Bravčová panenka Wellington

Bravčová panenka na spôsob Wellington podľa G. Ramseyho

Autor receptu: siuuu

Na tento recept som sa chystala veľmi dlho, ani sama neviem prečo. Ale stálo zato čakať - výsledkom bolo mimoriadne chutné jedlo, ktoré sme si vychutnali s pečenou zeleninkou.

2-4
porcie
90 minút
príprava
20-25 minút
na 185-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme šampiňónovú fáš, ktorou obalíme mäso - šampiňóny spolu s gaštanmi rozmixujeme a na masle orestujeme, aby sa vydusila voda. Ochutíme soľou, korením a necháme vychladnúť. Bravčovú panenku odblaníme, ochutíme soľou, korením a na rozpálenej panvici na masle sprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Necháme vychladnúť. Potrieme zo všetkých strán dijonskou horčicou, ktorá dodá mäsku chuť.
  2. Na stôl dáme potravinársku fóliu, na ňu rozložíme sušenú šunku buď v jednom rade alebo v dvoch pod sebou - podľa veľkosti mäsa. Na šunku rovnomerne rozotrieme šampiňónovú zmes, položíme mäso, a pomocou fólie zrolujeme do čo najpevnejšieho valčeka. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na pol hodinu.
  3. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 - 2 mm, položíme mäso, ktoré sme vybrali z fólie, a zabalíme čo najpevnejšie do úhľadného valca tak, aby nikde nebol žiadny otvor. Znovu zabalíme do fólie a dáme do chladničky cca na hodinu.
  4. Zabalenú panenku vyberieme z chladničky, odstránime fóliu, preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a dáme do rúry vyhriatej na 185-190 °C piecť asi na 20 - 25 minút podľa veľkosti mäsa aj podľa toho, ako chcete mať panenku prepečenú. Ja som mala takú stredne hrubú panenku a piekla som cca 22 minút, a bola tak na knap - veľmi jemne ružová a šťavnatá. Ako príloha sa hodia najviac zemiaky alebo zelenina, prípadne hríbová omáčka.