Božské škoricovníky podľa Lucky

vimar - fotkavimar, 19. apríla 2011
Božské škoricovníky podľa Lucky
Foto: vimar

Tento recept mám od svojej kamarátky- cukrárky. Tieto škoricovníky doniesla jedno ráno do materského centra a ako sme ostatné maminy skonštatovali - v živote Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej kamarátky- cukrárky. Tieto škoricovníky doniesla jedno ráno do materského centra a ako sme ostatné maminy skonštatovali - v živote sme nejedli lepšie a chutnejšie. Môj pokus síce nevyzeral tak dokonale ako jej, ale chuťovo boli ozaj výborné :-)

45
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 150 °C

Suroviny

500  g
1 ks ( 1 kocka )
250 ml
2 PL
1,5 KL
pol balíčka
2 ks
150 ml
3 ks
  na potretie




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru (ja dávam hnedý trstinový) si pripravíme kvások. Do múky nasypeme múku (dávam špaldovú, prípadne kombinujem špaldová - polohrubá), pridáme soľ a prášok do pečiva. Ďalej pridáme kvások, vajíčka a olej, premiešame a necháme cca 10-15 min. na teplom mieste podkysnúť. A toto je to najkrajšie na celom recepte - naozaj stačí len tých 10 minút na kysnutie a nie ako pri iných kysnutých koláčoch (ktoré sa mi okrem domácej pekárne veľmi nedaria :-) Vidličkou vymiešame cesto, rozvaľkáme na obdĺžnik a rozdelíme na dve časti.

    Božské škoricovníky podľa Lucky - obrázok 1
  2. 2

    Prvú časť vyvaľkáme na obdĺžnik, pokvapkáme trochu olejom a dovnútra vysypeme rovnomerne 3 balíčky škoricového cukru (už dostať aj bio), zrolujeme a krájame kolieska (možno hrubšie než v mojom prvom pokuse). Ukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Z druhej časti môžeme spraviť škoricovníky alebo moravské koláčiky, ja som nemala mak ani tvaroch, tak boli len s lekvárom.

    Božské škoricovníky podľa Lucky - obrázok 2
  3. 3

    Dáme do rúry zapiecť. Teplota závisí od konkrétnej rúry (v teplovzdušnej stačí 150, v bežnej 170-180) Hotové môžeme posypať práškovým cukrom. S pomocníkmi ako je tá moja to síce trvá trošku dlhšie než je predpísaná doba prípravy, ale o to väčšia zábava.

    Božské škoricovníky podľa Lucky - obrázok 3

Diskusia k receptu

mili2936
Škoricovníky vyzerajú ozaj super, síce tiež nerada robím z kysnutého cesta, lebo sa mi málokedy vydarí :-) a pekárničku nemám. Ale zato mám takú pomocníčku ako Ty....
jatanika
a toto cesto skúsim... pomocníčka mi tiež čochvíľa dorastie :-)) ...
cica2
krásny recept a hlavne to posledné foto:))
ssonnykka
Ďakujem za receptík!!!! odporúčam je úžasný!!! robila som aj škoricovníky, aj makovníky a už aj pizzovníky - kde som pridala korenie na pizzu a dnu išlo čo bolo v chladničke ;) boli úúúúžasnééé!!! ešte raz ĎAKUJEM!!! nikdy sa mi nedarilo kysnuté cesto podľa predstáv :( už robím len podľa tohto receptu!!! ;))
vimar
niet, zač :-) s tými pizzovníkmi je to super nápad, odskúšam aj ja
eva53
sa pečie s takou šikovnou pomocníčkou....rozkošná
toskana184
Vimar, dakujem vam za skvely recept na naozaj bozske skoricovniky!!! Ja som plnku dokonca "vytuningovala"- urobila som husty karamelovy puding a ten potom spojila s vymiesanym maslom s trstinovym cukrom a skoricou. No naozaj bozske skoricovniky!!!! Mnaam! :-DD
parisienne
a mozem cesto spravit aj v pekarnicke na programe cesto a nechat normalne vykysnut jednu hodinu, ci radsej nie?
hnedoocka
Aj ja idem pochvalit recept. Dnes som ich skusala prvykrat a vysli paradne. Ja davam skoricovniky do muffinovych kosickov, aby som nemusela zbierat plnku z plechu.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia