„Brownies“ z červenej repy (vegan)
Autor receptu: jenni
Brownies z červenej repy? Vegánom budú tieto "brownies" z repy iste dôverne známe.
Koláč som robila už veľmi dávno, vtedy s lieskovcami, a rozhodla som sa ho upiecť znova a
pomeniť určité suroviny v recepte a obohatila som ho o čokoládovú polevu. Bol ešte lepší
ako prvá verzia, tak nech chutí aj vám :)
1 plech porcia |
15 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Repu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarila. Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni do zmäknutia.
- Kým sa repa varí, pripravíme si suroviny na cesto. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a cukor a všetko spolu premiešame.
- Keď máme repu uvarenú, zmixujeme si ju z menším množstvom mlieka na kašu. Do zvyšnej časti mlieka dáme jablčný ocot a necháme pár minút postáť.
- Do sypkej zmesi vlejeme olej a mlieko a celé cesto dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme zmixovanú repu a zapracujeme ju do cesta. Kto chce, môže do cesta pridať aj čokoládu (na varenie alebo horkú), ktorú treba nasekať na menšie kúsky a zapracovať do cesta. Počas pečenia sa rozpustí a keď budete koláč jesť, bude to úžasná chuť.
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie a na plech vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme. Koláč pečieme približne 35-40 minút pri 180 stupňoch.
Kým sa koláč pečie, pripravíme si čokoládovú polevu a to tak, že nad parou v si rozpustíme čokoládu na varenie spolu s kokosovým mliekom. Množstvo čokolády a oleja závisí od toho, akú hustú chcete polevu mať. Polevu natrieme na upečený koláč, necháme stuhnúť a môžeme ozdobiť napríklad malinami.
- Ako vylepšenie koláča, kto chce, môže na ešte teplý koláč natrieť pikantný lekvár a až naň dať čokoládovú polevu.