Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov fotorecept

jeannelynn - fotkajeannelynn, 13. júla 2014

Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché a vhodné aj na špeciálnu príležitosť, keď chcete ulahodiť a pochváliť sa:). Použite kvalitné ingrediencie,nahraďte rastlinný olej olivovým Zobraziť celý popisToto jedlo je veľmi chutné, jednoduché a vhodné aj na špeciálnu príležitosť, keď chcete ulahodiť a pochváliť sa:). Použite kvalitné ingrediencie,nahraďte rastlinný olej olivovým a úžasná chuť jedla bude ešte plnšia a zdravšia. A pokiaľ si radi zájdete do lesa na hríby, ako my, pravá hubová omáčka je skvelá aj z mixu lesných húb, napr. k domácim knedlíkom:)

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

Zemiaky:
2 kg
cca 10 dkg (oravská)
podľa chuti
podľa chuti
cca 3 lyžice
podľa množstva
Mäso:
podľa množstva
podľa množstva
cca 150 ml (voda)
Omáčka:
do 500 g
200 - 250 ml (bujón, voda)
250 ml
1,5 lyžice na zahustenie (hotová zápražka od KNORR)
podľa chuti
cca 1cm plátok




Postup

  1. 1

    Začneme prípravou mäska,kt.si nasolíme, jemne naklepeme, vtlačíme doň korenie na bravčovinu a postupne nakladáme do misky a zalievame olivovým olejom. Dáme do ladničky odležať, kým si nepripravíme zemiaky.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme, nakrájame na polovice a následne asi na 0,5cm plátky. Nakrájané zemiaky dáme do väčšej misky, ešte raz umyjeme,zlejeme,pridáme asi 3 lyžice soli, majoránku podľa chuti a taktiež korenie na zemiaky. Pridáme tiež tenké kúsky slaninky, kt.zemiakom dodajú lahodnejšiu chuť a vôňu. Praktickejšie je použiť a nakrájať na kocky plátky slaniny ako slaninu v celku. Zalejeme olivovým olejom tak,aby boli všetky zemiaky omastené. Poriadne premiešame rukami a následne vysypeme na plech,kt.môžeme potrieť maslom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C, max.1hod.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každá žienka vie, ako na svoju rúru a jedlo v nej, preto po 10min. teplotu stiahnem na 185-190°C, po pol hodine otáčam plech a asi po 45min.pečenia zdola aj zhora stiahnem alobal a prudko ich z vrchu dopekám dozlata. Súčasne so zemiakmi môžete v rúre piecť aj mäsko, tak isto zakryté a max.1hod.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naložené karé z prudka orestujeme vo väčšej panvici alebo postupne vo woku, kvôli výpeku, v kt.neskôr pripravíme šampiňóny. Mäsko preložíme do vhodného pekáča, podlejeme asi 1,5dcl mäsového vývaru(bujónu) alebo čistej vody, prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 190°C, max.do 1hod. Asi po 15min. stíšim teplotu na 180°C a po ďalších 20min. prepnem na horný ohrev. Po ďalších 10-15min.dáme preč alobal a opekáme zvrchu do zlatista kvôli chutnejšiemu povrchu, asi 5min. Pekáč s mäskom môžeme znova zakryť alobalom a nechať vo vypnutej a pootvorenej rúre, kým si neurobíme omáčku.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šampiňóny si nakrájame asi na 0,5cm kúsky a šupneme ich do väčšej panvice,či woku, kde je pripravený výpek. Pridáme tiež ostatok olejovej zmesi, v kt.bolo mäsko naložené a šampiňóny naplno restujeme,až syčia:). Jemne osolíme, znížime teplotu a zakryté dusíme asi 10min. Počas toho ich sem-tam premiešame.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šampiňóny pustia dosť vody a ich veľkosť sa tým zredukuje. Udusené ich podlejeme 200-250ml vývaru a necháme ešte asi na 5min. prevariť.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odstavíme zo sporáka a 3/4 šampiňónov dáme zvlášť do misky. Ostatok prelejeme aj s vývarom do hrnca a rozmixujeme ponorným mixérom.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takúto zmes dáme späť na sporák, pridáme odložené huby a prilejeme šlahačkovú smotanu s opatrne premiešanou hladkou múkou alebo ju nahradíme hotovou zápraškou. Tým, že omáčka je z rozmixovaných húb, je prirodzene hustejšia, preto netreba veľa zahusťovať.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po prevretí omáčky, na záver, pridáme asi 1cm plátok masla. Chuť je tak lahodnejšia a konzistencia krémovejšia.

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto je výsledok:)...Odporúčam naliať si dobrého vínka a pre odvážnejšie aj počas kuchtenia:))

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A toto ostane z porcie, najmä keď nezabudnete variť s potešením a láskou...Tak Bon Appétit :)

    Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jozka2
No,priznam sa vam,ze podla mena neviem identifikovat ci to je muz alebo zena,ale na tom nezalezi je to varechac,ktory navaril vyborne jedlo,hlavne ta omacka,masko nemusim.Sampiony na akykolvek sposob dusim na troche oleja/masla/tak isto ako ty,oni po vyduseni ostanu sklovito biele ak by sa obvarili su cierne,ine huby na omacku trochu obvarim v osolenej vode a potom dam dusit tak su chutnejsie
falipy
Mas to uplne fantasticke, hned by som si dala.....
jeannelynn
ste zlatíčka, ďakujem:) som žena, mala som tu aj celkom dlhý profil ale zmizlo mi to,zvláštne..podobné papanice robím často,u nás sú tzv.jedlá na špec.príležitosť celkom bežné,veď nedopraj si:)) a láska ide naozaj cez žalúdok..teda aj..:)
jujoska
ja by som nedavala zbytocne muku, ale inak recept pekny... @jozka2 ked sa kliknes na meno autorky, tak zvycajne vidis zakladne udaje. Teda ak ich zada do profilu
jaluma
vyborne, dnes som varila na obed, len som dala ryzu ako prilohu
jozka2
Hej Jujoska,prave ,ze som klikla a nist,no uz viem pise to tu,ze je zena a vsetky udaje jej zmizli tak uz je to na pravom mieste,lebo tam nebolo nic,okrem registracie.
jozka2
prepac Jeannelynn,podla nena som ta nemohla ident.uz je to v poriadku.
sweetkate
aj ja dnes s ryžou a bolo to výborné, ďakujem za pridanie receptu
ivka268
dnes na obed odskúšané a chlapi sa len tak zalizovali....starky dokonca povedal je je to lepšie ako z reštaurácie takže ja dávam za receptík 5* :))) a určite nevarím posledný krát
tortilla
...do chladničky, kým si nepripravíme zemiaky.
Otázka:
Zemiaky nechcete pripraviť?
Načo ich potom uvádzate?
Nekritizujem recept, komentujem spôsob , akým je napísaný.
Zdá sa, že autor (-ka) pochádza z Afganistanu.
Slanina anglická, vývar mäsový, múka hladká atď.
Odkedy je v slovenčine prídavné meno za podstatným?
V španielčine je to správne, ale v slovenčine?
Recept je písaný pre kojencov (mäsko)?
Každý prejav, či už slovom alebo písmom je určitou prezentáciou
tej-ktorej osoby. A hoci Internet je do veľkej miery anonymný,
to ešte neznamená, že nevidíme, kto za tým prejavom stojí.
Škoda.
redakcia
@Tortilla (29.9.2017 12:52)

Čo sa týka zoznamu surovín, je naším úzusom, že ich píšeme v takomto poradí (podstatné meno, prídavné meno), napr. múka hladká a v základnom tvare, teda nevyskloňované. Je to jeden z predpokladov fungovania vyhľadávania receptov na Varecha.sk podľa surovín.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia