Bratislavský tokáň v zemiakovej placke (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

U nás obľúbené jedlo...Bratislavský tokáň sa tradične pripravuje z dvoch, ba dokonca i z troch druhov mäsa. Ja som tentokrát zvolil jednoduchú variáciu z jedného druhu.

Suroviny

Postup

  1. bravčové mäso pokrájame na rezance a za stáleho miešania opražíme na rozohriatej masti. Vyberieme z hrnca odložíme bokom. Vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu podlejeme trochou vody a podusíme. Ked sa nám voda odparí znovu podlejeme a celý proces zopakujeme 3 krát. Potom hrniec stiahneme z ohňa, pridáme dve lyžice studenej vody a pridáme mletú červenú papriku, vrátime na oheň a trochu znovu ohrejeme,/ nie dlho aby sme papriku nespálili, zostane horká/, pridáme opražené mäso, soľ, mleté čierne korenie, huby, podlejeme vodou alebo vývarom a na miernom ohni udusíme do polomäkka. Potom zamiešame hrášok a dalej dusíme do mäkka a pri konci pridáme rajčiakový pretlak. Hotové zjemníme smotanou.
  2. Zemiakové placky. Očistené zemiaky postrúhame na rajbadle na zemiaky. Ja som si prácu zľahčil a som ich postrúhal za pomoci mojej novej "Hračky"...Mnohí z vás ktorí robievate halušky alebo zemiakové placky, určite viete aká je to lopota nastrúhať zemiaky...niektorí ich jednoducho rozmixujú v mixéri, ale to je len akási kaša do ktorej sa musí pridať veľa múky a halušky sú veľmi tvrdé a múčnaté a to isté sa vzťahuje na zemiakové placky. Správna konzistencia zemiakov je veľmi dôležitá pri varení placiek alebo halušiek, ktorú je veľmi ťažké dosiahnuť mechanicky. Ja som už dlhšiu dobu hľadal nejakú mašinku ale bez úspechu, tak som sa rozhodol, že si ju zhotovím sám. Ako hlavný pohon som použil môj KitchenAid, ktorý tento úkol zvládne bez problému.
  3. nastrúhané zemiaky..
  4. správna konzistencia
  5. toto množstvo trvá asi 2 minúty...
  6. Do nastrúhaných zemiakov pridáme ostatné suroviny a cibuľu, ktorú sme vopred trochu podusili na minimálnom množstve oleje alebo masti, dobre zamiešame a placky vyprážame na masti alebo oleji.
  7. placky naplníme tokáňom, prehneme na polovicu a servujeme. Najlepšie sa k tomu hodí niečo kyslé. uhorky, čalamáda atd. Dobrú chuť.