Bravčové pre labužníkov podľa Slávka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vzorková porcia pre „fajnšmekrov“ poriadneho kúska šťavnatej bravčoviny, ktorá lepí pery aj prsty a je prevoňaná cesnakom a rascou. Bravčové pliecko, ako táto „Vepřová bašta“ je ďalší „Skype_rcp“ z Naďko_Slávkovskej čarodejnickej „šmikne“ a môžete ho pripraviť v nedeľu doma, no bez obáv aj na chalupe. Vhodný je ako rodinný obed, alebo posilnenie pre mariášnikov. Úžasný pohľad hlavne na naše nežné 1/2, keď po tejto maškrte, zapitej „oroseným“, slastne odfukujú vedľa svojich ochrancov a ctiteľov!

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
100÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ako prvé pripravíme takéto, alebo podobné, „Zátišie s plieckom“ a postupne z neho odoberáme jednotlivé ingrediencie, vstupujúce do procesu
  2. z čierneho piva, pikantného kečupu, klobásovo guľášovej zmesi (alebo mletej červenej štípľavej papriky) a ½ strúčikov pretlačeného cesnaku vyšľaháme zálievku a necháme ju prevoňať, než pripravíme mäso,
  3. ktoré pokrájame na 30÷40 mm hrubé kusy; presvitajúceho mastného „pojiva“ sa nemusíme obávať, teplom sa vyškvarí a s ostatnými šťavami vytvorí „omáčku“ s úžasnou chuťou a vôňou; pláty mäsa obojstranne osolíme a posypeme v mažiari podrveným čiernym korením,
  4. potom ich prudko opečieme na bravčovej masti s olejom (7÷8´ na každej strane, než získajú aj na oko „šmačný“ červeno_hnedo-zlatý „kolor“), po otočení pridáme plátky z druhej ½ strúčikov cesnaku.
  5. než sa mäso opečie, narežeme „posyp“ z červenej cibule, šalotky a póru (ja som z toho veľkého na obr. narezal ~ 120 mm bielej časti) a rukou ho „zoskupíme“
  6. ostáva ešte dostatok času na prípravu zeleninovej prílohy (kto má voči nej výhrady, zvolí si prílohu podľa svojich zvykov a chutí {ryža, cestovina, zemiaky, slovenská ryža, tarhoňa, chlieb}); ja som z červenej cibule, zelenej a červenej papriky, mladej cuketky a šampiňónov zostavil tzv. zeleninové „ražniči“ a v druhom pekáči biele a červené zemiaky s petržlenom (k nim v ½_čase pridám ½_ružičky kelu); posypem soľou a čMČK, zmiešam s PL oleja a opečiem na dva razy (počas „striedania“ strán pridám niekoľko hobliniek masla) pri 210 °C (425 °F)
  7. mäso, obojstranne opečené, podlejeme prevoňanou zálievkou, prikryjeme pokrievkou a 100÷120´ dusíme pri miernej teplote; priebežne ho obraciame, posypané drvenou rascou; na záver ešte veľmi dôležitá kontrola kvality výpeku „kromkou“ chleba (11. hod. na obr.),
  8. celú zostavu pokryjeme cibuľovo-šalotkovo-pórovým „posypom“, vypneme zdroj tepla a na 5÷7´ prikryjeme
  9. ja som využil horúcu rúru po upečení zeleninovej prílohy, vypol som ohrev a v odkrytej panvici s mäsom som na malú chvíľku nechal „posyp“ obschnúť
  10. a takto labužnícke bravčové pliecko vyzeralo na tanieri
  11. so Slávkom, tak ako aj s jeho jemnejším JA, milou Nadenkou, si rozumieme aj bez slov. Ja som sa túlal po čsl. vojenských letiskách a Slávek po Morave. Narodiť sa rozhodol pri malebnej Dyji, v Strachotíne, potom sa jeho otec, môj vzácny strejda Jenda, so svojimi 7 ratolesťami „na čas“ sťahoval do Českého Krumlova. Podľa doslovnej informácie Slávka: „přímo na dolní nádvoří zámku, hned na levo vedle medvědů“. Potom už prišla na radu Kunčina, kde som sa v r. 1970 objavil aj ja, v ktorej so svojou milovanou žienkou, Flérkó Naděnkó, prevádzkovali súkromnú firmu „Večerka u Blašků“. Vždy, keď som si chcel duševne odpočinúť, „fukol“ som sa na 7÷10 dní k mojemu „bratránkovi“na Vysočinu do Kunčiny pri Moravskej Třebovej. Obaja, spolu s našimi rodinami, sme z návštevy mali osoh. V kuchyni sme sa obracali o „dvesto_dvanásť“ a naviac sme občas u susedovcov dokázali, za 6÷8 hodín, vyprevadiť do zvieracieho raja i spracovať býčka a bravka naviac. No a na „vejměnek, fujas Matias“ späť na juh, do Pavlůvek, kde si po mäsiarčine „pričuchol“ aj k vinohradníctvu. Dovoľujem si Vám ho predstaviť aj s ukážkou jeho úrody.
  12. koniec marca 2014 pred „sklípkem“: „Ako by nás jedna mater mala, v mlieku kúpavala, …“