú bryndzu, ale už veľmi dlho na ňu neviem nikde natrafiť :-(
Lokša vyzerá super, niekedy spravím, na obmenu.
radox1
ja ju kupujem v tescu.inac to je fantasticke jedlo na party,spravim takto par loksi,nakrajam na osminky,a podavam ako pizzu,nech si kazdy berie,a je to navyse sytne.
havino
super inšpirácia, naozaj, aj lokše, aj bryndza, no že mňam, nenapadlo by ma to, určite využijem
haji
@Radox1 dovoluji si ti napsat pod tvůj poslední recept zprávu o tom, že jsem dopila citronovočesnekový elixír /poslední recept na elixír od Jack - i tam jsem o tom psala/. Výsledný efekt - pro mě svěžest /nejen v žaludku/ po celý den. Příště dělám znovu, bo mi velice chutnal. Má specifickou chuť, česnekovou pachuť citron dostatečně překryje. Vzhledem k tomu, že je vyroben z citronu i s kůrou - je mírně nahořklý. S podivem právě tato kombinace mi moc chutná. Přirovnat chuť lze k předotalitnímu grepovému džusu z Kuby. To byl "stěnolez", ale mně chutnal.
Jsem ti slíbila odezvu k elixíru, třeba bude k užitku.
giussa
@Radox1 (4.6.2016 11:13)

prosim ta v ktorom tescu kupujes tuto bryndzu? Teda ak to nie je tajomstvo
kimlo
@Giussa (7.6.2016 14:37)
V každom tescu by mala byt, teraz bola dokonca v akcii v dyhe 250g balenie.
radox1
@Giussa (7.6.2016 14:37)

tajne zdroje a tajomstva tu mala jedna pani.kupujem ju v centre v my tescu na kamennom namesti,naposledy stala 1,49€ 125g.paradoxne je tam stanok,kde pyta za 1kg nedozretej bryndze 22€.
babkamt
Dobrý nápad natrieť na lokšu bryndzu. Páči sa mi. Bude aj u nás na stole.
radox1
@Kimlo (8.6.2016 07:24)

aj ta je dobra,ale nie je 100% ovcia.ovcia je len ta cervena.
giussa
dakujem za info @radox len skoda ze do centra velmi nechodim. Skusim pozriet inde. Tu v dyhe poznam @kimlo je miesana s kravskou. Pouzivame doma rozne znacky 100% ovcich (vraj), ake zozenieme, bola som zvedava na tu odporucanu cervenu, lebo taku sme este nemali
katka78
@Giussa (8.6.2016 12:11) skús pozrieť aj Kaufland. V "našom" (na Trnavskej ceste, BA) ju mávajú často, ale nie vždy. Neberú jej veľa a rýchlo sa rozchytá. Dnes ju napríklad mali, hneď som si dve zobrala. Držím palce :-)
mesiar50
Zaujímavý recept a lokša vyzerá veľmi chutne a lákavo.
5 *