Bratislavské rožky

Autor receptu: jo

Toto je údajne originálny recept z roku 1938 – Prešpurácke bajgle, ktoré sú schopné byť tak dlho čerstvé, že vydržia aj cestu šíkom do Ameriky. Milujem koláče z kysnutého cesta, tak som sa pustila do pečenia. Pocitvo som si vážila kúsky cesta a plnky (niekedy som fakt divná), ale výsledok stál za to.

12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento recept by mal stačiť asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g. Pripravíme si droždie asi v 0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky, ktorú sme dôkladne premiešali. Pridáme cukor, soľ, a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme maslo a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto nelepilo. Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu, podľa toho, koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 – 20 min. rozdelíme cesto na polovice a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej predlžujeme a z prúta cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g. Z kúskov cesta urobíme guľôčky. Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky (musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta). Vytvarujeme valčeky, necháme podkysnúť.
  2. Potom formujeme výsledný tvar rožkov, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na spodnej strane. Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch podkovičiek potrieme. Rožky uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 min. na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra sa popraskala (mramorovanie).
  3. Maková plnka : Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, kým sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou, alebo postrúhaným perníkom.
  4. Orechová plnka : Mlieko a cukor privedieme do varu, pridáme zomleté orechy a za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme zomleté piškóty, vanilkový cukor a rum. Z plnky vytvarujeme valčeky – 25 g. Aby sa nám nelepila plnka na ruky, potrieme si dlane olejom.