Zemiaková baba s mäsom
Bravčové koleno v zemiakovej babe (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Jedli ste už koleno v zemiakovej babe? Nie. Treba vyskúšať je to jednoducho k
zjedeniu. Je to rýchlejšie urobené, ale aj rýchlejšie zjedené.
Keď som povedal, že je to diétnejšie, lebo tam nejde masť a zemiaky to trochu
zjemnia. Tak jedli aj ženy, že také môžu. Malá rada, keď
náhodou to budete robiť pre návštevu, tak aspoň z dvoch kolien. Keď už sa rozbehli
kolená, tak aj ja prispejem trošku.
6 - 8 porcií |
15 minút príprava |
90 minút na 180 - 200 °C |
Postup
- Koleno vyzlečieme z kože, umyjeme a kožu oholíme gillette Mach 3. Aby bola pekne hladká a prerežeme na štyri kusy.
- Mäso vykostíme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vojdu do mlynčeka na mäso. Zemiaky očistíme a tiež pokrájame na také iste kúsky, ako mäso. Zemiaky dávam asi toľko, ako mäsa 1:1. Cesnak očistíme od šupiek.
- Všetko zo spolu zomelieme. Osolíme, okoreníme a dáme majorán a vajcia. Pokiaľ možno bez škrupín, aby nám potom neškrípali pod zubmi. Premiešame a...
- ...dáme do hrnca. Ja som použil okrúhly s priemerom 24 cm s pokrievkou, čo ide aj do rúry.
- Na vrch použijeme kožu. Nepodlievame ani nemastíme, to si samé pustí masť. Prikryjeme a vložíme do rúry na 180 °C na hodinu. Po hodine necháme bez pokrievky zapiecť na pol hodinu do červena na 200 °C. Každá rúra je iná, tak si to treba prispôsobiť na ňu.
- Pekne sa to zapieklo, vôňa ide po kuchyni až hrôza. Hrniec vytiahneme, necháme vychladnúť, až vydržíte. Prerežeme tento koláčik.
- Naložíme na tanier a môžme vychutnávať bez chleba. Na chleba sa totiž ťažko robí. Nejakú zeleninu a hotovo.