Bravčový guľáš s domácou knedľou

beani - fotkabeani, 4. januára 2013
Bravčový guľáš s domácou knedľou
Foto: beani

Recept na tento u nás veľmi obľúbený guľáš som našla pred rokmi na internete. Robím ho pomerne často a samozrejme k tomu nesmie chýbať Zobraziť celý popisRecept na tento u nás veľmi obľúbený guľáš som našla pred rokmi na internete. Robím ho pomerne často a samozrejme k tomu nesmie chýbať dobrý domáci knedlík. Keďže žijem v UK a tu knedľu nekúpim tak mi neostávalo nič iné len urobiť si domácu. Tak som sa praxou dopracovala k jednoduchému ale veľmi chutnému receptu na knedlík :)

6
porcií
120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Bravčový guláš :
1 kg
4 ks
4 strúčik
1 PL
2 ks
1 ks
1 PL
1-2 PL
podľa potreby
knedľa:
500 g
1 ks
3 dcl
5 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu orestujeme do stredne hneda, pridáme pokrájane mäsko. Keď sa mäsko zatiahne a trocha opraží pridáme soľ, rascu a ešte chvíľku restujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak a kryštálový cukor. Keď to trocha zhustne pridáme cesnak, guľášové korenie a mletú červenú papriku. Zalejeme vriacou vodou a pridáme lečo a dusíme.

  2. 2

    Knedľa: V tomto recepte mám uvedené sušené droždie ale kľudne môžte použiť samozrejme aj čerstvé. Tu v Uk sa mi čerstvé nie vždy podarí kúpiť a sušené sa mi tiež osvedčilo a mám ho vždy po ruke. Tak teda späť k receptu :)

  3. 3

    Pripravíme si klasicky kvások, do 3dcl mlieka dáme lyžicu cukru a vsypeme 5g sušeného droždia. Odložíme na chvíľu na teplé miesto. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme troška soli a vajíčko. Keď je kvások ready pridáme ho k múke a miesime, miesime. Mne sa osvedčilo miesiť ručne cca 20 min. Keď sa vám bude cesto trocha lepiť podsypeme si ho troškou hladkej múky. Keď je cestíčko pekne vymiesené necháme ho 45 min. pekne oddychovať na teplom mieste. Po uplynutí tejto doby si cestičko ešte zľahka premiesime urobíme jeden veľký "šúľok" ktorý si rozdelíme na polovicu. Každú polovicu ešte vytvarujeme do tvaru knedle a necháme ich ešte asi 15 min. podkysnúť. Zatiaľ si pripravíme do hrnca vodu a knedľe paríme asi 25 min. Ja ich zvyknem naparovať v parnom hrnci.

Diskusia k receptu

hubata
Osvedčená klasika, ktorá sa zrejme páči aj Angličanom. Gulášik máš krásny, aj my doma ľúbime s lečom - nepochádzaš náhodou zo Záhoria, lebo si sa presne trafila do mojej chuti.
Knedľa je tiež záhorácka ...... hehe.
Teda dobrá, nadýchaná, parená. Len ma troška mätie že si nedala do nej kocky rohlíkov lebo záhoráčky pridávajú.
marienka44
Ja som robila na sviatky kys. knedlu s rozkami a do cesta som "cvrkla" aj trochu oleja. Potom je knedla jemna. Neparila som ju, lebo mi zacala horiet na hrnci utierka pripevnena gumou. Kedze som sa ponahlala, nastavila som velky plamen na sporaku a mali sme maly poziar. Potom som knedlu varila radsej v osolenej vode, narastla tak, ze jej bola plna nadoba na varenie. :-)
violetacamorova
Gulas ako tvoj mame tiez velmi radi a v Skotsku si tiez casto robim knedlu, recept mam od mojej mamy, je presne ako tvoj, ale davam aj trochu oleja rozky nie na taky nie sme zvyknuti.
beani
Ďakujem pekne, Som východniarka a hoci poznám aj recept na knedľu s rohlíčkami priznám sa že ešte som ju neskúšla. Môj manžel (inak Slováčisko ako hrom) má rád práve takúto knedľu. Ale vďaka za tip raz určite vyskúšam.
Olej aj ja pridávam do kysnutého cesta keď pečiem domáce rožky, osie hniezda alebo záviny. Do tejto knedle mi nejak nechýba :)
dorenika
a ked nemam parny hrniec tak je nejaka sancaze sa to podari?ja tiez byvam v uk ale trochu sa bojim robit knedlu ale tato yzera jednoducho,az na ten hrniec :D
beani
ja som si tiež parný hrniec kúpila len pred dvomi rokmi aby som mohla malej pripravovať zdravšie jedlá, hlavne zeleninka z parného hrnca je super, no a popri tom som tam vyskúšala pariť aj knedľu a už som pri tom ostala. Predtým som parila knedľu tak že som si dala do hrnca trocha vody, na hrniec som pripevnila utierku položila knedľu, prikryla som to väčšou misou a parila. Takže aj tak sa to krásne podarí :)
gordonko
@beani ,,, nedala si to lečo privčas ?????...já ho dávam ked je mäsko skoro mäkké

@derenika ...ani ja nemám parný hrniec ,stačí ak máš ,,paráčik,, na zohrievaní knedlí ... natom aj knedlu uvarýš
beani
Keď robím Maďarský guláš z hovädzinky tak aj ja pridávam lečo, resp. čerstvú zeleninu až keď je mäsko takmer mäkké a dávam tam zas len trošku paradajkového pretlaku no a do tohto bravčového guláša zasa ide viac pretlaku a lečo skôr aby sa to tak trocha rozvarilo má to byť také " gabavé" :) Ale ako sa hovorí proti gustu žiaden dišputát....:)
berta
Milujem guláš na každý spôsob.
cepop
Paly 77,do gulasu davame 1 davku cesnaku do masa na zaciatku a na zaver,potom to je ono...
cepop
Kamosky kucharky,prijmite maly typ...leco staci ku koncu,ak robime madar.gulas,tak po polhodinke pridame celu davku cerstvej papriky,je to tak na 2.5-3hod.zblk-zblnk !A prosim Vas,v kuchte robime gulas pre murarov.hih..nie pre rodinu.
monikatn
Recept vyzerá dobre, ďakujem za inšpiráciu k vareniu! :) :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia