Bratislavské rožky (fotorecept)

Autor receptu: ckatka

Pridávam recept z kuchárskej knihy mojej starej mamy z roku 1966, ktorá sa našla v komore po upratovaní pri predaji domu. Samozrejme, recept sme museli s kamoškou hneď vyskúšať...že či sú to ozaj také ozajstné :)

20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Urob kvasok (mlieko trochu ohriat - idealne plnotucne, 20g cerstveho drozdia - pol kocky, lyzica cukru). 500 g hladkej muky preosej, 2 zltka, trochu soli, 140 g masla - nie margarinu, 50 g masti, 70 g praskoveho cukru preosej. Vymies - slo to aj rucnym mixerom s tymi hnetacimi metlickami. Nechaj kysnut, najlepsie v plastovej troska pomucenej mise, nam to trvalo presne tolko, kolko trva film Smolkovia 1 . Dosledne zapijame, aby sa cestu darilo. Vykysnute si prehod na dosku - riadne pomucenu - a nemusis s nim nijak inak manipulovat, len ho rozvalkaj - jemne - na hrubku tak do 5mm - ide to velmi dobre ak sa nesnazis este ho nejak inak proaktivne miesit a formovat. Ver cestu - vie co robi...
  2. Zarob si makovu plnku - na toto mnozstvo cesta nam PRESNE vysla plnka z 2 balickov kupeneho mleteho ochuteneho maku, ktore sme zabarili horucim mliekom a maslom /opatrne aby nebol riedky/
  3. Ostrozkou (radielkom, kolieckom....uz kto to ako vola) pokrajaj cesto na obdlzniky. Ano, tvar je dolezity. Pomocou lyzice a noza nanasaj plnku ako vidis na obrazku.
  4. Tie dlhsie strany dokladne stlac k sebe (aj kraje poriadne, nechceme aby nam plnka vytiekla, ak sa ti ruka s mliekom smykla a plnku mas riedku). Poriadne pozatlacaj a ohni do podobneho rozkoviteho tvaru. Pozor, cesto je krasne jemnucke, nepretrhni ho. Na doske pouzivaj pri praci vela hladkej muky, uvidis preco Ukladaj na papier na pecenie. Nebudes musiet umyvat plech a usetris tuk na mastenie plechu. Finta - aby sa ti papier na plechu kadejako neskrucal, ak mas ten v rolke - poriadne ho pokrc a potom narovnaj...bude drzat ako hluchy dvere... DOLEZITE - pred pecenim treba cely plech aj s rozkami dat na chladne miesto stuhnut! My sme dali na 10 minut do chladnicky, stacilo to uuuplne,....za ten cas si daj rozohriat ruru - my sme piekli na 200 stupnoch.
  5. Studene potri rozslahanym vajcom (keby nebolo stuhnute, pierkom si narobis do cesta diery a to nechceme - fakt je jemnucke), a hned sup s nim do rury.
  6. Obcas hod po nich ockom - pecu sa relativne rychlo - to, ze su hotove, zistis tak, ze na povrchu budu krasne zlatohnede. Dost napuchnu, takze ich na tom plechu netlac velmi na seba - na druhej strane sa j dobre oddeluju, takze ked uz sa ti zlepia, nie je to ziadna tragedia :)
  7. Ina babkina kniha - este zo 40tych rokov - uvadza, ze do cesta sa moze pridat citronova kora, a ze rozky sa mozu pocas pecenia este raz potriet vajcom) Horuce treba posypat praskovym cukrom a prehodit na nejake vhodne miesto vychladnut Tieto, zial, vychladnut nestihli.... podavame s kakavkom :))) Casova narocnost - vazenie, miesenie, miesanie - 15 -20 minut (ak je dobre mlieko a cerstve drozdie, kvasok je takmer okamzite). Kysnutie - cca 2 hodiny. Plnka a tvrovanie - 20 minut pri idealnych podmienkach a 1 asistentovi. Bez fotenia a komentovania, mozno aj 15 :) Pecenie - asi 15 minut...odhadom. Pozitok - niekolkodnovy Dobru chut!