Broskyňový koláč podľa mojej maminy

Broskyňový koláč podľa mojej maminy
amazonka29Amazonka29, recept pridal: 30. júna 2011 11:43Ďalšie jeho recepty

Tento koláč si spájam so svojim detstvom,boli sme 3 sestri a keď nám ho mamina opakovane upiekla,vždy sa po ňom zaprášilo a tak ako prirástol k srdcu mne-tak ho zbožňuje aj môj syn a vždy keď sa ho spýtam,čo mám upiecť-tak mi povie: Veď vieš mami,ten s tou želatínou :o) Najčastejšie robievam broskyňový ale je úúplne jedno z akého kompótu ho urobíte-ja som už vyskúšala snáď všetky obmeny-čučoriedky,jahody,ananás,marhule a každý chutnal skvele-je to len na Vás aký kompót máte doma.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Vajcia s cukrom si vymiešame do penista,múku si vymiešame s práškom do pečiva a striedavo s olejom a mliekom ju pridávame do zmesi,nakoniec pridáme ešte sódu bikarbónu.Vymiešané cesto vylejeme na plech a dáme piecť do rozohriatej trúby. Medzi tým ako sa nám pečie korpus,precedíme si broskyne(šťavu z kompótu odložíme).Broskyne si nakrájame na plátky (aspoň ja som tak naučená,nech je každé miestečko korpusu prikryté ovocím),keď je korpus vychladnutý-naukladáme naň broskyne.Želatínu si pripravýme tak,že: Šťavu z kompótu si nalejeme do odmerky a zbytok dolejeme vodou-tak aby sme tejto tekutiny mali 1L.Čast tekutiny si nalejeme do kastrólika +cukor podľa vlastnej chuti,čast tekutiny si odlejeme a zmiešame so zlatými klasmi-túto zmes po rozmiešaní prilejeme do kastróĺika a za stáleho miešania(aby sa nám neurobily hrudky) miešame do zhustnutia.Želatínu vylejeme na ovocie-necháme vychladnúť,vychladnuté dáme stuhnúť do chladničky a pak maškrtíme ;-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ancicka, 30. júna 2011 o 12:11
    Ja som tiež robievala mojím deťom takýto koláč.Mám chlapcov,a ked som sa ich opýtala co upiecť,odpoved bola "to je jedno len nech je dosť",lebo bolo zjedené ešte ani nevychladol.


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 13:22
    ancicka :o) zjavne to naše pomenšie mužské pokolenie je rovnaké


  • 3sandra3, 30. júna 2011 o 13:51
    aj moja mamina tento koláč zvykne piecť, ale dáva marhuľový kompót... amazonka29, aj ancicka.....ale ani dievčatá nepohrdnú :-)


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 14:56
    3sandra3 Jasan,že nepohrdnú-hlavne že je :o))


  • nazarboncuk, 30. júna 2011 o 15:52
    mňam :)


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 15:53
    nazarboncuk Presne tak :o)


  • betty21, 30. júna 2011 o 17:23
    Jednoduchy, vyborny a pekny kolacik. Tiez som robievala podobny, ale uz som nan zabudla, dakujem za inspiraciu


  • mariaklara, 30. júna 2011 o 17:26
    Toto poznám, toto odporúčam!


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 19:56
    betty21 Rado sa stalo :o)


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 19:56
    mariaklara ....ja tieeež ;)))


  • ewitka, 30. júna 2011 o 20:07
    presne takýto robievam aj ja, ale s mandarínkovým kompotom. Je ľahký a osviežujúci.


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 20:24
    @ewitka Vidííš som to ja ale,mandarinky milujem ale s nimi to urobiť ma ešte nenapadlo,ďakujem za inšpiráciu


  • orchidea, 30. júna 2011 o 20:51
    Dobrý koláčik, veru som ho už nerobila dávno, ďakujem za pripomenutie.


  • amazonka29, 1. júla 2011 o 07:57
    @orchidea ..rado sa stalo :o)


  • elisticka, 1. júla 2011 o 10:58
    wau ved aj som to robievala za slobodna doma takto bez zelatiny a bolo to super .... znova vyskusam ...:-)))


  • amazonka29, 1. júla 2011 o 11:22
    @elisticka ..jasan,treba sa občas vrátiť k starým zvykom-oprášiť ich-nech Vám chutná


  • marta23, 1. júla 2011 o 12:29
    A kde je v rozpise a pracovnom postupe receptu tá želatína, čo sa spomína? Ja som čakala priesvitnú želatínu, čo s pripravuje z práškovej želatíny vo vode alebo v šťave z kompotu pri teplote do 50-60 stupňov C teplej? Prosím bližšie vysvetlenie.


  • amazonka29, 1. júla 2011 o 18:26
    @marta23 Marti to všetko je spomenuté aj v ingredienciach aj v postupe.Dotyčná želatína sa robí zo šťavy z kompótu a zlatých klasov..šťavu z kompótu zleješ a doleješ vodou tak aby si mala 1L tekutiny,primiešaš 2zlaté klasy,dáš do kastrólika,ocukríš,privedieš do varu za stáleho miešania,miešaš do zhustnutia-potom to vyleješ na ovocie pripravené na korpuse...stačí si este raz pozornejšie prečítať postup,všetko toto tam máš napísané ;o) A farba želatíny sa vždy odvíja od kompótu aký použiješ!


  • evanaaa, 1. júla 2011 o 22:28
    Mne sa recept páči, ale chcem sa spýtať: V recepte sa ovocie dáva kompótové už na upečený koláč. Ak by som chcela dať čerstvé, môžem priamo na cesto pred pečením a po upečení len ten " želatínový" puding naliať navrch na ovocie, šlo by to?


  • amazonka29, 2. júla 2011 o 12:06
    @evanaaa Čiste teoreticky by to určite šlo,ale nemám s tým osobnú skúsenosť.Nejdem nič konkrétneho tvrdiť,ale je možné,že to ovocie navrchu lepšie drží aj tú želatínu,keď dáš to ovocie hneď,padne ti dole...takže fakt neviem...ale podľa mňa za vyskúšanie nič nedáš-no nie? ;O) Potom daj vedieť ako to dopadlo.


  • pipina222, 12. júla 2011 o 14:16
    ja som vyliala "zelatinu" na kolac a este stale nie a nie stuhnut :((( Asi som ju nemiesala do uplneho zhustnutia. Ci nemam stracat nadej? :D


  • amazonka29, 13. júla 2011 o 08:14
    @pipina222 Mne osobne sa ešte niečo také nestalo,želatína mi napokon vždy stuhla.Ale keď sme boli deti,mamina raz mala podobný problém-tak sme improvizovaly a koláč baštily lyžičkou :o)))


  • annaha, 13. júla 2011 o 15:03
    mnam kolacik robievam a navrch koopec slahacky


  • amazonka29, 14. júla 2011 o 08:51
    @annaha Presne,šľahačka k tomu nemá tiež chybu :o)


  • diabambulka, 18. júla 2011 o 21:18
    máš fantastické domáce a jednoduché jedlá, všetky tieto kombinácie milujem a predstav si takýto koláčik si pamätám aj ja od nás z domu, kedz ho mamina robievala každú nedeľu ako dezertík za obedom a išli sme sa za ním zabiť, tak nám chutil, vždy vymanila akurát ovocie. Doteraz patrí k mojím obľúbeným, asi by som mala začať tento koláčik opäť piecťja svojmu synčekovi, ktorý sladké miluje ako všetky deti :-)))


  • angelheart, 18. júla 2011 o 21:46
    jééééj, ďakujem za recept, takýto robievala moja mama, akurát vždy s marhuľami, bol to najobľúbenejší koláč môjho brata a mne sa tento recept doteraz v maminom receptári nepodarilo nájsť :(
    Takže veľmi pekne ďakujem a okamžite ukladám :-D


  • amazonka29, 19. júla 2011 o 10:05
    @diabambulka Veľmi pekne ďakujem,si milá. Ja som všetky postaršie a osvedčené recepty,ktoré sme ako deti milovali-oprášila práve kvôli synátorovi aby aj on ochutnal dobroty na akých som ja vyrastala :o)) Nuž a rozhodne sa nesťažuje.Vyskúšaj aj ty,synček Ťa bude milovať ešte viacej ;o)))


  • amazonka29, 19. júla 2011 o 10:08
    @angelheart Neni zaaaač,ja rada ;o) Moja mamina ho tiež vždy robila z marhúľ,tých bolo doma zavarených nadmieru.Mne tak nejak najviac dnes chutí s broskyňami,no synátorovi je to jedno-ten zbaští akúkoľvek obmenu tohoto ovocia,hlavne že je :o)) Som rada,že som prispela do tvojho receptára.


  • ata8888, 21. júla 2011 o 06:27
    jééééj receptik vypada velmi dobre ukladam si ho do KK :-))))) ja robievam nieco podobne a da sa najst aj v mojej KK...prajem ti nech sa ti daria varit a piect chutne a zdrave jedla :-)))) pekne leto


  • amazonka29, 26. júla 2011 o 10:53
    @ata8888 Dakujem veľmi pekne,určite nazriem do Tvojich receptíkov-nové recepty rada privítam.Nádherné leto aj tebe ;o)


  • ninusa27, 7. januára 2012 o 19:52
    Ďakujem i ja ukladám a zajtra robím, po nedelňajšom obedíku dobre padne. Dúfam, že sa mi podarííí :))))


  • amazonka29, 10. januára 2012 o 12:08
    @ninusa27 Verim ze sa podari...niet na nom co pokazit :)


  • violetacamorova, 29. júna 2012 o 19:30
    Tiež to bola náš obľúbený jednoduchý zákusok, ale robili sme ho s konzervovanými marhuľami, na plat vyšli dve 7 dl sklíčka.


  • pipnat, 2. mája 2014 o 12:17
    tento koláčik pekávala moja babka, úplne som na neho zabudla,nezostal mi po nej recept takže vďaka za pripomenutie....)my sme ho mávali len broskyňový:)


  • amazonka29, 11. mája 2014 o 17:48
    @pipnat Tak to ma tesi, ze som Ti ho pripomenula...spomienkove recepty su fajn,vyvolavaju nostalgiu :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist