Broskyňová roláda s mascarpone fotorecept

paploska - fotkapaploska, 18. novembra 2012
Broskyňová roláda s mascarpone (fotorecept)
Foto: paploska

Manžel mal dnes chuť na niečo sladké. Tak som mu vymyslela túto roládu :-) Bola hotová za 35 minút.

12
porcií
35 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

200 g
5 lyžíc
5 ks
3 lyžice
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si klasickú piškótu. Žĺtka oddelíme od bielok. Bielka samostatne vyšľaháme do peny (keď prevrátim misku, tak bielka sa ani nehnú:-), ale to skúsené gazdinky vedia ...) 5 žĺtok vyšľahám s ovocným cukrom (môžete dať aj hroznovým alebo klasický práškový) a pridám pravú vanilku. Do hladkej špaldovej múky (pokojne vymente za pšeničnú) pridám pol prášku do pečiva (bio) a opatrne pridávam na 3x k žĺtkom vyšľahané bielka a múku. Miešame opatrne v jednom smere.

    Broskyňová roláda s mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč vystelieme papierom na pečenie, ktorý potieram olejom a kukuričnou strúhankou (môžete dať samozrejme aj klasickú pšeničnú). Cesto vylejeme na pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 min. na 190 stup.

    Broskyňová roláda s mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte teplé upečené cesto vyklopím na čistú utierku. Keď ste si potreli papier olejom oddelíte ho veľmi ľahko. Teplé cesto hneď zrolujeme v utierke do rolády a necháme vychladnúť.

    Broskyňová roláda s mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas pečenia cesta si pripravíme plnku. Do mascarpone pridáme 2 - 3 lyžice ovocného cukru (počet podľa chuti) a 1 čerstvý žĺtok. Šľahačku s vanilkou vyšľaháme do tuha a pridám k mascarpone. Plnka bude redšia, ale v chladničke stuhne. Broskyne nakrájame na malé kúsky. Cesto rozvinieme a natrieme plnkou, na ktorú husto nasypem broskyne. Roládu opätovne zavinieme.

    Broskyňová roláda s mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvinutú roládu môže potrieť zvyšnou plnkou, ktorú ste si nechali. A tak 2 hodiny roládu nechajte vychladiť v chladničke. Moja fotka je pred chladením, už nevedeli vydržať. :-) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

vanilka111
vyzerá pekne a jedlo,len neviem,načo ten žĺtok,ja by som ho vynechala radšej trochu želatíny,plnka by bola pevnejšia :-)
paploska
no už som pridala foto po 24 hodinách v chladničke a plnka pekne stuhla. nabudúce to skúsim vanilka111 s tou želatínou :-)
evanaaa
Aj mne sa roláda pozdáva, @paploska , tým ovocným cukrom myslíš asi fruktózu? Sladidlá používam, ale hroznový cukor ( glukózu) nie, ten rýchlo dvíha cukor, alebo miešam aj dva druhy. Roládku si teda môžem prispôsobiť na Dia a preto si ju dávam do rovnomennej kolónky do KK.
paploska
@evanaaa ja pečiem z hroznového, ale ten mi došiel a v zohnala som len tzv. ovocný, na ktorom bolo, že je vhodný aj pre diabetikov. takže určite ju môžeš spraviť s fruktózou a glykemický šok nebude :-)
mmelinda
...roládka vypadá velmi lákavě. Já běžně dělám krém z mascarpone (82% tuku) a šlehačky( cca 33%tuku) (nedávám žloutek) a nikdy není řídký, ale krásně pevný - a to nejdřív šlehám mascarpone s trochou cukru a přilévám šlehačku, šlehám šlehačem, dokud krém nezhoustne. Dělala jsem snad 100x a vždy byl výsledný krém skvěle tuhý. Někde jsem četla, že mascarpone šleháním zřídne, ale já takovou zkušenost fakt nemám ani když přidám tekutou šlehačku.
evanaaa
@paploska , ano, fruktózu, čiže ovocný cukor používam, len ten hroznový nie,myslím, že v chuti veľký rrozdiel medzi nimi nie je?
paploska
@evanaaa výrazný rozdiel medzi nimi nie je. len ten hroznový je jemnučký a ovocný (ale ten som kúpila len raz) bol taký jemný kryštálový . ja hroznovým nahrádzam práškový cukor. no určite to nie je vhodné pre dia diéty :-)
marienka44
@Paploska a preco pouzivas hroznovy cukor namiesto obycajneho praskoveho, ked aj tak nie je pre diabetikov? Ma nejake ine vyhody? Dakujem za odpoved.
paploska
@marienk44 ja mám takú špeciálnu zdravotnú diétu bez bieleho cukru a nahrádzam ho trstinovým a hroznovým (je zdravší ale aj kalorickejší). klasiku nemôžem :-) ale našťastie nie je to kvôli cukrovke. diabetici ho samozrejme nemôžu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia