Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Sezóna papriky a paradajky je v plnom prúde a uprostred leta dobre padne jedlo s nimi pripravené. Dnes som robila rezne z bravčového karé a pripravila som ho na srbský spôsob. Máme radi mäsko na šťave, príprava je jednoduchá, nenáročná a šťavička má výbornú letnú chuť po paradajkách a paprike.

4-5
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 °C

Postup

  1. Bravčové karé bez kosti som pokrájala na rezne.
  2. Rezne som po obvode nakrojila, aby sa pri opekaní nekrútili a vyklepala som ich .
  3. Vyklepané rezne som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán, nechala som ich v chlade 1 hodinku odpočinúť.
  4. Očistenú cibuľku som pokrájala na kocky.
  5. Olúpala som strúčiky cesnaku.
  6. Papriku som pokrájala na prúžky a paradajky na tenšie mesiačiky. Ak nemáte práve čerstvú zeleninku, môžete použiť domáce lečo, najmä v zime.
  7. Pripravené mäsko som prudko opiekla z oboch strán v hrnci na rozpálenom oleji - cca 4+4 minúty.
  8. Opečené rezne som vybrala na tanier.
  9. Vo výpeku som orestovala mierne posolenú cibuľku takmer do hneda s malým prídavkom vody. Posolená cibuľka skôr zmäkne.
  10. Podliatie vodou som opakovala celkom 3x za usilovného odškrabávania chutného mäsového výpeku, cibuľka sa týmto procesom ľahko rozpadne a vytvorí výbornú šťavičku.
  11. Pridala som obe mleté papriky a nechala som ich za stáleho miešania rozpustiť.
  12. Vložila som opečené mäsko, podliala horúcou vodou, len do výšky rezňov, vo výsledku nemá byť veľa šťavy a ani nemá byť hustá, nezahusťuje sa múkou! Prikryté som dusila na miernom ohni asi 30 minút, kým mäsko nezmäklo. Pozor, nesmie sa rozvariť! Občas som premiešala a podliala trochou horúcej vody, aby sa nepripálilo.
  13. Ked bolo mäsko takmer mäkké, pridala som pokrájanú papriku a paradajky, spolu som dusila už len 10 minút, aby sa zelenina nerozvarila. Ked bolo hotovo, pridala som rozotrtý cesnak a nechala prikryté ešte postáť, aby sa šťavička pekne prevoňala.
  14. Podávala som s dusenou ryžou a ľadovým hlávkovým šalátom.