Boršč

mysiacik - fotkamysiacik, 20. februára 2019
Boršč
Foto: mysiacik
30 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks (mäsové)
1 ks
600 g (s kosťou)
1 ks
2 ks
2 ks
1 ks malý
2 ks
4 ks
6 ks
5 ks
250 g prerastená
5 ks uvarená
4 ks
 čerstvá
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Boršč som varila v 6 litrovom hrnci, naliala som si vodu, keď zovrela pridala som do nej všetky kosti a aj mäso, najlepšie by bolo, kebyže sú kosti s kusom mäsa. Necháme zovrieť a ako pri vývaroch, sitkom odoberieme šuminy.

  2. 2

    Keď máme vývar čistý, pridáme doň bobkový list, celé čierne korenie a celé nové korenie, osolíme podľa chuti. Takto necháme mäso variť, kým sa nám mäso neoddeľuje od kosti.

  3. 3

    Mäso vyberieme, do vývaru ďalej dáme na drobno nastrúhanú kapustu. Zeleninu si tiež nastrúhame na jemno, mrkvu, petržlen, zeler, a nakrájanú polovicu cibule. Všetko zmiešame a polovicu pridáme do polievky ku kapuste. Pridáme taktiež polovicu nastrúhanej cvikly a zemiaky nakrájané na kocky a pretlačený cesnak. Necháme variť.

  4. 4

    Počas varenia si všetko, čo nám zostalo opečieme na panvičke a postupne pridávame do polievky. Teda začneme slaninkou, opečieme si ju a pridáme do hrnca, nasleduje druhá polovica cibule, ktorú taktiež opečieme do zalatista a pridáme do hrnca. tak isto spravíme aj so zmiešanou zeleninkou, ktorá nám zostala. Nakoniec, si dáme na panvicu cviklu, opečieme a pridáme pretlak. Necháme povariť a taktiež dáme do hrnca. Zamiešame a necháme variť. Keď už máme zeleninku uvarenú, na záver pridáme obraté mäso z kostí a nakrájane mäso, necháme 10 minút povariť. Úplne na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s chlebom a kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

kvakac
Dobre si veru navarila, dal by som si. Ja to robím tak isto, len kapustu dávam aj bielu. Pol na pol.
marika9
Boršč je jedno z naj jedál. Dobre to tí Rusi a Ukrajinci vymysleli. Veru dávno som ho nevarila . Už aj idem na to. Ja som nič neopekala, ale skúsim Tvoj recept.
mysiacik
Jeeej, dakujem ste zlati!!!! Robievala som ho aj ja z bielej kapusty, ale neviem preco viac mi v nim chuti cervena, možno aj tie farby krasne!!!! Ej veru 6 litriv padlo len taky fukot :)
mysiacik
@Afataga (20.2.2019 17:38)

Akurat som pisala, ze robievala som z bielej kapusty, raz sa stali, ze som dostala chut na borsc, ale mala som doma len cervenu kapustu.. Skusila som z nej a odvtedy ani inak nevarim :) dakujem za inspiii, superkoo.. Vzdy sa rada cosi nove naucim :)
mysiacik
@Marika9 (20.2.2019 15:37)

Dakujem krasne, veru ani ja som neopekala.. Ale vela razy som chcela skusit borsc rusky.. Tak som hladala rozne recepty a tento ma uplne ocaril :)
haji
Obdivuhodný výkon. 6 l polévky je fakt obdivuhodné množství. Pěkný recept, ještě hezčí foto - sliny se mi sbíhají. Jsi šikulka!
mysiacik
@Haji (20.2.2019 19:58)

Dakujem krasne, ja tak vzdy varim, prave mam navarenu aj kapustovu polievku z kyslej kapusty s udenym kolienkom a opat 6 litrov :) my sme velmi polievkovi.. Deti si uz den bez polievky anilen nevedia predstaviť a druha vec, rada sa rozdelim aj so susedom :)
1x haji
haji
@Mysiacik (20.2.2019 20:03)
Máš pravdu, když člověk vaří pro víc lidí, tak množství surovin a velikost kastrolů. Velká rodina je velká rodina, to už se i ten sused sveze. Ještě k boršči. Přiznám se, že jsem vařila jen jednou, a to ve škole. Doma jsem nenašla odvahu. Vím, že je to ostuda, ale snad to časem napravím. Přeji hezký večer!
haji
Vypadlo mi v první větě poslední slovo: "...tak množství surovin a velikost kastrolů roste."
mysiacik
@Haji (20.2.2019 20:10)

