Briouate (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Doteraz som túto marockú špecialitu kupovala buď hotovú alebo ako polotovar. Briouate (brijuat) sa robí naslano aj nasladko (typická a skvelá je s mandľami a medom), vypráža sa v oleji alebo sa pečie v rúre. Veľakrát som videla v telke, ako sa skladá, nikdy sa mi do toho nechcelo. Dnes sa mi nechcelo do mesta a suroviny som mala doma...

4
porcie
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnku. Tu sa fantázii medze nekladú, moslimovia, samozrejme, nepoužívajú bravčové mäso, ale briouate už vo Francúzsku tak zdomácnela, že si ju každý plní, čím chce. Takže môj návrh je iba orientačný. Na oleji som orestovala nadrobno pokrájanú cibuľu, pancettu, pridala som šunku a reďkovku a nakoniec uvarené a popučené zemiaky. Dochutila som soľou a harissou. Pokiaľ ide o briky, okrem Francúzska som ich nikde inde nevidela a ich prípravu som nenašla ani na internete. Ak niekto z varecháčov objaví, ako urobiť vhodné placky a pridá recept, budem mať veľkú radosť. A možno nie iba ja. Briky sú tenučké priesvitné placky, obyčajne balené po 10 kusoch. Sú od seba oddelené papierom.
  2. Briky vyberáme spomedzi papierov po jednom, pretože rýchlo schnú a stvrdnú. Preložíme ich napoly a prekrojíme. Ja som ich prestrihla kuchynskými nožnicami.
  3. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  4. Oblý okraj trochu zahneme dovnútra a brik preložíme po dĺžke.
  5. Na jeden koniec dáme asi lyžicu náplne
  6. a cesto s plnkou preložíme tak, aby sa špic nad plnkou spojil s protiľahlou stranou.
  7. Trojuholník teraz preložíme do opačnej strany
  8. a takto pokračujeme, kým sa plnka nedostane na koniec pruhu cesta.
  9. Špic zasunieme dovnútra (ruky sú moje, fotka dcérina).
  10. Briouate vyprážame v oleji alebo ich poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na obrázku sú už upečené.
  11. Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Môžeme podávať s omáčkou podľa druhu náplne a podľa vlastnej chuti, ale aj "len tak".