Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky fotorecept

afataga - fotkaafataga, 8. októbra 2017
Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept)
Foto: afataga

Huby rastú ako divé, tak som teraz použila podpňovku obyčajnú, nazývanú tiež václavka, alebo michalka. Je to výborná huba, má výraznú hubovú chuť a Zobraziť celý popisHuby rastú ako divé, tak som teraz použila podpňovku obyčajnú, nazývanú tiež václavka, alebo michalka. Je to výborná huba, má výraznú hubovú chuť a keď je malá, ešte je aj fešanda :-). Huby som včera dusila na masti, časť som si odložila na dnešný obed, zvyšok som dala do mrazničky.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
1 PL
Omáčka:
200 ml
1 hrnček
2 KL
1 KL
2 KL
Cuketové hranolky:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Kto by nevedel, ako vyzerá podpňovka:

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A takto spracované podľa tohto rcp.: https://varecha.pravda.sk/recepty/drzky-z-bedli-sterilovane/53534-recept.html

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Časť som si včera odložila do chladničky

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A ideme na to: panenku som umyla, osušila, odblanila a posypala korením, nechala som na linke asi 1 hod. pred prípravou. Mala som koniec, tak bola taká trochu neforemná.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cuketu som umyla a pokrájala na akože hranolky, uložila na plech s papierom, posolila a pokvapkala olejom s chiili a bazalkou. Dala som do vyhriatej rúry na 180 °C. Keď sa piekli asi 15 min., dala som na panvicu rozpáliť masť, panenku som osolila a prudko opiekla zo všetkých strán iba aby sa zatiahla.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Panenku som dala do rúry k cukete na 12 min. Zatiaľ som urobila omáčku: do panvice som naliala smotanu a redukovala som ju, počas toho som pridala odložené huby, po pár min. som pridala pecorino a keď mala požadovanú hustotu, vypla som sporák, ochutnala, trochu osolila a pridala som rascu. Ochutila som citr. šťavou, premiešala, odstavila a pridala kúsok masla. Nesolila som vopred, lebo huby už boli trochu slané.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vybrala som z rúry plech, mäso nechala chvíľku odpočinúť

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso som pokrájala a naložila všetko na taniere, posypala som na ozdobu zmesou vňate a pažítky.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a aby som nesklamala tých, čo sa tešia na záverečnú fotku, podaril sa nám úlovok, minulý víkend nás navštívila modlivka :-), ešte aj zapózovala

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Podpňovky - aj, to jsi mi zatočila hlavou, hurá, jsou to václavky! A krásné, s masíčkem, to byla bašta!
Kudlanku jsem měla předloni také, na brslenu. Byla lepší než televize. Krásný zbytek neděle, milá Afi!!
sweetlaab
Dobré jedlo a tá záverečná fotka s pózovaním je naozaj super !
frezia
Velmi pekne navarene, zajtra sa vyberieme do lesa a ked sa nam zadari a najdeme vaclavky,(tu Hallimasche) uvarime si aj my toto jednoduche, ale vyborne jedlo.
afataga
@Haji (8.10.2017 15:44)

Som rada, ze som ti tu hlavu hned aj odtocila :-), dakujem, viem, ze u nas ziju modlivky, ale mala som vedomost, ze len na juhu
1x haji
afataga
@Frezia (8.10.2017 18:15)

Dakujem, mozes na to samozrejme pouzit aj ine huby, napr. suchohriby, doporucujem ich pred tym trochu oprazit na masti, nech odparis vodu a zvyraznis chut
sracz
Poznám a vrelo odporúčam v tej podobe i technológii, ako to uviedla @Afataga naša milá priateľka s vareškou. Jedna rada, s úctivým dovolením, ak máte podpňoviek, podpiniek, ..., václaviek navyše, po očistení, ich "napechujte" do 333 ml zaváracích fľaštičiek, každú zasypte kopcovitou PL soli a z vodovodu zalejte vodou až zároveň s hubami a takú 1/2 hodinu zasterilizujte. V zime vynikajúci polotovar na bársčo (od praženic, cez polievky, až pod mäsá), iba ich pred tepelným spracovaním prepláchnite, prosím, v sitku pod tečúcou vodou; takto zakonzervované mi vydržali až do nových. Alebo rýchle spracovanie bársakých húb je najlepšie do "solianky" (naučila ma to naša skoro švagrinka Ági Gemmelová, za mlada vynikajúca hádzanárka = na dno 4(5) litrovej fľaše nasypať 3÷4 PL soli, na ne nakrájať 10÷12 cm očistených húb, zasypať soľou a opakovať až do vrchu so zásypom soli. Budete sa čudovať, ale do takto začatej fľaše som pokračoval aj s ďalšou úrodou. Nikdy sa nepokazili a podobne ako "podpinky", aj huby zo "solianky" som pred následným použitím prepláchol v sitku! Tak smelo do robozy a veľa zdaru a úsmevov aj do ďalších dní!
radox1
ja ich volam openky,ta omacka sa k nim naramne hodi.
dormella
Tady se jim rika "hrebicky" (chiodini). Jeste nerostou, musi nejprve zaprset a klesnout teploty. V kazdem pripade pekny recept.
patroveckypitrs
Takáto maškrta je niečo pre mňa mňám, máš u mňa sto bodov. Začínajú sa objavovať aj u nás, tak toto bude ako prvé na rade. Modlivku tu nemám rád je moc suchá, tu nebudem robiť.
1x martau
izabella929
pekná práca...a tie huby ti ozaj závidím...chcela by som bývať raz i ja blízko lesa.-)ticho,sloboda,šťastie a iba šum lesa by som počúvala namiesto tohto hektického zlého sveta..(
afataga
@Radox1 (9.10.2017 11:10)

Openky? To som jakziv nepocula, ten nazov je z akej oblasti?
afataga
@Izabella929 (9.10.2017 15:18)

Dakujem, no vidis, keby si bola blizsie, podarovala by som ti, napr. aj rydziky zo zahrady:


1x haji
afataga
@monty469 tvoj koment sa nezobrazil, lebo si pouzila na konci apostrof, varecha sa s nim nekamarati
radox1
@Mijaita (9.10.2017 16:45)

moze byt,tak ma to naucili v rodine,pre nich boli openky asi obe.
monty469
Tak este raz. Wau! Navarila si vyborne. Tak uz mi neostava nic ine len sa vybrat s muzom do lesa na podpnovky a hor sa do varenia. Recept sa mi paci
radox1
@Hadik (9.10.2017 16:54)

bud ---UPRAVENÉ REDAKCIOU--- vymazte,alebo mi dajte jeho ip adresu.
1x haji
afataga
@Mijaita (9.10.2017 16:45)

Tu šupinacku nepoznam, pozerala som nejake foto, je fakt, ze sa trochu podoba
afataga
@Monty469 (9.10.2017 17:17)

Hahaha si nemusela znova :-), dakujem, ale ako som pisala frezii, urcite sa da aj z inych hub.
altyn
@Afataga (8.10.2017 18:21)

Možno to niekoho prekvapí, no aj v Brratislave v Petržalke máme návštevníkov z ríše hmyzu, a to aj na dvanástom poschodí.


1x haji
radox1
@Afataga (9.10.2017 17:21)

tak nakoniec tych nazvov je viac:
Podpňovka obyčajná alias Armillaria mellea patrí k jesenným hubám, ktoré majú v jednotlivých krajoch Slovenska azda najväčší počet ľudových názvov - podpenky, openky, podpníky, michalky, václavky, láclavky, lacvajky, vícvalky, michalice, michalanky, jesienky, hromádky, hromadzinky, honcule, veseliarky, halamaše a veru by sa ešte zopár našlo.
altyn
Tu je zvláštny motýľ, ja ho volám kolibrik kvôli rýchlosti krídiel. Aj keď sa zdá že ho niet, je tam, treba sa poriadne zahladiet....
mijaita
@Radox1 ano, i takové se v rodinach traduji :-) Já jsem to přehodnotila kdyz jsem zacala ucit houby sve dite a ted uz i vnuka.
afataga
@Altyn (9.10.2017 17:41)

Si ma pobavil tvojou hmyzou ZOO :-), ja som kedysi videla modlivku v HR, v BA ma neprekvapuje, ale tu pri polarnom kruhu som ju necakala. Dik za foto, ja tiez fotim, co vidim, mam aj krasne motyle.
Toho kolibrika sme mavali v byte na 7-mom poschodi na logii, chodil sosat petunie a kedze petunia ma kvet ako truba archaickeho gramofonu, my sme si to nazvali gramofonova mucha :-), ale vdaka mne, uz budes mudrejsi, lebo vlani som sa konecne dopatrala, ako sa to cudo vola:  www.google.sk/search?q=li%C5%A1aj+marinkov%C3%BD&...
haji
@Afataga (9.10.2017 16:37)
Houbová krása - a k tomu domácí, zahradová. Afi, tiše závidím!
altyn
@Afataga (9.10.2017 19:03)

Vďaka, rád sa naučím niečo nové, ale volať ho budem asi aj tak kolibrik :-)))
Pred sťahovaním do BA má varovali že tu budú nanajvýš komáre, tak som fotil, aby som mal dôkaz že aj tu to žije. A to som nevyhodí tých muzikantov- cvrčkov čo nedali spat... A sýkorky už sa boli presvedčiť či som pripravený na zimu. Som!
Tá mini Zoo je niekedy milšia ako ľudia....
altyn
Oprava: nevyfotil má byť, nie nevyhodí, MT si prepisuje ako chce:-)))
altyn
Ale musím sa priznať k tomu že ti veľmi závidím tú možnosť vybehnúť na záhradu či do lesa a priniesť si hríby či huby k príprave obeda.
Tu je taká divá, nekultivovaná príroda dosť od ruky...
afataga
@Altyn (10.10.2017 02:11)

Mne sa aj tak viac paci nazov gramofonova mucha :-). S tou prirodou mas pravdu, ved sme sa aj nahladali taky pozemok, co sa nam bude pacit a moc tu prirode nefusujeme do remesla.
2010
Pekny recept, ale musim sa priznat podpnovky som este nejedol.
afataga
@2010 (10.10.2017 13:11)

Dakujem, tak sup na letisko, este by sme v lese nejake nasli a ked nie, tak v mraznicke. Su ozaj dobre, vyraznej hubovej chuti, velke su vyborne vyprazene, bedla sa moze schovat.
altyn
@Afataga (10.10.2017 09:26)

Tak to by som sa u teba cítil ako v siedmom nebi, také záhrady - nezahrady sa mi páčia. A až budem veľký a bohatý, sa presťahujem na malebný anglický vidiek. Ich domy a záhrady sú môj sen.Veľký už som, tak už musím čakať len nato, kedy budem
bohatý... ;-)))
havino
aj u nás konečne sa darí zbierať, už sušíme, václavky alias michalky zavarené a obed veľmi podobný bol v nedeľu, pekne si naservírovala
monty469
@Afi , myslis, ze to bude stacit na omacku ? :D Dnes sme zbierali huby po sediacky, krasne podpnovky :-) Povodne sme sa vybrali len na gastany, a cestou nas cakalo taketo prekvapenie :-) Tak sme dosli s plnym kufrom hub a dvoma vedrami gastanov.


afataga
@Monty469 (14.10.2017 15:49)

Rozhodnie nie, to je velmi malo :-))). A len tak na margo: si si ozaj ista, ze su to podpnovky? Lebo ja by som ruku do ohna nedala, ale to je mozno tym, ze si mala v lese malo svetla. Posli este nejaku foto zblizka za svetla a ak mas, tak ja z boku a zo spodu.
monty469
@Afataga (14.10.2017 18:32)

To je tym svetlom. Nie su vobec zelenkave. Uz mam aj zavarene, nieco zamrazime a dali sme aj susede a aj mamke. Urobim si aj ten hubovy prasok;-) Prajem ti pekny vecer
siisa
Na tom tanieri to vyzerá ako od šefkuchára, krásne nafotené...oplatí sa vyskúšať :)
1x haji
siisa
@Afataga (15.10.2017 19:24)

Ale no, chceš sa hádať ? Vážne, nepreháňam.....krásne nafotené to máš !
afataga
@Siisa (15.10.2017 20:23)

Nechcem sa hadat, z toho som uz vyrastla, dakujem teda.
siisa
Na tento recept sa už dlho chystám. Panenka ktorú som si na to kúpila, sa v mrazáku dostáva stále hlbšie a hlbšie :D Ale raz na to príde čas. Ale chcela som ti hlavne popriať pekné sviatky jari ;)
afataga
@Siisa (21.4.2019 11:36)

Dakujem pekne, podobne, aj ked my to nejako neprezivame. Tak dufam, ze bude chutit.
1x siisa
haji
Podpňovky - aj, to jsi mi zatočila hlavou, hurá, jsou to václavky! A krásné, s masíčkem, to byla bašta!
Kudlanku jsem měla předloni také, na brslenu. Byla lepší než televize. Krásný zbytek neděle, milá Afi!!
sweetlaab
Dobré jedlo a tá záverečná fotka s pózovaním je naozaj super !
frezia
Velmi pekne navarene, zajtra sa vyberieme do lesa a ked sa nam zadari a najdeme vaclavky,(tu Hallimasche) uvarime si aj my toto jednoduche, ale vyborne jedlo.
afataga
@Haji (8.10.2017 15:44)

Som rada, ze som ti tu hlavu hned aj odtocila :-), dakujem, viem, ze u nas ziju modlivky, ale mala som vedomost, ze len na juhu
1x haji
afataga
@Frezia (8.10.2017 18:15)

Dakujem, mozes na to samozrejme pouzit aj ine huby, napr. suchohriby, doporucujem ich pred tym trochu oprazit na masti, nech odparis vodu a zvyraznis chut
sracz
Poznám a vrelo odporúčam v tej podobe i technológii, ako to uviedla @Afataga naša milá priateľka s vareškou. Jedna rada, s úctivým dovolením, ak máte podpňoviek, podpiniek, ..., václaviek navyše, po očistení, ich "napechujte" do 333 ml zaváracích fľaštičiek, každú zasypte kopcovitou PL soli a z vodovodu zalejte vodou až zároveň s hubami a takú 1/2 hodinu zasterilizujte. V zime vynikajúci polotovar na bársčo (od praženic, cez polievky, až pod mäsá), iba ich pred tepelným spracovaním prepláchnite, prosím, v sitku pod tečúcou vodou; takto zakonzervované mi vydržali až do nových. Alebo rýchle spracovanie bársakých húb je najlepšie do "solianky" (naučila ma to naša skoro švagrinka Ági Gemmelová, za mlada vynikajúca hádzanárka = na dno 4(5) litrovej fľaše nasypať 3÷4 PL soli, na ne nakrájať 10÷12 cm očistených húb, zasypať soľou a opakovať až do vrchu so zásypom soli. Budete sa čudovať, ale do takto začatej fľaše som pokračoval aj s ďalšou úrodou. Nikdy sa nepokazili a podobne ako "podpinky", aj huby zo "solianky" som pred následným použitím prepláchol v sitku! Tak smelo do robozy a veľa zdaru a úsmevov aj do ďalších dní!
radox1
ja ich volam openky,ta omacka sa k nim naramne hodi.
dormella
Tady se jim rika "hrebicky" (chiodini). Jeste nerostou, musi nejprve zaprset a klesnout teploty. V kazdem pripade pekny recept.
patroveckypitrs
Takáto maškrta je niečo pre mňa mňám, máš u mňa sto bodov. Začínajú sa objavovať aj u nás, tak toto bude ako prvé na rade. Modlivku tu nemám rád je moc suchá, tu nebudem robiť.
1x martau
izabella929
pekná práca...a tie huby ti ozaj závidím...chcela by som bývať raz i ja blízko lesa.-)ticho,sloboda,šťastie a iba šum lesa by som počúvala namiesto tohto hektického zlého sveta..(
afataga
@Radox1 (9.10.2017 11:10)

Openky? To som jakziv nepocula, ten nazov je z akej oblasti?
afataga
@Izabella929 (9.10.2017 15:18)

Dakujem, no vidis, keby si bola blizsie, podarovala by som ti, napr. aj rydziky zo zahrady:


1x haji
afataga
@monty469 tvoj koment sa nezobrazil, lebo si pouzila na konci apostrof, varecha sa s nim nekamarati
radox1
@Mijaita (9.10.2017 16:45)

moze byt,tak ma to naucili v rodine,pre nich boli openky asi obe.
monty469
Tak este raz. Wau! Navarila si vyborne. Tak uz mi neostava nic ine len sa vybrat s muzom do lesa na podpnovky a hor sa do varenia. Recept sa mi paci
radox1
@Hadik (9.10.2017 16:54)

bud ---UPRAVENÉ REDAKCIOU--- vymazte,alebo mi dajte jeho ip adresu.
1x haji
afataga
@Mijaita (9.10.2017 16:45)

Tu šupinacku nepoznam, pozerala som nejake foto, je fakt, ze sa trochu podoba
afataga
@Monty469 (9.10.2017 17:17)

Hahaha si nemusela znova :-), dakujem, ale ako som pisala frezii, urcite sa da aj z inych hub.
altyn
@Afataga (8.10.2017 18:21)

Možno to niekoho prekvapí, no aj v Brratislave v Petržalke máme návštevníkov z ríše hmyzu, a to aj na dvanástom poschodí.


1x haji
radox1
@Afataga (9.10.2017 17:21)

tak nakoniec tych nazvov je viac:
Podpňovka obyčajná alias Armillaria mellea patrí k jesenným hubám, ktoré majú v jednotlivých krajoch Slovenska azda najväčší počet ľudových názvov - podpenky, openky, podpníky, michalky, václavky, láclavky, lacvajky, vícvalky, michalice, michalanky, jesienky, hromádky, hromadzinky, honcule, veseliarky, halamaše a veru by sa ešte zopár našlo.
altyn
Tu je zvláštny motýľ, ja ho volám kolibrik kvôli rýchlosti krídiel. Aj keď sa zdá že ho niet, je tam, treba sa poriadne zahladiet....
mijaita
@Radox1 ano, i takové se v rodinach traduji :-) Já jsem to přehodnotila kdyz jsem zacala ucit houby sve dite a ted uz i vnuka.
afataga
@Altyn (9.10.2017 17:41)

Si ma pobavil tvojou hmyzou ZOO :-), ja som kedysi videla modlivku v HR, v BA ma neprekvapuje, ale tu pri polarnom kruhu som ju necakala. Dik za foto, ja tiez fotim, co vidim, mam aj krasne motyle.
Toho kolibrika sme mavali v byte na 7-mom poschodi na logii, chodil sosat petunie a kedze petunia ma kvet ako truba archaickeho gramofonu, my sme si to nazvali gramofonova mucha :-), ale vdaka mne, uz budes mudrejsi, lebo vlani som sa konecne dopatrala, ako sa to cudo vola:  www.google.sk/search?q=li%C5%A1aj+marinkov%C3%BD&...
haji
@Afataga (9.10.2017 16:37)
Houbová krása - a k tomu domácí, zahradová. Afi, tiše závidím!
altyn
@Afataga (9.10.2017 19:03)

Vďaka, rád sa naučím niečo nové, ale volať ho budem asi aj tak kolibrik :-)))
Pred sťahovaním do BA má varovali že tu budú nanajvýš komáre, tak som fotil, aby som mal dôkaz že aj tu to žije. A to som nevyhodí tých muzikantov- cvrčkov čo nedali spat... A sýkorky už sa boli presvedčiť či som pripravený na zimu. Som!
Tá mini Zoo je niekedy milšia ako ľudia....
altyn
Oprava: nevyfotil má byť, nie nevyhodí, MT si prepisuje ako chce:-)))
altyn
Ale musím sa priznať k tomu že ti veľmi závidím tú možnosť vybehnúť na záhradu či do lesa a priniesť si hríby či huby k príprave obeda.
Tu je taká divá, nekultivovaná príroda dosť od ruky...
afataga
@Altyn (10.10.2017 02:11)

Mne sa aj tak viac paci nazov gramofonova mucha :-). S tou prirodou mas pravdu, ved sme sa aj nahladali taky pozemok, co sa nam bude pacit a moc tu prirode nefusujeme do remesla.
2010
Pekny recept, ale musim sa priznat podpnovky som este nejedol.
afataga
@2010 (10.10.2017 13:11)

Dakujem, tak sup na letisko, este by sme v lese nejake nasli a ked nie, tak v mraznicke. Su ozaj dobre, vyraznej hubovej chuti, velke su vyborne vyprazene, bedla sa moze schovat.
altyn
@Afataga (10.10.2017 09:26)

Tak to by som sa u teba cítil ako v siedmom nebi, také záhrady - nezahrady sa mi páčia. A až budem veľký a bohatý, sa presťahujem na malebný anglický vidiek. Ich domy a záhrady sú môj sen.Veľký už som, tak už musím čakať len nato, kedy budem
bohatý... ;-)))
havino
aj u nás konečne sa darí zbierať, už sušíme, václavky alias michalky zavarené a obed veľmi podobný bol v nedeľu, pekne si naservírovala
monty469
@Afi , myslis, ze to bude stacit na omacku ? :D Dnes sme zbierali huby po sediacky, krasne podpnovky :-) Povodne sme sa vybrali len na gastany, a cestou nas cakalo taketo prekvapenie :-) Tak sme dosli s plnym kufrom hub a dvoma vedrami gastanov.


afataga
@Monty469 (14.10.2017 15:49)

Rozhodnie nie, to je velmi malo :-))). A len tak na margo: si si ozaj ista, ze su to podpnovky? Lebo ja by som ruku do ohna nedala, ale to je mozno tym, ze si mala v lese malo svetla. Posli este nejaku foto zblizka za svetla a ak mas, tak ja z boku a zo spodu.
monty469
@Afataga (14.10.2017 18:32)

To je tym svetlom. Nie su vobec zelenkave. Uz mam aj zavarene, nieco zamrazime a dali sme aj susede a aj mamke. Urobim si aj ten hubovy prasok;-) Prajem ti pekny vecer
siisa
Na tom tanieri to vyzerá ako od šefkuchára, krásne nafotené...oplatí sa vyskúšať :)
1x haji
siisa
@Afataga (15.10.2017 19:24)

Ale no, chceš sa hádať ? Vážne, nepreháňam.....krásne nafotené to máš !
afataga
@Siisa (15.10.2017 20:23)

Nechcem sa hadat, z toho som uz vyrastla, dakujem teda.
siisa
Na tento recept sa už dlho chystám. Panenka ktorú som si na to kúpila, sa v mrazáku dostáva stále hlbšie a hlbšie :D Ale raz na to príde čas. Ale chcela som ti hlavne popriať pekné sviatky jari ;)
afataga
@Siisa (21.4.2019 11:36)

Dakujem pekne, podobne, aj ked my to nejako neprezivame. Tak dufam, ze bude chutit.
1x siisa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia