Zemiaková baba s mäsom

Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Jedli ste už koleno v zemiakovej babe? Nie. Treba vyskúšať je to jednoducho k zjedeniu. Je to rýchlejšie urobené, ale aj rýchlejšie zjedené. Keď som povedal, že je to diétnejšie, lebo tam nejde masť a zemiaky to trochu zjemnia. Tak jedli aj ženy, že také môžu. Malá rada, keď náhodou to budete robiť pre návštevu, tak aspoň z dvoch kolien. Keď už sa rozbehli kolená, tak aj ja prispejem trošku.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
90 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Koleno vyzlečieme z kože, umyjeme a kožu oholíme gillette Mach 3. Aby bola pekne hladká a prerežeme na štyri kusy.
  2. Mäso vykostíme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vojdu do mlynčeka na mäso. Zemiaky očistíme a tiež pokrájame na také iste kúsky, ako mäso. Zemiaky dávam asi toľko, ako mäsa 1:1. Cesnak očistíme od šupiek.
  3. Všetko zo spolu zomelieme. Osolíme, okoreníme a dáme majorán a vajcia. Pokiaľ možno bez škrupín, aby nám potom neškrípali pod zubmi. Premiešame a...
  4. ...dáme do hrnca. Ja som použil okrúhly s priemerom 24 cm s pokrievkou, čo ide aj do rúry.
  5. Na vrch použijeme kožu. Nepodlievame ani nemastíme, to si samé pustí masť. Prikryjeme a vložíme do rúry na 180 °C na hodinu. Po hodine necháme bez pokrievky zapiecť na pol hodinu do červena na 200 °C. Každá rúra je iná, tak si to treba prispôsobiť na ňu.
  6. Pekne sa to zapieklo, vôňa ide po kuchyni až hrôza. Hrniec vytiahneme, necháme vychladnúť, až vydržíte. Prerežeme tento koláčik.
  7. Naložíme na tanier a môžme vychutnávať bez chleba. Na chleba sa totiž ťažko robí. Nejakú zeleninu a hotovo.