Fánky

Božie milosti mojej babky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Božie milosti, krapne, fánky, šišky patria k tradičným fašiangovým sladkostiam.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku som preosiala /môžte použiť i polohrubú/, pridala som soľ, žĺtky, rum, vanilkový cukor a smotanu. Všetko spolu som zmiesila. Pokiaľ sú žĺtky trošku väčšie, treba pridať trošku múky naviac.
  2. Spracovala som nelepivé hladké cesto. Vtedy je dobré, keď už vidieť na ňom bublinky. Nechala som ho zakryté odpočívať pol hodinu.
  3. Potom som cesto rozvaľkala na tenko a radielkom nakrájala napríklad na kosoštvorce, v strede som urobila otvor, aby sa lepšie nafúklo pri pečení.
  4. Masť s olejom som dala v rajnici rozohriať, pridávala som len po tri kusy, aby mali priestor sa rozťahovať a nafukovať.
  5. Upečené som vykladala do misy vystlanej kuchynským papierom
  6. Posypala som ich práškovým cukrom. Je dobre ak postoja 15 minút. Sú úplne krehké a chrumkavé.
  7. Božie milosti som uložila do košíka. Prajem vám dobrú chuť.