Fánky
Božie milosti mojej babky (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Božie milosti, krapne, fánky, šišky patria k tradičným fašiangovým sladkostiam.
4 porcie |
45 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Hladkú múku som preosiala /môžte použiť i polohrubú/, pridala som soľ, žĺtky, rum, vanilkový cukor a smotanu. Všetko spolu som zmiesila. Pokiaľ sú žĺtky trošku väčšie, treba pridať trošku múky naviac.
- Spracovala som nelepivé hladké cesto. Vtedy je dobré, keď už vidieť na ňom bublinky. Nechala som ho zakryté odpočívať pol hodinu.
- Potom som cesto rozvaľkala na tenko a radielkom nakrájala napríklad na kosoštvorce, v strede som urobila otvor, aby sa lepšie nafúklo pri pečení.
- Masť s olejom som dala v rajnici rozohriať, pridávala som len po tri kusy, aby mali priestor sa rozťahovať a nafukovať.
- Upečené som vykladala do misy vystlanej kuchynským papierom
- Posypala som ich práškovým cukrom. Je dobre ak postoja 15 minút. Sú úplne krehké a chrumkavé.
- Božie milosti som uložila do košíka. Prajem vám dobrú chuť.