Bravčová panenka plnená gaštanmi

chutimi - fotkachutimi, 22. októbra 2012
Bravčová panenka plnená gaštanmi
Foto: Chutimi

Tento recept vznikol, keď som vymýšľal, čo spraviť s pár gaštanmi, ktoré ostali.

2
porcie
80 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
10-15 ks
20 g
0,06 l




Postup

  1. 1

    Polovicu gaštanov narežte a druhú nechajte v šupke. Gaštany budeme potrebovať na plnku. Gaštany, ktoré budú narezané budú po uvarení mäkšie, tie nenarezané suchšie, no s výraznejšou chuťou. V tomto pomere bude plnka výrazne chutiť po gaštanoch, no nebude suchá.

  2. 2

    Do hrnca s vodou dajte gaštany a uvarte ich. (cca. 45 min.)

  3. 3

    Gaštany očistite a dajte do misky. Nemusíte dbať na to, aby ostaly celé. Do plnky stačia drobné kúsky.

  4. 4

    Do malého hrnca dajte vytopiť na malé kocky pokrájanú slaninu (max. 5x5 mm). Pridajte gaštany, posekanú petržlenovú vňať a 0,04 l portského vína. Dochuťte soľou a korením (čiernym alebo farebným, ja používam vlastnú zmes, kde je aj chilli). Nechajte krátko prevariť a stiahnite z ohňa.

  5. 5

    Panenku rozrežte pozdĺžne na naplnenie. (Neprerežte!) Jemne osoľte a okoreňte zvnútra. Naplňte ju pripravenou zmesou a stiahnite cvernou alebo na to určenými nástrojmi. Okoreňte aj zvonku. Osmahnite naplnenú panenku na panvici na miernom ohni (cca. 4-6 min. z každej strany, podľa hrúbky mäsa). Panenku potom odložte a nechajte oddýchnuť. Potom nakrájajte.

  6. 6

    V malom hrnci si dajte rozpustiť maslo, pridajte zvyšok portského (prípadne využite na to výpek z mäsa). Dochuťte soľou a korením. Nechajte portské zredukovať.

  7. 7

    Servírujte so zemiakovou kašou a podlejte redukciou z portského.

Diskusia k receptu

chutimi
fotka sa príliš nevydarila, redukcia z portského tiež, ale bol som tak hladný, že mi to bolo v tej chvíli jedno a hlavne, že to bolo chutné :)
lubjak
gastany este mam ,recept je zaujimavy.vyskusam.
Verim,ze chutilo,same dobre veci.
dogagador
to sa fakt ta panenka na panvici tak dobre prepiekla? vyzera to lakavo, som za kazdy experiment, pokial dava zmysel mojim chutovym bunkam co i len v predstavach....
chutimi
prepiekla sa dobre, treba ju robit pomaly na miernom ohni (inak by sa mohla pripalit zvonku a ostat vnutri surova). Samozrejme ju mozete aj dat do rury.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia