Bravčová panenka Wellington
Bravčová panenka na spôsob Wellington podľa G. Ramseyho
Autor receptu: siuuu
Na tento recept som sa chystala veľmi dlho, ani sama neviem prečo. Ale stálo zato čakať - výsledkom bolo mimoriadne chutné jedlo, ktoré
sme si vychutnali s pečenou zeleninkou.
2-4 porcie |
90 minút príprava |
20-25 minút na 185-190 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme šampiňónovú fáš, ktorou obalíme mäso - šampiňóny spolu s gaštanmi rozmixujeme a na masle orestujeme, aby sa vydusila voda. Ochutíme soľou, korením a necháme vychladnúť. Bravčovú panenku odblaníme, ochutíme soľou, korením a na rozpálenej panvici na masle sprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Necháme vychladnúť. Potrieme zo všetkých strán dijonskou horčicou, ktorá dodá mäsku chuť.
- Na stôl dáme potravinársku fóliu, na ňu rozložíme sušenú šunku buď v jednom rade alebo v dvoch pod sebou - podľa veľkosti mäsa. Na šunku rovnomerne rozotrieme šampiňónovú zmes, položíme mäso, a pomocou fólie zrolujeme do čo najpevnejšieho valčeka. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na pol hodinu.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 - 2 mm, položíme mäso, ktoré sme vybrali z fólie, a zabalíme čo najpevnejšie do úhľadného valca tak, aby nikde nebol žiadny otvor. Znovu zabalíme do fólie a dáme do chladničky cca na hodinu.
- Zabalenú panenku vyberieme z chladničky, odstránime fóliu, preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a dáme do rúry vyhriatej na 185-190 °C piecť asi na 20 - 25 minút podľa veľkosti mäsa aj podľa toho, ako chcete mať panenku prepečenú. Ja som mala takú stredne hrubú panenku a piekla som cca 22 minút, a bola tak na knap - veľmi jemne ružová a šťavnatá. Ako príloha sa hodia najviac zemiaky alebo zelenina, prípadne hríbová omáčka.