Bratislavské rožky fotorecept

ckatka - bez fotkyckatka, 6. januára 2014
Bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: ckatka

Pridávam recept z kuchárskej knihy mojej starej mamy z roku 1966, ktorá sa našla v komore po upratovaní pri predaji domu. Samozrejme, recept sme Zobraziť celý popisPridávam recept z kuchárskej knihy mojej starej mamy z roku 1966, ktorá sa našla v komore po upratovaní pri predaji domu. Samozrejme, recept sme museli s kamoškou hneď vyskúšať...že či sú to ozaj také ozajstné :)

20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
20 g
cca 4 dcl
1 lyžica
140 g
trošku
50 g
70 g
2 ks
 na plnku (alebo orechy)
 na potretie




Postup

  1. 1

    Cesto: Urob kvasok (mlieko trochu ohriat - idealne plnotucne, 20g cerstveho drozdia - pol kocky, lyzica cukru). 500 g hladkej muky preosej, 2 zltka, trochu soli, 140 g masla - nie margarinu, 50 g masti, 70 g praskoveho cukru preosej. Vymies - slo to aj rucnym mixerom s tymi hnetacimi metlickami. Nechaj kysnut, najlepsie v plastovej troska pomucenej mise, nam to trvalo presne tolko, kolko trva film Smolkovia 1 . Dosledne zapijame, aby sa cestu darilo. Vykysnute si prehod na dosku - riadne pomucenu - a nemusis s nim nijak inak manipulovat, len ho rozvalkaj - jemne - na hrubku tak do 5mm - ide to velmi dobre ak sa nesnazis este ho nejak inak proaktivne miesit a formovat. Ver cestu - vie co robi...

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zarob si makovu plnku - na toto mnozstvo cesta nam PRESNE vysla plnka z 2 balickov kupeneho mleteho ochuteneho maku, ktore sme zabarili horucim mliekom a maslom /opatrne aby nebol riedky/

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ostrozkou (radielkom, kolieckom....uz kto to ako vola) pokrajaj cesto na obdlzniky. Ano, tvar je dolezity. Pomocou lyzice a noza nanasaj plnku ako vidis na obrazku.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tie dlhsie strany dokladne stlac k sebe (aj kraje poriadne, nechceme aby nam plnka vytiekla, ak sa ti ruka s mliekom smykla a plnku mas riedku). Poriadne pozatlacaj a ohni do podobneho rozkoviteho tvaru. Pozor, cesto je krasne jemnucke, nepretrhni ho. Na doske pouzivaj pri praci vela hladkej muky, uvidis preco Ukladaj na papier na pecenie. Nebudes musiet umyvat plech a usetris tuk na mastenie plechu. Finta - aby sa ti papier na plechu kadejako neskrucal, ak mas ten v rolke - poriadne ho pokrc a potom narovnaj...bude drzat ako hluchy dvere... DOLEZITE - pred pecenim treba cely plech aj s rozkami dat na chladne miesto stuhnut! My sme dali na 10 minut do chladnicky, stacilo to uuuplne,....za ten cas si daj rozohriat ruru - my sme piekli na 200 stupnoch.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Studene potri rozslahanym vajcom (keby nebolo stuhnute, pierkom si narobis do cesta diery a to nechceme - fakt je jemnucke), a hned sup s nim do rury.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Obcas hod po nich ockom - pecu sa relativne rychlo - to, ze su hotove, zistis tak, ze na povrchu budu krasne zlatohnede. Dost napuchnu, takze ich na tom plechu netlac velmi na seba - na druhej strane sa j dobre oddeluju, takze ked uz sa ti zlepia, nie je to ziadna tragedia :)

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ina babkina kniha - este zo 40tych rokov - uvadza, ze do cesta sa moze pridat citronova kora, a ze rozky sa mozu pocas pecenia este raz potriet vajcom) Horuce treba posypat praskovym cukrom a prehodit na nejake vhodne miesto vychladnut Tieto, zial, vychladnut nestihli.... podavame s kakavkom :))) Casova narocnost - vazenie, miesenie, miesanie - 15 -20 minut (ak je dobre mlieko a cerstve drozdie, kvasok je takmer okamzite). Kysnutie - cca 2 hodiny. Plnka a tvrovanie - 20 minut pri idealnych podmienkach a 1 asistentovi. Bez fotenia a komentovania, mozno aj 15 :) Pecenie - asi 15 minut...odhadom. Pozitok - niekolkodnovy Dobru chut!

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
tieto rožky robila fantastické moja babka, tiež mala rcp s masťou, piekla som ich len raz podľa nej, ale neboli také isté... Tvoje sú krásne, ochutnala by som veru :) dobrý popis :)))
afataga
krasne ich mas, ani u nas by nestihli vychladnut :-), ja tiez davam do kysnuteho cesta mast ako moja babka
pippo
:) fantasticke , vyzeraju neodolatelne, urcite vyskusam .
Aj ja pripravujem babickin recept na plnene kurca. Nevadi to, ze uz tu recepty na plnene kurca su? myslim si, ze ten jej je originalny, zlozenie plnky je ine. snad ho coskoro pridam. Ale Tvoj recept je pre mna novy. Mozno ja pouzijem do cesta inu napln. Skusala si to aj s nejakou inou plnkou ako makovou? Co by si mi poradila ako alternativu plnky?
tetrisss
Krasne rozky, do bratislavskych mozez dat este orechovu plnlu.
daguska
Aj moja babka robievala taketo a vzdy s makovou aj orechovou plnkou, boli uzasne a nevim ako, ale boli drobulinke, na jedno susto. Tvoje su velmi vydarene.
aroooo
máš ich pekné a určite aj chutné, ale Bratislavské rožky by mali mať aj "mramorovanie", asi keby si ich natrela žĺtkom pred vložením do chladu, vybrať a zas natrieť a nechať chvíľu pri izbovej teplote aby žĺtok zaschol.... recept si ukladám do kk
hambalko35
Áno mali by mať aj mramorovanie ,originál recepte po mojom dedkovi pekarovi ktorý tieto rohliky pekaval ,je písané že sa majú natrieť,potom dať na chladne miesto a znovu natrieť,do cesta nejde žiadna masť a plnka aj makova aj orechova sa vari a dáva sa tam aj citrónovú kôra aj klinceky ,ked sa tam dáva len obyčajná. plnka ktora nemá tu špecifickú chuť tak sú to potom len klasické vysunuté rohliky.
ckatka
dakuujem za komenty...ano, nizsie som pisala ze sa maju pocas pecenia potriet este raz - vtedy su mramorovane - na to sme pri prvom peceni pozabudli...hm... vela griotky bolo asi :)
citronovu koru tiez spominam - a klinceky maju ist do orechovej plnky, aspon podla starych mudrych knih - do makovej nie pokial viem, ale nebranime sa ziadnym updatom :)

original Bratislavske rozky su len s makovou alebo orechovou plnkou, ziadnou inou (recept na plnky mozno pridam neskor, alebo ak ma @hambalko35 nejaky lepsi recept, poprosim ta, pridaj)
paeva
aj mňa rožky zaujali, určite vyskúšam. a ten neposlušný papier mám zase takú fintu, že trocha miestami potriem plech mastou a on sa prilepí.
magbor
stačí pod papier potrieť vodou a drží. Tie rožky je dobré potrieť žĺtkom, nechať na chladnom mieste zasušiť a potom majú korytnačiu kôrku.
pippo
Vdaka vsetkym za tipy na plnku. Vcera som skusala pri peceni pizze, ktoru podkladam peciacim papierom, ten papier pokrcit a narovnat. Ckatkina rada funguje ako svajciarske hodinky a zacinam ju pouzivat :) Ekologicke (netreba drhnut plech), prakticke, rychle a ekonomicke, super. 20 hviezdiciek :D
1x ckatka
nika72
až sem cítim ako voňajú....krásne a milujem ich...veľmi mi pripomínajú nebohú babička tak ich mávala "famózne" určite sú aj tieto .... ;-)
klaura
fí ha, krásny recept ... ukladám si ... :)
medovnicek
kniha je z roku môjho narodenia, takže určite tieto rožky upečiem:) a okrem toho veľmi rada vypekám z kysnutého cesta
alexa73
Vyskúšané , perfektne spracovaný postup - rožky sa mi podarili , ak keď som ich nemala také pekné ako ty Ckatka !!!!
1x ckatka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia