Bravčové s fazuľou a karotkou

plv - fotkaplv, 30. októbra 2016
Bravčové s fazuľou a karotkou
Foto: plv
5
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg bez kosti
Marináda na 450 g mäsa:
3 PL
3 PL
1 strúčik
1 ČL
1 ks
1/2 ČL
1 hrsť posekaná
4 PL
Fazuľa:
1 kg
100 g
1 hrsť posekaná
Karotka:
20 ks
5 g
30 g
60 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Bravčove. Aj keď pre jeho vysoky obsah tuku, tomuto kúsku mäsa moc nefandím, je to mäso veľmi vďačné. Vo väčšine prípadov zostane po úprave pekne šťavnaté, je samo o sebe chutne a na tanieri sa nam doma párkrát do mesiaca objavi. Slanina, pečený boček, rebierka, rezne alebo marinované kotlety sú proste kúsky, ktoré si nemôžeme odpustiť.

  2. 2

    Na pripravu marinovaných kotliet si kupujem kare bez kosti, vždy tak okolo kila. Neni nas doma veľa, takže viac nie je potreba. Kare si pekne očistím. Odrežem z neho striebornú blanku, s ktorou ju vzdy mäsiari predávajú, ktoré sa tiahne po celej strane mäsa (je to niečo podobné, ako keď odstraňujeme z ryby kožu). Odrežem z neho aj ten kúsok mäsa, ktory sa tiahne po celej dĺžke kúsku a spája kare s kostou, tak aby mi zostal len pekny valček. Prípadny tuk nieje na škodu, takže ho tam nechávam. Nakrájame ho na rovnake kúsky, vysoke približne 3cm, vyjde mi ich vzdy 5 :) Takto prípravené mäso naložím do marinády. Na 450 g mäsa si pripravujem marinádu takto, zmiešam: 3 lyžice citrónovej stavy, 3 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, trochu čierneho korenia, lyžičku soli, bobkový list, trocha tymianu a hrsť petržlenu a mäso do nej naložím. V pripade kiloveho kúsku si namiešam marinády 2x toľko. Marinujem minimalne 24 hodín a keď si spomeniem, tak mäso v marináde otočím, určite však minimalne raz. Bez problemov mi mäso v marináde vydrzi aj 3 dni. Ako je všeobecne známe uz z dôb kamennych, keď ešte neexistovali chladničky, marinada predlžuje životnosť potravín, takže sa ničoho nebojim. Pred samotným varením, zo vsetkých kúskov utierkou zotrem všetku marinádu, tak aby mi zostali len pekne, biele, čiste kúsky mäsa.

  3. 3

    Fazuľu v tomto pripade uprednostňujte malu. Ak idem varit fazuľu suchu, z minulej sezóny, namočím ju na 2 hodiny do vody, v ktorej ju potom varím do mäkka. Na staré známe rozpravky našich gazdiniek, že je potreba ju namáčať minimalne 24 hodín, aby zmäknutú, kašlem. Po dobe dlhšej, než sú dve hodiny, fazuľa začne pučit a menit svoju chuť. Toto platí pre všetky strukoviny. Čerstva fazuľa, tohtoročná, sa da varit hneď. Ďalšou variantou, ktora nie vôbec od veci, je fazuľa v plechovke, sú pekne mäkké a ich priprava je velmi rychla. Na obsahu plechovky nie je nič zlé, nič zásadné, prečo by sa nedali pouzit. Tuto fazuľu varim v náleve.

  4. 4

    Karotku si pre tento učel ​​vyberám zhruba 8 cm dlhú s priemerom tak 1 cm, ktorú si pred varením očistím. Daju sa take normalne kúpiť. Mrazenú karotku nekupujem. Byva vždy nasekaná na 3 cm kúsky rôznych priemerov, takže sa mi pri varení jeden kúsok rozvarí a druhy zase neuvarí. Inak by som ju bez problemu kúpil. Vyrobca ju v mnohých pripadoch pred zamrazením sparí, čo je vítané. Keď nieje karotka, použivam mrkvu.

  5. 5

    Samotne varenie vyzera asi takto: Zapnem si rúru tak na 150 ° C a idem na to.

  6. 6

    Začinam karotkou. Do sirokej panvice približne 30 cm si dam 20 karotiek, ktore zalejem pol litrom studenej vody. Šupnem k tomu 60 g masla (1/4 kocky masla), 30 g (2 lizce) cukru a 5 g (lyzičku) soli. Postavím panvicu na stredne silny plameň a necham vodu vyvariť až na sirup, v ktorom nakoniec ešte karotku otáčam, aby sa mi ľahko osmahla (na osmahnutych miestach ľahko zosvetla) a pokryla sa sirupom. Vyvarenie vody trva dobrych 30 minút. Takže mam čas na mäso a fazuľu.

  7. 7

    Do kastróla si dam 1 kg fazuľe. Privediem ju k varu. Nez sa mi začne variť, tak sa venujem mäsu. Ak mam fazuľu inu nez z plechovky, tak ju začinam varit skôr ako mrkvu. Potom čo mi fazuľa začne variť a je mäkká, ju jednoducho scedím. Horucu ju vrátim späť do kastróla, v ktorej sa varila, okorením a osolím. Take 2 - 3 velke štipky soli im bohato stačia. Zamiešame do nich 100 g masla a hrsť petržlenu. Teply fazuľový šalát je hotový a prikryjem ho pokrievkou, aby zostal teply.

  8. 8

    Pripravím si pekáčik do ktoreho, dam dve lyžice masla (budem do neho dávat osmahnuté mäso). Vezmem si panvicu, neham ju na silnom plameni rozohriať. Prihodím dve ližice masla a čakám nez sa mi rozpustí. Maslo sa roztopí, zacne peniť a praskať. Potom čo prestane praskať, este chviľu čakám než trochu padne pena. Šupnem na panvicu dva kúsky mäsa a neham ho ľahko osmažiť, maximalne tak minútu, chcem ho len zatiahnuť. Mäso mi v marináde krasne zbelalo a nechcem, aby mi na panvici stmavlo. Po minute mäso otočím a opekám druhú stranu. Po minute čo osmažím aj túto stranu, prehazujem kúsky do pekáča. Pokračujem ďalej kým neosmahnem všetky. Pekáčik s mäsom šupnem do rúry a neham ho jednoducho prehriať, tak aby vsetky kúsky mali teplotu 50 ° C - max 56 ° C. Ak mi toto utečie, tak mäso stvrdne, vyschne, je na nič a obed nebude. Pouzivam teplomer, inak by to asi neišlo: D Akonáhle je mäso hotove, vytiahnem ho z rúry a preložím ho na tanier, kde mi bude chvíľu odpočívať, zatial si doriešim omáčku. Pekáčik dam na sporák a do výpeku, ktory mi v nom zostal, pridam zhruba naberačku hovädzieho vývaru a necham to vsetko vyvariť na hustejši sirup. Ak nemam vývar, trochu zvarím len to čo v nom zostalo. A je to, parada je na svete: P

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia