Bravčové „souvlaki“ s pitou a so šalátom

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 24. augusta 2016
Bravčové „souvlaki“ s pitou a so šalátom
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suvlaki (gr. Σουβλάκι) je obľúbené grécke jedlo, pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny, grilovaných na špajdli. Podáva sa na špajdli, z Zobraziť celý popisSuvlaki (gr. Σουβλάκι) je obľúbené grécke jedlo, pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny, grilovaných na špajdli. Podáva sa na špajdli, z ktorej sa priamo je, prípadne v sendviči pita spolu s obložením a omáčkami, alebo na tanieri ako príloha k pilafu. V Grécku sa suvlaki tradične robí z bravčového alebo jahňacieho, v poslednom období vo zvýšenej miere aj z kuracieho mäsa. V iných krajinách a pre turistov môže byť suvlaki pripravené z ďalších druhov mäsa, ako napríklad rybacieho. Suvlaki by sa malo poliať vínnou omáčkou.
Zdroj:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Suvlaki

4
porcie
50 minút
príprava
15 a 5 minút
na 200 a 240 °C

Suroviny

Na ražne:
700 g
100 ml
100 ml
10 g
5 g
10 g
5 g
2 strúčiky
2 ks
2 ks
Na pitu:
400 g
5 g
230 ml
5 g
10 g
Na šalát:
2 ks
4 ks
100 ml
50 ml
30 g




Postup

  1. 1

    Mäso odblaníme a nakrájame na 2–2,5 cm kúsky. Papriku tiež nakrájame na rovnako veľké kúsky. Cesnak nakrájame na drobné kúsky, bylinky nasekáme. Všetko zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s korením. Necháme odležať v chladničke.

  2. 2

    Droždie zmiešame s trochou múky, vlažnou vodou a cukrom. Necháme nakysnúť. Kvások zmiešame s ostatnou múkou a vodou, osolíme a vypracujeme hladké cesto. Nakysnuté cesto rozdelíme na osem bochníčkov a ešte raz premiesime. Pod utierkou necháme ešte raz nakysnúť a valčekom na pomúčenej doske rozvaľkáme. Rúru predhrejeme na 240 °C. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť pitu. Nakysnuté bochníčky vložíme do rúry na vyhriaty plech a pečieme 5–6 minút do zlatohneda.

  3. 3

    Na šalát prekrojíme baklažán a rajčiny na polovičky, potrieme olejom a pečieme 15 minút v rozohriatej rúre pri 200 °C. Upečenú zeleninu necháme trochu ochladnúť. Rajčiny olúpeme a baklažán vydlabeme. V miske vidličkou dôkladne premiešame spolu s nasekanou vňaťou. Ochutíme soľou, olivovým olejom a citrónovou šťavou.

  4. 4

    Ak budeme mäso pripravovať na grile, drevené ražne namočíme na päť minút do vody, aby pri grilovaní nezhoreli. Mäso a papriku striedavo napicháme na ražne. Pečieme na grile alebo panvici z každej strany 3–4 minúty. Pri podávaní môžeme ešte mäso podľa chuti pokvapkať citrónovou šťavou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia