Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením fotorecept

pustaPusta, 10 ročné dievča, Bratislava, 5. februára 2012 18:00
Ďalšie jej recepty »

Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept)Foto: pusta

Dlho som zbierala odvahu na túto delikatesu, kým som sa odhodlala. Ked som ju robila, zistila som, že jej príprava je pomerne jednoduchá, len vyžaduje trocha viac pozornosti a za ten výsledok to naozaj stojí. Skúste aj Vy a nebudete ľutovať, verte mi!

2
porcie
24 hodín min
príprava
5+5 minút min
na 100 °C

Suroviny

500 g
2 -3 CL
3 PL
100 ml
40 g plátok
podľa chuti
100 ml /silný domáci vývar

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravila som si celé zelené korenie.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčový orech zo stehna som pokrájala na cca 2,5 cm rezy o váhe asi 250 g.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V mažiari som podrvila zelené korenie na hrubo.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäsko som len veľmi jemne naklepala, potrela 2 PL oleja, ktorý som do neho vmasírovala aj s na hrubo podrveným zeleným korením, prikryla alobalom a vložila som ho do chladničky na 24 hodín marinovať. Mäsko týmto skrehne a zjemnie. Nesolila som, aby mäsko zostalo pekne šťavnaté. Nepoužívať olivový olej, ľahko sa prepáli!

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si dalšie potrebné suroviny - maslo, šľahačku a morskú soľ.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäsko som nechala 1 hodinu po vybratí z chladničky pri izbovej teplote odstáť, aby sa pri pečení "nezošokovalo". Na plameň som dala suchú panvicu rozohriať, až ked bola riadne horúca, som pridala 1 PL oleja a počkala som, až sa z nej takmer začalo dymiť a vtedy som na ňu položila mäsko. 3 minúty som s mäskom nehýbala, prudko som ho opekala, až po tejto dobe som stiahla plameň na polovicu, opekala ešte 2 minúty...

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a tak isto som postupovala pri opečení druhej strany mäska, teda 5 minút spolu z jednej a päť minút z druhej strany. Dlhšie neodporúčam, aby sa mäsko nevysušilo a nespálilo. Takto sa opečie pekne do hneda a zostane šťavnaté. Vybrala som ho na tanier, osolila morskou soľou a vložila do trúby vyhriatej na 150 stupňov, aby zostalo teplé. Teraz som sa venovala príprave omáčky.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do panvice som priliala horúcu vodu a za stáleho miešania som odvarila výpek z mäska. Pridala som ešte 1 CL celého zeleného korenia.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Priliala som šľahačku a za stáleho miešania som nechala omáčku zredukovať na polovicu. Miešať treba sústavne, lebo šľahačka sa ľahko pripaľuje. cca 10 minút.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver som pridala maslo, vypla som plameň. Maslo sa rozpustí zbytkovým teplom, omáčku zahustí, zjemní chuť a omáčka dostane pekný lesk. Ked bolo hotovo, osolila som aj omáčku morskou soľou.

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A pochúťka bola na tanieri, vydarila sa. Ako príloha sa hodia na masle opekané zemiaky alebo ryža. Avšak pri tejto porcii mäska bohate postačí svieži zeleninový alebo listový šalátik. Milovníci fajného mäska dobrú chuť!

    Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 11
ohodnoť recept:
Hlasovalo 5 ľudí (4,2 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist