Brokolicová polievka

Brokolicová polievka s gorgonzolou

Autor receptu: kvakac

Túto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu recept. Je to jeho vlastný recept a dovolil mi ho zverejniť. Brokolica s tým syrom, vytvorí veľmi dobrú chuť. Pravda, ak máte radi syry s modrou plesňou. Moja rada - skúste a zistíte nebíčko v ústach.

8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky asi 1 cm. Brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúb očistíme a tiež pokrájame na kocky. Očistený cesnak len rozpučíme. Syr rozmrvíme na drobno. V hrnci zohrejeme olej s maslom a šupneme tam cesnak. Premiešame párkrát a na to dáme múku a urobíme zásmažku orieškovej farby. Zalejeme s 1,5 l studeným vývarom. Pridáme pripravenú zeleninu a okoreníme. Necháme variť.
  2. Za chvíľu máme zeleninu mäkkú, pridáme do hrnca namrvený syr a zvyšok vývaru. Znovu rozvaríme. Syr sa nám za chvíľu roztopí. Pekne nám to zhustne.
  3. Na záver dosolíme ak je málo a prípadne ešte trochu okoreníme. Odstavíme zo šporáku a necháme trochu postáť, nech prejdú chute spolu. Za 20 minút máme polievku hotovú. Má veľmi lahodnú chuť. Rada na záver - nemixujte ju.