Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. decembra 2015
Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept)
Foto: sracz

Určite aj Vás mamky a zvlášť babičky poúčali, že na Nový rok sa nesmie variť a nie to ešte jesť nič, čo má krídla. Zobraziť celý popisUrčite aj Vás mamky a zvlášť babičky poúčali, že na Nový rok sa nesmie variť a nie to ešte jesť nič, čo má krídla. Mohlo by to mať za následok, že odletíte z bezpečia domu či domova. Dnešným rcp môžem „zabiť 3 muchy jedným capmutím“! Rešpektujem ponaučenie mojej Lady Ann, poteším Marušku, moju kolegyňu a priateľku z najmilších a zároveň mám súčasť menu Novoročného obeda. Originál rcp pochádza od vynikajúcej country speváčky Trisha Yearwood, ktorá ho pripravila pre svoje odrastené „deťúrence“!

4
porcie
12 - 15 minút
príprava
60/14 minút
na 180/220 °C

Suroviny

1 200-1 500 g
podľa chuti
4 PL čerstvé
240-250 ml podlhovastá
250-333 žltá veľká
250-333 ml vlažná
250-333 ml
Príloha:
podľa chuti
 čerstvo mleté




Postup

  1. 1

    bravčové karé s kosťou si nechajte narezať na hrubšie kotlety (tieto som kúpil ~ 35 mm už ako polotovar naporcované, ale podľa prvej skúsenosti stačí ~ 20 mm) a pripravte si, prosím, zostavu potrebných ingrediencií; jednotlivé kotlety som obojstranne dobre osolil, okorenil čerstvo Mletým Čiernym Korením (čMČK), dôkladne dlaňou „vcapkal“ do mäsa a nechal chvíľku odpočinúť, než urobím ďalší krok technologického postupu

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pekáč som umiestnil na „platňu“ s najväčším Ø elektrického šporáka a v nej rozpustil 4 PL masla; na rozpustené maslo som nasypal ¼ lirový hrnček ryže a 6÷7´ popražil;

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odpočinuté kotlety som poukladal na opečenú ryžu a zalial (aj pomedzi kotlety) vlažnou vodou a hovädzím vývarom (môžete ho nahradiť zvyškom Vašej nedeľňajšej „koscelkovej“ hovädzej polievky, alebo bujónom „rozkvedlaným“ vo vode)

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F); na kotlety som rozložil kolieska cibule (pokrájanej na 5÷6 mm „disky“, niektoré sa mi podarili aj širšie); takto naložený pekáč som dôkladne, na tesno

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zakryl alumíniovou fóliou (alobalom) a na rovných 60´ s dôverou zveril do starostlivosti predohriatej rúry; tak a teraz máte dosť času na dobrú kávu, pohár a > obľúbeného vínka, lásku, či na mariášpartiu, alebo kanastu

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po hodinke som pekáč opatrne vybral z rúry, ešte opatrnejšie z neho odstánil alobal; rúru som prestavil na 210 °C (425 °F), na ryžu ale hlavne na „kotletky“ som porozlieval zvyšok hovädzieho vývaru a pekáč aj s obsahom na 12÷15´ vrátil do horúceho „objatia“, aby aj povrchy mäsa a cibule dostali „glanc“,

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ako je to vidieť na detaily porcie

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na spodnú ½ plytkého širokého taniera som rozložil hrsť čerstvej aruguly, na ňu potom kotletu, na pravo ryžu a vedľa nej kapustový šalát (coleslaw)! Osobne sa domnievam, že tento postup s použitím bravčového pliecka, či krkovičky bude ešte chutnejší a hlavne šťavnatejší! Ak si myslíte, že Vám bude chutiť, pripravte si túto dobrotu k Novoročnému stolu aj Vy! My, s mojou naj÷naj ½ Vám aj do roku 2016 z hĺbky duší i sŕdc našich, úprimne želáme pevné zdravie, silné nervy, presladké opojenie zo vzájomnej lásky, šťastie vo všetkom čo len chytíte do Vašich šikovných pracovitých rúk a hojnosť dobroty Božieho požehnania! P.S.: nevyklepávané bravčové kotlety, ba aj rezne, sú doména Biacoviec, malebnej to dedinky pod Spišským hradom. Tam má aj svoje „korene“ v úvode už spomínaná Ing. Maruška Šmihuľová, absolventka elektrotechnického smeru (čo obdivujem u žien zvlášť), výkonnostná „džudistka“, elektrolaborantka katedry fyziky VLA a navyše výborná kuchárka. Šikovnú varešku podedila po svojej mamke, B. P. a ja som mal tú česť ochutnať ich diela zopár razy. Na pre ňu „netaktnú neponuku“ rezňa v jej poňatí a jeho náhradu za fazuľovú polievku v ten najnepravejší čas, má svoj vlastný názor a spomienky, ktoré ju „prenasledujú“ aj po viac ako ¼ storočí. Ale o tom potom, možno v diskusii.

    Bravčový Eintopf s ryžou, alias biacovský kotlet (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

denyany
Vďaka za recept, určite využijem, keď nebude času na zdĺhavú prípravu jedla. A keď mäso ani klepať netreba, tak paráda, lebo to veľmi nerada robím.
Aj ja vám želám v novom roku len to najlepšie. Ale najmä veľa zdravíčka!
babkamt
Tiež poznám, že sa na Nový rok nemá robiť hydina. A ešte by sa nemalo šiť, lebo sa zašije sliepkam s prepáčením riť:-) Mám rada recepty z jedného hrnca. Dobre si navaril. PF 2016
priroda
Dobrotka, vyskúšame
P.F. Pokoj v duši,
lásku v srdci
úsmev na perách....
lacosk
Vyzerá to super. Nerozvarí sa tá ryža? Predsa len sa trochu dlhšie dusí ako normálne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia