Bravčové rezne na diétny spôsob so zemiakovým šalátom

dada777 - fotkadada777, 4. júla 2013
Bravčové rezne na diétny spôsob so zemiakovým šalátom
Foto: dada777

Recept na obľúbenú klasiku, ktorú si môžeme dopriať aj pri bezmliečnej diéte, ale strúhanku si musíme spraviť z pečiva alebo chleba bez mliečnych zložiek. Zobraziť celý popisRecept na obľúbenú klasiku, ktorú si môžeme dopriať aj pri bezmliečnej diéte, ale strúhanku si musíme spraviť z pečiva alebo chleba bez mliečnych zložiek. Rezne sú pripravené diétnym spôsobom, sú pečené v rúre. A zemiakový šalát ako ho robím ja...

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Rezne:
1 ks
Šalát:
1,5 kg
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Rezne si pripravíme klasickým spôsobom. Mäso umyjeme, naklepeme, narežeme okraje, nasolíme a obalíme. Ja neobaľujem v múke, používam len vajíčko a strúhanku.

  2. 2

    Po obalení každý rezeň pokvapkáme olejom z oboch strán, uložíme ich na plech a vložíme do rúry. Pečieme na teplovzduchu z oboch strán pri teplote 200°C.

  3. 3

    Na šalát si uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme ich a pretlačíme na kocky. Pridáme podľa chuti soľ, olej a dobre premiešame.

  4. 4

    V malom hrnci si uvaríme v troche vody s trochou octu najemno nakrájanú cibuľu a varíme ju 10-15 minút. Vychladnutú cibuľu aj s vodou pridáme k zemiakom, premiešame a dochutíme cukrom múčka, prípadne ešte aj octom. A obed je hotový, dobrú chuť!

Diskusia k receptu

zuzananoskova
Moja krstná, keď vypráža napr. rezne, karfiol a iné, má vedľa panvice aj hrniec s variacou sa vodou, po vypražení napichne rezeň a RÝCHLO ho ponorí a vynorí do vody. Dávnejšie jej to poradila pani doktorka, keď mala krstná zvýšený cholesterol :-) Vo vode ostáva veľa veľa mastnoty ;-)
irenaw
@zuzananoskova ďakujem, že si mi pripomenula, úplne som zabudla, lebo vyprážam málo, kedysi som tak občas robievala, to si uložím.
izabella929
áno, ja to tiež tak robievam a veľmi sa mi to páči, lebo rezne sú ľahkostráviteľné...ale ja ich ešte také opláchnuté položím na plech a na 10 min. zapečiem v trúbe, sú chrumkavé...
dada777
@zuzananoskova , keď sa vyprážajú na panvici napijú viac tuku aj keď ich ponoríš do vody. Pri ponorení do vody spláchneš tuk len z povrchu rezňa.
irenaw
@dada777 väčšinou je to o kompromise. fašírky alebo placky pečené v rúre mi prejdú v pohode, rezeň alebo karfiol nie. nerobím ich každú nedeľu, tak prečo nie tak, ako ich majú radi. a sebe ich trošku vyčľapkám v termáli a tiež som spokojná ;-)
dada777
@irenaw , každý si ich pripraví po svojom. Ja takto pripravujem aj karfiol. Mnohí si klasicky vyprážané rezne nemôžu dovoliť zo zdravotných dôvodov a alternatíva poteší.
kredenc
Fajn! "Vyprážanie pečením" máme odskúšané. Pri troške praxe je to od klasického na nerozoznanie.
frezia68
Tiež dávam na sekundu do horúcej vody,ak vyprážam v oleji.Ale už radšej občas v rúre,ako opisuješ :-)
slavka11
ja "vysmazam" v rure uz vela vela rokov. Je pravda ze je rozdiel v tom vysmazenom na tuku a upecenom v rure ale je to zdravsie a da sa na to zvyknut. Doprajem si trojobal ale nie vysmazany. A aj fasirky robim podobne ak mam mastnejsie masko tak ani nepotieram vrch a dokonca ked mam keramicku panvicku tak do nej supnem farisku, prikryjem vrchnakom a fasirka si pusti stavicku ale az sa stavicky odpari tak mi ostane krasne chrumkavy vysledok
2010
Ked je spravna teplota oleja , tak vlhkost v obale odpudzuje olej a vysledok je velmi podobny peceniu , len nespravna teplota oleja sposobuje mastne rezne.
1x trasko
2010
Spravny postup - teplota vyprazania, rezen je suchy a chrumkavy.


pusta
úplne súhlasím s @2010 , správne vypražený rezeň pri správnej teplote sa nenapije oleja,má pekne nadýchaný nafúknutý obal. ten "nad!nadbytok oleja" sa dá odsať na kuchynskej papierovaj utierke.
okrem toho rezeň má oveľa lepšiu, vynikajúcu chuť.skúsila som spôsob v trúbe a nedá sa kvalita ani chuť porovnať.
neoslovil ma.
nechápem, v čom je vyprážanie v trúbe zdravšie? snád len úspornejšie čo do spotreby oleja....ani chuťovo mne nechutí. ani kvalitou nezodpovedá.
okrem toho niet nad klasické vyprážanie v bravčovej masti, jeden čas bola neprávom zatracovaná, ale znovu má renesanciu a právom, aj zo zdravotného hľadiska.
nuž, ale je to na každom, čomu dá prednosť.
njdevil
@2010 , uplne s tebou suhlasim, ja vyprazam vo friteze a vsetko, co v nej vyprazim je krasne suche a mimoriadne chrumkave...pekny den!
kimlo
Ja som raz skúšal v rúre robiť karfiol a vôbec nechutil. Odvtedy takúto "zdravú" prípravu radšej neriskujem. A keď rezne tak na dobrej domácej masti a nie na oleji!
evanaaa
Pamätám sa, aj moja mama vyprážala rezne a iné len v bravčovej masti, spočiatku ani oleje ako sa mi zdá, ani neboli. Ale ona , ak robila viac rezňov, aby jej to šlo rýchlejšie, tiež ich robila v rúre na plechu, ale aj tam dala masť, len menej, a naraz ich vypražila viac ako na panvici, niekedy som aj aj tak robila.
dada777
Sto ľudí, sto chutí...ja v rúre pripravím rezne rovnaké ako vyprážané na panvici, chutné a chrumkavé bez zbytočného oleja a veru platí to aj o karfiole. Ale ako sa komu ráči a páči...
tinca
@dada777 foto jedla len tak žiari, šalátik robím podobne, mám ho rada najmä k fašírkam. No a rezne v rúre každý ako mu chutí. Len tá teplota sa mi zdá dosť vysoká, v teplovzduchu by mala byť o 20 st C nižšia. Ale rezníky máš pekné.
dada777
@tinca , ďakujem za pochvalu. Teplotu si každý môže prispôsobiť, ja robím bravčové mäso na 200°C, čiže potom v teplovzduchu je to o 20 stupňov viac.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia