Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept)

Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 5. februára 2012 18:00Ďalšie jeho recepty

Dlho som zbierala odvahu na túto delikatesu, kým som sa odhodlala. Ked som ju robila, zistila som, že jej príprava je pomerne jednoduchá, len vyžaduje trocha viac pozornosti a za ten výsledok to naozaj stojí. Skúste aj Vy a nebudete ľutovať, verte mi!

Suroviny

2
porcie
24 hodín
minút
príprava
5+5 minút
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

1

Pripravila som si celé zelené korenie.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 1

2

Bravčový orech zo stehna som pokrájala na cca 2,5 cm rezy o váhe asi 250 g.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 2

3

V mažiari som podrvila zelené korenie na hrubo.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 3

4

Mäsko som len veľmi jemne naklepala, potrela 2 PL oleja, ktorý som do neho vmasírovala aj s na hrubo podrveným zeleným korením, prikryla alobalom a vložila som ho do chladničky na 24 hodín marinovať. Mäsko týmto skrehne a zjemnie. Nesolila som, aby mäsko zostalo pekne šťavnaté. Nepoužívať olivový olej, ľahko sa prepáli!
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 4

5

Pripravila som si dalšie potrebné suroviny - maslo, šľahačku a morskú soľ.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 5

6

Mäsko som nechala 1 hodinu po vybratí z chladničky pri izbovej teplote odstáť, aby sa pri pečení "nezošokovalo". Na plameň som dala suchú panvicu rozohriať, až ked bola riadne horúca, som pridala 1 PL oleja a počkala som, až sa z nej takmer začalo dymiť a vtedy som na ňu položila mäsko. 3 minúty som s mäskom nehýbala, prudko som ho opekala, až po tejto dobe som stiahla plameň na polovicu, opekala ešte 2 minúty...
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 6

7

a tak isto som postupovala pri opečení druhej strany mäska, teda 5 minút spolu z jednej a päť minút z druhej strany. Dlhšie neodporúčam, aby sa mäsko nevysušilo a nespálilo. Takto sa opečie pekne do hneda a zostane šťavnaté. Vybrala som ho na tanier, osolila morskou soľou a vložila do trúby vyhriatej na 150 stupňov, aby zostalo teplé. Teraz som sa venovala príprave omáčky.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 7

8

Do panvice som priliala horúcu vodu a za stáleho miešania som odvarila výpek z mäska. Pridala som ešte 1 CL celého zeleného korenia.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 8

9

Priliala som šľahačku a za stáleho miešania som nechala omáčku zredukovať na polovicu. Miešať treba sústavne, lebo šľahačka sa ľahko pripaľuje. cca 10 minút.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 9

10

Na záver som pridala maslo, vypla som plameň. Maslo sa rozpustí zbytkovým teplom, omáčku zahustí, zjemní chuť a omáčka dostane pekný lesk. Ked bolo hotovo, osolila som aj omáčku morskou soľou.
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 10

11

A pochúťka bola na tanieri, vydarila sa. Ako príloha sa hodia na masle opekané zemiaky alebo ryža. Avšak pri tejto porcii mäska bohate postačí svieži zeleninový alebo listový šalátik. Milovníci fajného mäska dobrú chuť!
Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 11



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • izabella929, 5. februára 2012 o 21:11
    to fajne vyzerá, iste aj dobré.-)


  • 3sandra3, 5. februára 2012 o 21:26
    súhlasím


  • tothka, 5. februára 2012 o 21:27
    @Pusta tak toto musí byť fajnotka, ktoré stojí za vyskúšanie.


  • marcy, 5. februára 2012 o 21:50
    nerada robím takéto minútky zo stehna,lebo je suché a zväčša tvrdé....to radšej skúsim z mäsitej krkovičky,zdá sa mi krehkejšia,ale zbytok dodržím postup Tvojho receptu :o)


  • jamarlen, 5. februára 2012 o 23:22
    veľmi dobrý je takýto stejk aj z diviačieho orecha, a, podľa mňa, veľmi dobrých je aj tých tvojich 5 minút z každej strany , lebo z bravčoviny sa nemajú robiť nedopečené stejky - mohli by nám zdravotne ublížiť
    takto robenú krkovičku nemám rád, lebo tuk z jej mramorovania sa nestihne dobre prepiect, z krkovičky radšej cigánsku - tá sa robí na menej prudkom ohni a o niečo dlhšie...


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 6. februára 2012 o 11:08
    Odpoveď od @pusta : @jamarlen , dakujem za tvoj názor. máš pravdu, krkovička nie je vhodná na túto úpravu práve z dôvodov, ktoré uvádzaš. mramorovanie v krkovičke sa neprepečie, zostáva napoly surové. mám tú istú skúsenosť ako ty."

    pre marcy: " @marcy , nemám dobrú skúsenosť s krkovičkou v tejto úprave. je to tak ako to píše jamarlen, mramorovanie v nej sa neprepečie. ty máš pravdu zase v tom, že stehno je suché mäso. práve preto som zvolila orech z bravčového stehna, ktorý je šťavnatý a na túto úpravu priam ideálny. kedže to nie je práve hovädzie mäso na steaky, treba sa pohrať práve s časom, počas ktorého mäsko opekáš, aby si dosiahla želaný efekt. však skús, trebárs aj s krkovičkou a daj vedieť, ako to dopadlo alebo vyskúšaj steak z orecha zo stehna."


  • vladoty, 6. marca 2012 o 17:03
    Obdobne to robím aj ja, ale požívam bravčovú panenku. Doporučujem zelené korenie zavárané. Je mäkké, dá sa ľahko prehryznúť ( najlepšie súbežne s mäsom). Kto nevie, majú ho obyčajne v BILLE,v úzkom malom pohári. Je zavarené v slanom náleve. Treba skúsiť. Zvyknem ešte so zeleným korením opražiť (predvarené) čerstvé huby - dubáky, kuriatka apod.


  • miskabo, 17. marca 2013 o 15:12
    výborné, mali sme dnes na obed :) ďakujem za inšpiráciu


  • laurisia, 26. mája 2013 o 13:11
    Milá @Pusta , musím Ti veľmi, veľmi poďakovať za tento recept. Dávno som prestala robiť bravčové steaky, nakoľko som mala vždy mäso vysušené. Dnes sme mali na obed tento "Tvoj" a zavládla absolútna spokojnosť. Dodržala som postup, len som priložila k mäsku ešte opraženú slaninku. Takže vďaka Tebe sme mali výborný obed :-) Ďakujem


  • pusta, 27. mája 2013 o 16:12
    @miskabo , som veľmi rada, že si tento steak robil podľa mňa a že chutil.
    dakujem ti.


  • pusta, 27. mája 2013 o 16:14
    milá @laurisia ,
    veľmi ma teší, že sa steak vydaril, bola absolútna spokojnosť a chutil.
    dakujem ti za správu.


  • jewa, 30. júna 2013 o 12:35
    Skvelý recept, práve sme dojedli.
    Postup som síce úplene nedodržala, ale aj napriek tomu sa vydarilo. Namiesto bravčového stehna som použila plece, kedže som ho mala kúpené už od včera a recept som si prečítala až dnes ráno. Takže mäso som marinovala iba 1 hod. Ešte raz ďakujem.


  • pedrobn, 6. augusta 2013 o 12:24
    takuto omačku robim ,ale so zelenym korenim v naleve


  • pusta, 6. augusta 2013 o 18:47
    @jewa , to ja dakujem tebe za veľmi potešujúcu správu, som naozaj rada, že chutilo. prepáč, že odpovedám až dnes, teraz som si všimla.
    dakujem.


  • pusta, 6. augusta 2013 o 19:07
    @pedrobn , áno aj tak sa dá robiť tá omáčka. ja som úmyselne dala zelené korenie nie z nálevu, lebo my máme rasdšej výraznejšiu korenenistú chuť.
    dakujem za názor: -)


  • pusta, 6. augusta 2013 o 19:07
    @pedrobn , áno aj tak sa dá robiť tá omáčka. ja som úmyselne dala zelené korenie nie z nálevu, lebo my máme rasdšej výraznejšiu korenenistú chuť.
    dakujem za názor: -)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist