Bravčový perkelt z mangalice fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 15. septembra 2011

Keď potrebujem navariť rýchle a sýte jedlo, siahnem po tomto recepte. Recept som našla v kuchárskej knihe pod názvom " Maďarská kuchyňa ". Ja Zobraziť celý popisKeď potrebujem navariť rýchle a sýte jedlo, siahnem po tomto recepte. Recept som našla v kuchárskej knihe pod názvom " Maďarská kuchyňa ". Ja ho takto robím už automaticky, spamäti. Mala som ho pripravený keď bol týždeň " Maďarskej kuchyne", ale nejako som to nestihla. Preto ho dávam až teraz. No a tá mangalica vraj tiež pochádza z Maďarska. Je to druh svinky - ošípanej.

4 - 5
porcie
10 - 15 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks väčšia
2 PL
2 KL
1 - 2 ks nakrájaná na plátky
1 ks čerstvá
alebo:
4 -5 PL
podľa chuti
štipku




Postup

  1. 1

    Pripravíme si tieto suroviny:

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso umyjeme a pokrájame na menšie kocky.

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme cibuľu, pokrájame a speníme na masti. Masť je tiež z mangalice.

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso obielime na cibuľke .

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mletú papriku, pokrájanú papriku a paradajku, ( prípadne lečo ), jemne okoreníme, osolíme, zalejeme vodou a varíme v tlakovom hrnci cca 20 min.

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zahustiť môžeme solamylom. ( asi 150 ml vody a 2 PL solamylu spolu rozmiešame, vlejeme do perkeltu, necháme prejsť varom.)

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s haluškami. Recept na halušky je v mojich receptoch. ( Hrášok na paprike s haluškami )

    Bravčový perkelt z mangalice (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

silvia68
Trochu ťa opravím, mangalica je druh svine chovaný predovšetkým Slovanmi na našom území, že zachutila aj Maďarom to je mi jasné, jej mäsko má iné zloženie ako prasce, čo sa chovajú dnes. Teraz sa opäť vraciame k dobrým tradíciám našich predkov a s hrôzou počúvam, že vraj maďarská svinka. Zachvíľu nám aj Slotu ukradnú a budú tvrdiť , že to bol ich národovec. no čo sranda musí byť.
evilauri
Receptik vypada vyborne, krasne nafotene... Velmi sa mi paci postup rcp, absolutne presne popisany, coho kolko a kedy ,ukladam do kk,aj ked to nase prasiatko bude len slovenske, uz sa na to tesime :-)
duschko
Recept velmi pekne spracovany a iste aj velmi chutny. Poznam ho a pomerne casto je u nas na stole. Ked davam surovu papriku a paradajku potom uz nedavam leco. Aj tych 20 min. v tlakovom hrnci sa mi zda vela. Asi to zalezi od druhu tl. hrnca. Co sa tyka tej mangalice je to druh prasiatka ktoreho maso ma podla odbornikov znizeny, alebo dokonca ziadny cholesterol.
oblizprst
Áno, mangalica je pôvodom slovenský zver, ale dnes sa chová prevažne v Maďarsku, a rozdiel medzi obyčajnými svinkami a mangalicou je ten, že toto je prasa, ktoré sa chová voľne a pasie sa vonku. Má tak iné zloženie tuku a aj svaloviny, je to proste "bioprasa". A mäsko z nej je asi dvojnásobne drahšie ako obyčajné bravčové.
babkamt
Dávno som nerobila perkelt s haluškami.Zajtra bude na obed.Máš pekne spracovaný recept.
mariaklara
Ďakujem Vám za príspevky, to som fakt nevedela, že tá svinka pochádza vlastne zo Slovenska, zasa som o niečo múdrejšia.
ata8888
no tak nazov masa mangalica som este nepocula ,ale uz si to budem pamatat ...,ale urcite uz viem co budem varit cez vikend ...a mam novu haluskaren z Tupperware .FANTASTICKA.....vidim mas nove recepty...idem dalej robit kuk ...a tento si ukladam...pa-pa
ata8888
urcite budes spokojna...videla som fotky z akcie varenia bolo urcite fajn a skoda, ze som nemohla ist...podravujem teba a Marii drzime palce..:)
marcy
mala som možnosť vidieť iba na obrazovke škvarky z mangalice,varil maďarský kuchár :-) boli neskutočne krehké,chrumkavé...cez mikrofón bolo počuť .....hneď by som si kúpila surovú slaninu z mangalice ,aby som vyskúšala stopiť....naposledy boli škvarky gumové :-((....všetko záleží od kvality....v mojom okolí nik nechová
mariaklara
@marcy , máš pravdu, sú také chrumkavučké, občas zhreším a dám si. Niekde som počula, že aj kačicu alebo hus si raz do roka môžeme dať (pokiaľ to nejeme často ), myslím, že takisto aj tie oškvarky, trochu si premažeme črevá.
mracik9
Ja som jedla údenú šunku z mangalice a nič lepšie som v živote,údené nejedla,potvrdila to aj moja známa
vareska1
píšem tomuto jedlu velikááááánsku pochvalu .... práve sme dojedli a bolo to mňamkovéé :-))
jerica
@emariaklara , ešte , že sa opakujú archívne recepty , mäsko a masť z mangalice je vynikajúce, určite by som si dala z Tvojho perkeltu , maďarská kuchyňa je známa výbornými receptami. Keď je v tej knihe recept na držkovú , určite pridaj receptík.
kimlo
Dostal som od známeho kus údenej slaninky z magalice, je to neskutočná lahôdka...verím že aj perkelt musí byť výborný.
ericka
Ďakujem za pripomenutie, perkelt som nerobila už dlhšiu dobu a ten tvoj vyzerá naozaj lákavo.A tie halušky tiež nemajú chybu. Určite si ich pripravím podľa teba a idem si tvoj recept ihneď pridať do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia