Božské škoricovníky podľa Lucky

Autor receptu: vimar

Tento recept mám od svojej kamarátky- cukrárky. Tieto škoricovníky doniesla jedno ráno do materského centra a ako sme ostatné maminy skonštatovali - v živote sme nejedli lepšie a chutnejšie. Môj pokus síce nevyzeral tak dokonale ako jej, ale chuťovo boli ozaj výborné :-)

45
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru (ja dávam hnedý trstinový) si pripravíme kvások. Do múky nasypeme múku (dávam špaldovú, prípadne kombinujem špaldová - polohrubá), pridáme soľ a prášok do pečiva. Ďalej pridáme kvások, vajíčka a olej, premiešame a necháme cca 10-15 min. na teplom mieste podkysnúť. A toto je to najkrajšie na celom recepte - naozaj stačí len tých 10 minút na kysnutie a nie ako pri iných kysnutých koláčoch (ktoré sa mi okrem domácej pekárne veľmi nedaria :-) Vidličkou vymiešame cesto, rozvaľkáme na obdĺžnik a rozdelíme na dve časti.
  2. Prvú časť vyvaľkáme na obdĺžnik, pokvapkáme trochu olejom a dovnútra vysypeme rovnomerne 3 balíčky škoricového cukru (už dostať aj bio), zrolujeme a krájame kolieska (možno hrubšie než v mojom prvom pokuse). Ukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Z druhej časti môžeme spraviť škoricovníky alebo moravské koláčiky, ja som nemala mak ani tvaroch, tak boli len s lekvárom.
  3. Dáme do rúry zapiecť. Teplota závisí od konkrétnej rúry (v teplovzdušnej stačí 150, v bežnej 170-180) Hotové môžeme posypať práškovým cukrom. S pomocníkmi ako je tá moja to síce trvá trošku dlhšie než je predpísaná doba prípravy, ale o to väčšia zábava.