Bravčové pečené po pekársky - Rôti de porc boulangére

Autor receptu: zemo

Tentoraz francúzsky recept na výbornú baštu, v ktorej sa do seba zaľúbia zemiaky a pečené mäsko.

8
porcií
45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca s jedným litrom osolenej a okorenenej vody dáme mäso. Keď voda začne na šporáku vrieť, stíšime plameň a na veľmi miernom ohni necháme zakryté mäso variť len tak bubli - bubli pol hodinu.
  2. Medzitým vytrieme zapekaciu misku roztlačeným cesnakom. Do misky vložíme v troch vrstvách natenko nakrájané ošúpané zemiaky. Na každú vrstvu poukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu a posypeme zmesou rozdrveného bobkového listu a sušeného tymianu (vždy zeberieme medzi prsty) a pridáme do tejto zmesi aj na špičku noža strúhaného muškátového orieška. Na zemiaky pridáme aj trochu roztlačeného cesnaku.
  3. Zemiaky zalejeme vodou, v ktorej sme varili mäsko. Ak nie sú zemiaky celkom zaliate, pridáme ešte vriacu vodu. Zemiakom nesmú z vody trčať ani nosy. Potom na záver pridáme masť, ktorá sa vo vode roztopí.
  4. Zapekaciu misku vložíme do dopredu vyhriatej rúry na 180 až 190 stupňov. Asi po 15 minútach, keď voda v zapekacej mise začne vrieť, položíme na vrstvu zemiakov už čiastočne predvarené bravčové mäso. Dáme ďalej piecť.
  5. Mäso počas prípravy viackrát obraciame, aby malo zo všetkých strán zlatú farbu. Pečieme asi 45 minút až hodinu alebo dovtedy, kým zemiaky nevsiaknu všetku tekutinu. P.S. Ak sa vám zdá veľa surovín pre málo úst, použite učebné osnovy základnej školy pre matematiku. Časť delenie.