Božské škoricovníky podľa Lucky
Autor receptu: vimar
Tento recept mám od svojej kamarátky- cukrárky. Tieto škoricovníky doniesla jedno ráno do materského centra a ako sme ostatné maminy skonštatovali - v živote sme nejedli lepšie a chutnejšie.
Môj pokus síce nevyzeral tak dokonale ako jej, ale chuťovo boli ozaj výborné :-)
45 porcií |
20 minút príprava |
10 minút na 150 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru (ja dávam hnedý trstinový) si pripravíme kvások.
Do múky nasypeme múku (dávam špaldovú, prípadne kombinujem špaldová - polohrubá), pridáme soľ a prášok do pečiva.
Ďalej pridáme kvások, vajíčka a olej, premiešame a necháme cca 10-15 min. na teplom mieste podkysnúť.
A toto je to najkrajšie na celom recepte - naozaj stačí len tých 10 minút na kysnutie a nie ako pri iných kysnutých koláčoch (ktoré sa mi okrem domácej pekárne veľmi nedaria :-)
Vidličkou vymiešame cesto, rozvaľkáme na obdĺžnik a rozdelíme na dve časti.
- Prvú časť vyvaľkáme na obdĺžnik, pokvapkáme trochu olejom a dovnútra vysypeme rovnomerne 3 balíčky škoricového cukru (už dostať aj bio), zrolujeme a krájame kolieska (možno hrubšie než v mojom prvom pokuse).
Ukladáme na plech a potrieme vajíčkom.
Z druhej časti môžeme spraviť škoricovníky alebo moravské koláčiky, ja som nemala mak ani tvaroch, tak boli len s lekvárom.
- Dáme do rúry zapiecť. Teplota závisí od konkrétnej rúry (v teplovzdušnej stačí 150, v bežnej 170-180)
Hotové môžeme posypať práškovým cukrom.
S pomocníkmi ako je tá moja to síce trvá trošku dlhšie než je predpísaná doba prípravy, ale o to väčšia zábava.