Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodný rcp si vo forme noticky zaznamenalo, na jar r. 2004 z relácie Nigella Lawson, ako Leg of Pork, moje krajšie JA. Po ôsmych rokoch som si ho dovolil doplniť o podrobnosti a prerátať na naše miery. Som presvedčený, že poteším ortodoxných milovníkov bravčovej pečienky, ale aj ctiteľov vybalancovanej stravy, lebo som vynechal naše klasické domáce prílohy – knedle i zemiaky. Ubezpečujem Vás, že aj so zeleným šalátikom ulahodíte svojim chuťovým kanálikom.

15 ÷ 20
porcií
12 minút
príprava
1 053 minút
na 190/110 °C

Postup

  1. starostlivo som prerátal potrebné miery a dopísal ich do pôvodnych poznámok. Nigella svoj rcp udávala pre bravčové stehno s hmotnosťou 14,5 kg (32 lb) a piekla ho 24 hodín bez prestávky. Ja som mal 7,62 kg (16,8 lb) a piekol som ho 17 hodín. Čiže predpokladom pre budúcu kvalitnú mäsovú dobrotu je: presne odvážiť bravčové stehno, dôkladne ho umyť v studenej vode, osušiť, starostlivo z neho odstrániť kožu, ale tak, aby na mäse ostala podkožná slanina, ostrým nožom nakrájať mriežku (do asi 0,5 mm), znalosti o výkone elektrickej rúry, znásobené dôverou a trpezlivosťou.
  2. pripravil som si veľký pekáč, ostrý nôž, misu z jenského skla pre nátierku, P a ČL a samozrejme všetky potrebné ingrediencie.
  3. z umytého a osušeného stehna som odstránil kožu, nožom nadrezal mriežku a jemne ho uložil na pekáč.
  4. v mise som si z pripravených ingrediencií vymiešal nátierku (cesnak pretlačil a nastrúhal dobré 2 kopcovité PL ďumbiera, a prisypal zarovnanú PL sušených feferónkových jadierok.
  5. nátierku som rukou nežne rozotrel (na obr. je malá rúčka mojej najkrajšejšej polovičky, lebo ja som obsluhoval fotoaparát), až do hĺbky rezov mriežky, po celom povrchu stehna.
  6. elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 ºC (380 ºF)
  7. a pri tej to vysokej teplote som pripravené „stehienko“ s dôverou zveril do starostlivosti „broderňi“ na 33´. Po tomto čase som teplotu znížil na 110 ºC (230 ºF) a nechal mäso piecť rovných 17 hodín – áno aj cez noc; celý byt nádherne rozvoniaval cesnakom a pečeným „šviňskim scehnom“.
  8. tak a toto je nádherný voňavý pohľad na výsledok mojej práce, trpezlivosti a dôvery.
  9. pätku (kromku) stehna sme museli okamžite ochutnať; ubezpečujem Vás, že to bola balada a jedna báseň.
  10. pomocou elektrického noža som nakrájal plátky pre zaslúžený obed. Nemajte obavy z veľkého množstva mäsa, zvyšok, po vychladnutí, môžete nakrájať na potrebné porcie, zabaliť ich do alobalu a uložiť do mrazničky. V prípade nutnosti potrebné množstvo rozmrazíte, zohrejete na panvici, v rúre alebo v mikrovlnke a servírujete s prílohou podľa Vašich chutí a možností.
  11. Servírovanie: Ja som tentoraz zvolil čerstvý romano šalát, s uhorkami, paradajkami, tvrdým vajíčkom, kockami oštiepku (lebo ešte mám), vlašskými orechami, majonézovou zálievkou s hrudkami plesňového syra a ozdobil kolieskami červenej cibule a čerstvou petržlenovou vňaťou.