Bravčové líčka s medovou cibuľkou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 13. februára 2017
Bravčové líčka s medovou cibuľkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Med je ôsmy div sveta. Dokáže pohladkať chuťové poháriky i žalúdok. Osladiť nápoje a dezerty, ale aj dochutiť a pekne zafarbiť mäsité či zeleninové Zobraziť celý popisMed je ôsmy div sveta. Dokáže pohladkať chuťové poháriky i žalúdok. Osladiť nápoje a dezerty, ale aj dochutiť a pekne zafarbiť mäsité či zeleninové jedlá. Všetky suroviny vie pospájať do príjemného a harmonického celku.

4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

800 g
100 ml
50 ml
1 ks
1 ks
4 strúčiky
300 g
4 vetvičky
300 ml
2 PL
15 ml
150 ml
100 g
Medová cibuľka:
250 g
2 PL
70 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    V kastróle rozpálime olej, na ktorý vložíme osolené a okorenené líčka. Sprudka ich opečieme z obidvoch strán dohneda a vyberieme. Pridáme ešte trocha oleja (15 ml), vložíme nakrájanú zeleninu, ktorú opražíme dotmava a ku koncu k nim pridáme cesnak. Pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vínom marsala, ktoré necháme vyvariť, a vložíme opražené líčka. Zalejeme vývarom a dusíme domäkka 90–110 minút.

  2. 2

    Mäkké mäso vyberieme a dáme nabok, udržujeme v teple. Omáčku precedíme a zvaríme na požadovanú hustotu, zahustíme chladeným maslom pokrájaným na malé kocky, pridáme lístky čerstvého majoránu a dochutíme. Mäso vrátime do omáčky a prehrejeme. Podávame najlepšie so zemiakovou kašou a zdobíme upečenou koreňovou zeleninou. Výborne sa k líčkam hodí medová cibuľka.

  3. 3

    Medová cibuľka: Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Sprudka opražíme na oleji, pridáme červené víno a necháme ho vyvariť. Odstavíme a pridáme med a červený vínny ocot. Ak je cibuľka málo sladká, pridáme ešte med. Dochutíme soľou a korením.

Diskusia k receptu

haji
Recept se Mistrovi moc povedl, symfonie všemi směry!