Broskyňový koláč podľa mojej maminy

Broskyňový koláč podľa mojej maminy
amazonka29Amazonka29, recept pridal: 30. júna 2011 11:43Ďalšie jeho recepty

Tento koláč si spájam so svojim detstvom,boli sme 3 sestri a keď nám ho mamina opakovane upiekla,vždy sa po ňom zaprášilo a tak ako prirástol k srdcu mne-tak ho zbožňuje aj môj syn a vždy keď sa ho spýtam,čo mám upiecť-tak mi povie: Veď vieš mami,ten s tou želatínou :o) Najčastejšie robievam broskyňový ale je úúplne jedno z akého kompótu ho urobíte-ja som už vyskúšala snáď všetky obmeny-čučoriedky,jahody,ananás,marhule a každý chutnal skvele-je to len na Vás aký kompót máte doma.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Vajcia s cukrom si vymiešame do penista,múku si vymiešame s práškom do pečiva a striedavo s olejom a mliekom ju pridávame do zmesi,nakoniec pridáme ešte sódu bikarbónu.Vymiešané cesto vylejeme na plech a dáme piecť do rozohriatej trúby. Medzi tým ako sa nám pečie korpus,precedíme si broskyne(šťavu z kompótu odložíme).Broskyne si nakrájame na plátky (aspoň ja som tak naučená,nech je každé miestečko korpusu prikryté ovocím),keď je korpus vychladnutý-naukladáme naň broskyne.Želatínu si pripravýme tak,že: Šťavu z kompótu si nalejeme do odmerky a zbytok dolejeme vodou-tak aby sme tejto tekutiny mali 1L.Čast tekutiny si nalejeme do kastrólika +cukor podľa vlastnej chuti,čast tekutiny si odlejeme a zmiešame so zlatými klasmi-túto zmes po rozmiešaní prilejeme do kastróĺika a za stáleho miešania(aby sa nám neurobily hrudky) miešame do zhustnutia.Želatínu vylejeme na ovocie-necháme vychladnúť,vychladnuté dáme stuhnúť do chladničky a pak maškrtíme ;-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ancicka, 30. júna 2011 o 12:11
    Ja som tiež robievala mojím deťom takýto koláč.Mám chlapcov,a ked som sa ich opýtala co upiecť,odpoved bola "to je jedno len nech je dosť",lebo bolo zjedené ešte ani nevychladol.


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 13:22
    ancicka :o) zjavne to naše pomenšie mužské pokolenie je rovnaké


  • 3sandra3, 30. júna 2011 o 13:51
    aj moja mamina tento koláč zvykne piecť, ale dáva marhuľový kompót... amazonka29, aj ancicka.....ale ani dievčatá nepohrdnú :-)


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 14:56
    3sandra3 Jasan,že nepohrdnú-hlavne že je :o))


  • nazarboncuk, 30. júna 2011 o 15:52
    mňam :)


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 15:53
    nazarboncuk Presne tak :o)


  • betty21, 30. júna 2011 o 17:23
    Jednoduchy, vyborny a pekny kolacik. Tiez som robievala podobny, ale uz som nan zabudla, dakujem za inspiraciu


  • mariaklara, 30. júna 2011 o 17:26
    Toto poznám, toto odporúčam!


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 19:56
    betty21 Rado sa stalo :o)


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 19:56
    mariaklara ....ja tieeež ;)))


  • ewitka, 30. júna 2011 o 20:07
    presne takýto robievam aj ja, ale s mandarínkovým kompotom. Je ľahký a osviežujúci.


  • amazonka29, 30. júna 2011 o 20:24
    @ewitka Vidííš som to ja ale,mandarinky milujem ale s nimi to urobiť ma ešte nenapadlo,ďakujem za inšpiráciu


  • orchidea, 30. júna 2011 o 20:51
    Dobrý koláčik, veru som ho už nerobila dávno, ďakujem za pripomenutie.


  • amazonka29, 1. júla 2011 o 07:57
    @orchidea ..rado sa stalo :o)


  • elisticka, 1. júla 2011 o 10:58
    wau ved aj som to robievala za slobodna doma takto bez zelatiny a bolo to super .... znova vyskusam ...:-)))


  • amazonka29, 1. júla 2011 o 11:22
    @elisticka ..jasan,treba sa občas vrátiť k starým zvykom-oprášiť ich-nech Vám chutná


  • marta23, 1. júla 2011 o 12:29
    A kde je v rozpise a pracovnom postupe receptu tá želatína, čo sa spomína? Ja som čakala priesvitnú želatínu, čo s pripravuje z práškovej želatíny vo vode alebo v šťave z kompotu pri teplote do 50-60 stupňov C teplej? Prosím bližšie vysvetlenie.


  • amazonka29, 1. júla 2011 o 18:26
    @marta23 Marti to všetko je spomenuté aj v ingredienciach aj v postupe.Dotyčná želatína sa robí zo šťavy z kompótu a zlatých klasov..šťavu z kompótu zleješ a doleješ vodou tak aby si mala 1L tekutiny,primiešaš 2zlaté klasy,dáš do kastrólika,ocukríš,privedieš do varu za stáleho miešania,miešaš do zhustnutia-potom to vyleješ na ovocie pripravené na korpuse...stačí si este raz pozornejšie prečítať postup,všetko toto tam máš napísané ;o) A farba želatíny sa vždy odvíja od kompótu aký použiješ!


  • evanaaa, 1. júla 2011 o 22:28
    Mne sa recept páči, ale chcem sa spýtať: V recepte sa ovocie dáva kompótové už na upečený koláč. Ak by som chcela dať čerstvé, môžem priamo na cesto pred pečením a po upečení len ten " želatínový" puding naliať navrch na ovocie, šlo by to?


  • amazonka29, 2. júla 2011 o 12:06
    @evanaaa Čiste teoreticky by to určite šlo,ale nemám s tým osobnú skúsenosť.Nejdem nič konkrétneho tvrdiť,ale je možné,že to ovocie navrchu lepšie drží aj tú želatínu,keď dáš to ovocie hneď,padne ti dole...takže fakt neviem...ale podľa mňa za vyskúšanie nič nedáš-no nie? ;O) Potom daj vedieť ako to dopadlo.


  • pipina222, 12. júla 2011 o 14:16
    ja som vyliala "zelatinu" na kolac a este stale nie a nie stuhnut :((( Asi som ju nemiesala do uplneho zhustnutia. Ci nemam stracat nadej? :D


  • amazonka29, 13. júla 2011 o 08:14
    @pipina222 Mne osobne sa ešte niečo také nestalo,želatína mi napokon vždy stuhla.Ale keď sme boli deti,mamina raz mala podobný problém-tak sme improvizovaly a koláč baštily lyžičkou :o)))


  • annaha, 13. júla 2011 o 15:03
    mnam kolacik robievam a navrch koopec slahacky


  • amazonka29, 14. júla 2011 o 08:51
    @annaha Presne,šľahačka k tomu nemá tiež chybu :o)


  • diabambulka, 18. júla 2011 o 21:18
    máš fantastické domáce a jednoduché jedlá, všetky tieto kombinácie milujem a predstav si takýto koláčik si pamätám aj ja od nás z domu, kedz ho mamina robievala každú nedeľu ako dezertík za obedom a išli sme sa za ním zabiť, tak nám chutil, vždy vymanila akurát ovocie. Doteraz patrí k mojím obľúbeným, asi by som mala začať tento koláčik opäť piecťja svojmu synčekovi, ktorý sladké miluje ako všetky deti :-)))


  • angelheart, 18. júla 2011 o 21:46
    jééééj, ďakujem za recept, takýto robievala moja mama, akurát vždy s marhuľami, bol to najobľúbenejší koláč môjho brata a mne sa tento recept doteraz v maminom receptári nepodarilo nájsť :(
    Takže veľmi pekne ďakujem a okamžite ukladám :-D


  • amazonka29, 19. júla 2011 o 10:05
    @diabambulka Veľmi pekne ďakujem,si milá. Ja som všetky postaršie a osvedčené recepty,ktoré sme ako deti milovali-oprášila práve kvôli synátorovi aby aj on ochutnal dobroty na akých som ja vyrastala :o)) Nuž a rozhodne sa nesťažuje.Vyskúšaj aj ty,synček Ťa bude milovať ešte viacej ;o)))


  • amazonka29, 19. júla 2011 o 10:08
    @angelheart Neni zaaaač,ja rada ;o) Moja mamina ho tiež vždy robila z marhúľ,tých bolo doma zavarených nadmieru.Mne tak nejak najviac dnes chutí s broskyňami,no synátorovi je to jedno-ten zbaští akúkoľvek obmenu tohoto ovocia,hlavne že je :o)) Som rada,že som prispela do tvojho receptára.


  • ata8888, 21. júla 2011 o 06:27
    jééééj receptik vypada velmi dobre ukladam si ho do KK :-))))) ja robievam nieco podobne a da sa najst aj v mojej KK...prajem ti nech sa ti daria varit a piect chutne a zdrave jedla :-)))) pekne leto


  • amazonka29, 26. júla 2011 o 10:53
    @ata8888 Dakujem veľmi pekne,určite nazriem do Tvojich receptíkov-nové recepty rada privítam.Nádherné leto aj tebe ;o)


  • ninusa27, 7. januára 2012 o 19:52
    Ďakujem i ja ukladám a zajtra robím, po nedelňajšom obedíku dobre padne. Dúfam, že sa mi podarííí :))))


  • amazonka29, 10. januára 2012 o 12:08
    @ninusa27 Verim ze sa podari...niet na nom co pokazit :)


  • violetacamorova, 29. júna 2012 o 19:30
    Tiež to bola náš obľúbený jednoduchý zákusok, ale robili sme ho s konzervovanými marhuľami, na plat vyšli dve 7 dl sklíčka.


  • pipnat, 2. mája 2014 o 12:17
    tento koláčik pekávala moja babka, úplne som na neho zabudla,nezostal mi po nej recept takže vďaka za pripomenutie....)my sme ho mávali len broskyňový:)


  • amazonka29, 11. mája 2014 o 17:48
    @pipnat Tak to ma tesi, ze som Ti ho pripomenula...spomienkove recepty su fajn,vyvolavaju nostalgiu :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2015: Varíme pre oslávenca Varíme pre oslávenca
Časopis Varecha v piatok 24. apríla v denníku Pravda.


TOPlist