Brokolicová polievka
Brokolicová polievka s gorgonzolou
Autor receptu: kvakac
Túto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne
varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu
recept. Je to jeho vlastný recept a dovolil mi ho zverejniť. Brokolica s tým syrom,
vytvorí veľmi dobrú chuť. Pravda, ak máte radi syry s
modrou plesňou. Moja rada - skúste a zistíte nebíčko v ústach.
8 porcií |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky asi 1 cm. Brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúb očistíme a tiež pokrájame na kocky. Očistený cesnak len rozpučíme. Syr rozmrvíme na drobno. V hrnci zohrejeme olej s maslom a šupneme tam cesnak. Premiešame párkrát a na to dáme múku a urobíme zásmažku orieškovej farby. Zalejeme s 1,5 l studeným vývarom. Pridáme pripravenú zeleninu a okoreníme. Necháme variť.
- Za chvíľu máme zeleninu mäkkú, pridáme do hrnca namrvený syr a zvyšok vývaru. Znovu rozvaríme. Syr sa nám za chvíľu roztopí. Pekne nám to zhustne.
- Na záver dosolíme ak je málo a prípadne ešte trochu okoreníme. Odstavíme zo šporáku a necháme trochu postáť, nech prejdú chute spolu. Za 20 minút máme polievku hotovú. Má veľmi lahodnú chuť. Rada na záver - nemixujte ju.