Bravčové na šťave v tlakovom hrnci fotorecept

kristinamia - fotkakristinamia, 20. septembra 2015

Dnes máme na obed, mäso na šťave, uvarene v tlakovom hrnci s tarhoňou. Veľmi rada varím v tlakáči, tak sa chcem podeliť o skúsenosti Zobraziť celý popisDnes máme na obed, mäso na šťave, uvarene v tlakovom hrnci s tarhoňou. Veľmi rada varím v tlakáči, tak sa chcem podeliť o skúsenosti a pridať recept, ako to robím ja. Použila som stehno, lebo sme iné doma nemali a karé je dosť delikátne na takúto prípravu, odporúčam však použiť lopatku.

10 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 - 700 g
1 ks
1 hrsť
1 hrsť
1 ks
1 kocka
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička
2-3 lyžice
2-3 lyžice (alebo masť)




Postup

  1. 1

    Cibuľku orestujeme na oleji, alebo masti do sklovita.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame maso a orestujeme. Ochutime korenim, bujon, sol, cierne mlete korenie a paprika. Premiesame a podlejeme vodou, cca 1 liter. Alebo podla toho, ako ma kto rad stavu, my ano, tak davam vody viac.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridame mrkvu nakrajanu na kocky a tlakovy hrniec uzavrieme.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrniec nechame natlakovat na silnom stupni pary, stisime a nechame varit 45 minut. Vyrobca odporuca 30 minut, ale mne sa viac paci, ked je masko makksie.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 45 minutach, hrniec odtlakujeme a otvorime. Takto vyzera masko po otvoreni tlakoveho hrnca.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vopred som si pripravila mrazenu kukuricu a hrasok. Mrazena sa mi zda ekonomickejsia, nie je taka draha, zachova si vitaminy a nemusim vzdy minut vsetko, ako pri konzerve. Kolko potrebujem, tolko pouzijem. Rozmrazi sa velmi rychlo, ked ju zalejeme vriacou vodou.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zeleninu pridame k masu a este trochu povarime.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitym si pripravime zatrepku, 3-4 lyzice hladkej muky zmiesame s vodou. Ja si vzdy pripravim zatrepky viac a podla potreby potom dolievam a zahustujem.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo. Servirujeme s ryzou, tarhonou, slovenskou ryzou, alebo so zemiakovou kasou. Dobru chut.

    Bravčové na šťave v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

nadia56
@kristinamia , dobre si navarila, urcite ste mali chutny obed, aj u nas vyuzivame k rychlemu vareniu tlakovy hrniec, ja bravcove varim od zasycania 30 minut a potom odstavim z platne a necham kuchtu zatvorenu aby pozvolna doslo varenie, tym sa zaklopka na ventile sama uvolni, usetris tym 15 min. energie-mozno je to nepodstatne, neviem,
a hovadzie varim 45 min. a ostatny postup = ako som napisala vyssie,
vela dalsich chutnych jedal v tlakovom hrnci navar a pekny den ti zelam ☺
kristinamia
@nadia56 dakujem, velmi pekne za koment, varenie v tlakaci milujem, vzdy som po nom tuzila, ale som sa aj bala, ked som v nom varila prvy krat mala som neskutocny respekt pred nim...teraz uz pohoda
janikbj
tiež nedám na tlak.hrniec dopustiť, využívam ho už roky takmer na každé varenie. akurát, že bravčové mäso varím od natlakovania 10 - 15 min., potom nechám dôjsť, kým ventil sám neuvoľní. mäso je vždy mäkké, keď ho chcem zahustiť alebo ešte nejak dochutiť, chvíľu povarím už obyčajne, bez tlaku.
evanaaa
Tiež používam kuchtu, ale už pomenej ako kedysi, väčšinou ak treba niečo rýchlo uvariť, ale bravč. mäso mám za tých 45-50 minút uvarené aj v normálnom hrnci. Hovorí sa, že v tlak. hrnci je o tretinu kratší čas varenia, to znamená, že tých 45m x 3 je trošku dlho, ešte tak na hovädzie, ale asi záleží aj na mäse. A dusené na šťave s tarhoňou máme aj my radi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia