Brusnicový kompót

cokomilka - fotkacokomilka, 7. januára 2010
Brusnicový kompót
Foto: cokomilka

Kompót je skvelý produkt, ktorý využijeme pri príprave diviny a omáčok k nej, ku kačacine a divej hydine ako garnírovanie, na prípravu brusnicového koláča. Brusnice Zobraziť celý popisKompót je skvelý produkt, ktorý využijeme pri príprave diviny a omáčok k nej, ku kačacine a divej hydine ako garnírovanie, na prípravu brusnicového koláča. Brusnice majú obrovskú dietetickú a liečivú hodnotu. Množstvo antioxidantov je najvyššie zo všetkých v Európe rastúcich rastlín a živočíchov. Obsahujú protirakovinotvorné zložky. Na prípravu som použila čerstvé anglické brusnice.

10 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
1/4 kg
0,5 dl
3 dl
3 ks




Postup

  1. 1

    Sterilizujeme tri poháriky buď v umývačke alebo ich prelejeme vriacou vodou, tiež viečka. Čerstvé brusnice umyjeme a dáme do kastrólika s vodou a cukrom + panákom whisky. Uvedieme do varu a asi 5 minút necháme vrieť. Bobule brusníc počas varu pukajú, pričom vydávajú jasný zvukový efekt. Keď sú všetky popukané, kompót nalievame do pohárikov a pevne zašróbujeme.

  2. 2

    Ak chceme trvanlivý kompót, nie rýchly, poháriky zasterilizujeme horúcou parou na paráku na buchty v uzavretom hrnci 7 minút nad vriacou vodou.

  3. 3

    Necháme pomaly chladnúť zakryté. Zvyšný sirup, ktorý sa nezmestil do pohárikov vypijeme, je veľmi zdravý.

Diskusia k receptu

darina11
Recept sa mi páči. Musím ho vyskúšať,lebo sem-tam robím niečo z diviny,takže sa zíde.
mamkadasenka
Kompot nalievas do flias horuci?Ja robievam len nalev :voda +cukor +citron a nalievam to na sparene brusnice...ale s vlaznym nalevom...zatial oka ale skusim aj tenyo recept.bojim sa ci sa velmi nerozvaria,lebo ja chcem kompot nie dzem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia