Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta

Autor receptu: eviana

Dnes som prvý krát brala tovar z neďalekej farmy. Už v robote mi nedalo a musela som ochutnať jogurt a bol tak skvelý, že som dumala kam všade by som mohla od nich produkty použiť... a v hlave mi skrsla myšlienka na tieto buchty. No musím priznať, že nie vždy všetko, čo mi napadne skončí tak, ako som si predstavovala... ale pri týchto buchtách výsledok predčil moje očakávania... sú božské (a kto ma pozná vie, že ja fakt nemám v genóme samochválu :))) Veď skúste :)

20
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. ...skvelé čerstvé suroviny z neďalekej farmy... mlieko, tvaroh, biely jogurt... v priebehu pracovného procesu som pridala aj ďalšie - kyslú smotanu aj šľahačkovú smotanu :)
  2. Najprv si dáme nakysnúť kvasnice - ja to robím tak, že do šálky si dám kvasnice, lyžičku kryštálového cukru a zalejem vlažným mliekom tak, aby kvasnice boli ponorené. Necháme na teplom mieste cca 10 minút nakysnúť.
  3. ...potom si do misy dáme múku, biely jogurt, vajce, kvasnice a soľ, zalejeme mliekom
  4. ...a vypracujeme na hladké cesto. Ja rada cesto cítim, preto to robím rukami... tak som sa to kedysi dávno naučila a inak jednoducho neviem a nemôžem :)
  5. ...hotové vymiesené cesto posypeme múkou (ja vždy robím aj krížik - tiež naučené od maminky), zakryjeme čistou utierkou na riad a dáme na teplé miesto nakysnúť. Ja som ho nechala pri sporáku na linke. Asi 45 min som si ho nevšímala
  6. ...až mi vyplnilo takmer celú misu
  7. cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti (prípadne na toľko častí, koľko druhov pečiva chceme robiť)
  8. ...plech si poriadne vymastíme maslom alebo masťou
  9. ...prvú časť cesta vyvaľkáme, rozkrájame na štvorčeky, lyžičkou nanesieme džem (u mňa náš najobľúbenejší marhuľkový)
  10. ...potom chytíme všetky štyri rohy a "zcapkáme" ich dohromady, tak aby nezostala žiadna škára, cez ktorú by mohol vytiecť džem. Ukladáme zcapkaným smerom dolu na vymastený plech.
  11. Druhú časť cesta použijeme na tvarohové buchty...na tvaroh ja moc šikovná nie som, nikdy netrafím tú pravú hustotu, aj teraz bol roztekavý, tak som po jednom rýchlo balila buchty, namiesto sušených hrozienok sme mali posledné čerstvé hrozno z tohoročnej hroznovej úrody. Opäť zabalíme podobne ako pri džeme, resp. ako sa nám podarí tak, aby plnka zostala vo vnútri a zlepencom dolu dáme na vymastený plech.
  12. Keď už máme naukladané všetky buchty a aj rúra sa nám už rozpaľuje, spravíme si zálievku. Do šľahačkovej smotany vmiešame orechy, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru.
  13. ...týmto voňavým nálevom zalejeme rovnomerne všetky buchty tak, aby boli poliate aj zvrchu.
  14. ...posypeme orechmi a dáme piecť do rozpálenej rúry. Pečieme cca 25 minút.
  15. ...takto vyzerajú upečené... sú naozaj skvelé, nadýchané - niečo medzi pečenými a parenými buchtami... a neskutočne voňajú po orechoch a citrónovej kôre.
  16. ...ďalšie si spravíme slané oškvarkovo-smotanové roládky. Najprv si pripravíme náplň - zomleté oškvarky zmiešame so smotanou. Ak sú oškvarky málo slané dosolíme náplň.
  17. ...opäť cesto rozvaľkáme, rozkrájame na štvorčeky (ja to robím radielkom), na každý dáme oškvarkovo-smotanovú náplň
  18. ...zrolujeme do roládiek, naukladáme na vymastený plech.
  19. ...pripravíme si "zálievku" na slané pečivko: smotanu, žĺtok, soľ a mleté čierne korenie vymiešame na hladkú žltú hmotu
  20. ...potreieme ňou roládky, posypeme čím radi posýpame - u nás dnes slnečnica a údený oštiepok a dáme piecť do rozpálenej rúry
  21. ...a takto vyzerajú upečené... no uznávam, na výstavu by som to neposlala, ale zato za ich chuť aj ruku do ohňa dám :)
  22. ...cesto je ľahunké, pórovité... ideálne k vínku alebo aj ako pečivo k polievke na kyslo, u nás ich máme najradšej k fazuľovej či šošovicovej :)