Presne ako píšete, a ja uz som vlastne inak aj zistila, ze v malom mnozstve ani varit neviem :) :) :) a tak esteze ma to bavi a mam doma papkacov riadnych :) ale aka ostuda.. Urcite sa najde cas, ked to vyskusate znova :) tiez sa strojim na kadeco, ale musi byt cas a hlavne chut.. Dakujem krasne este raz a prajem aj vam pekny vecer
1x haji
elenas
Boršč mám veľmi rada, varím ho ináč ako ty ale tiež v 6l hrnci:) Aj tvoj vyzerá veľmi dobré. Červenú kapustu som ešte neskúšala použiť , asi v tomto som dosť konzervatívna ale možnože niekedy skúsim.
dvorka
Pre mňa najlepší boršč som jedla v Moskve. Kamarátkina mamka mi ale recept neprezradila. Viem len, že v ňom boli 3 druhy mäsa, cvikla a kapusta biela aj červená. A "smotana". Pravá ruská, na ktorú teta stála od piatej pred obchodom, aby ju dostala. No dostal ma aj tento recept. Farba na obrázku mi pripomenula ten moskovský. Určite najbližšie uvarím.
mysiacik
@Dvorka (21.2.2019 08:26)
Ja som kedysi robievala borsc.. Ale ozaj asi len napodobenina v jednom hrnci, klasicky som si oprazila masko a vsetko som tam potom nahadzala.. Tiez nebol zly.. Ale tento mi pride z tych všetkých naj.. Jooj a taky rusky okostovat, pravý .. To by bolo!!!! Normalne mi tecu slinky :)
1x dvorka
mastercheef
Kosti a mäso sa zvyknú vždy, ak chceme dobrý vývar, vkladať do STUDENEJ vody a pomaly zohrievať. Len vtedy sa vyľuhuje či vyvarí najviac dobrých chutí. Pri vložení mäsa do horúcej vody, sa mäso hneď zatiahne a už moc nepúšťa, čo je vo vnútri...

Nechcem snižovat snahu "autorky", ale ak sa vám podarí kdesi v antikvariáte kúpiť knižku "Ruská kuchyňa", vydanú v roku 1985 súčasne v Moskve (Mir) a v Bratislave (Príroda, po slovensky), tak sa vám otvorí bohatý svet ruskej kuchyne.
a urobíte si jasno aj v pojmoch. Trebárs v skupinách polievok nazývaných ŠČI, BORŠČE, RASSOLNIKY, SOĽANKY, UCHY, ktoré sa podávajú teplé. Ale aj tých podávamných za studena je tam dosť (okroška, studené zelené šči, botviňja...). Keď som sa spýtal Google, vyhodil mi niekoľko antikvariátov, čo tú knižku majú.




mastercheef
@Haji (20.2.2019 20:15)

To je normálne. Aj keď trebárs kadeaké ruské polievky varím, ale aj guláše, slovenské kapustnice atď. neviem "toho" navariť 2 či 4 porcie.
A končí to v najlepšom prípade zamrazením, alebo aj vyhodením nespotrebovaného množstva. Sme doma len dvaja.
Teoreticky sa iste dá odkrojiť kus cvikle, kus kapustnej hlavy a tak, ale ja to neviem a čoskoro je hrniec plný. Aj keď sa o to pokúsim, o to krájanie a váženie na 4 porcie, to čo nespotrebujem, aj tak neuchovám dlho.
mastercheef
@Haji (20.2.2019 19:58)

Dát do hrnce mnoho materiálu není žádné umění.
Umění je, pokud z toho z toho vznikne cosi ukrutně chutné.
mastercheef
@Kvakac (20.2.2019 15:06)

Jaký je v tom krom barvy rozdíl, zda je zelí bílé, nebo červené?
V boršči, či v jiné podobné polévce, možný rozdíl mezi bílým a červeným zelím zmizí.


Já dávám do borščů VŽDY kvašené bílé zelí (kvasenú bielu kapustu), aby měl boršč TYPICKOU sladko-kyselou chuť, jakou má boršč mít.
Tedy tu chuť, kterou polévka podle předložené receptůry zřejmě nemůže mít a nemá. Mírně pomůže snad ta kysaná smetana.
I Rusové dávají do borščů někdy brambory, ale většinou ne.
Co ovšem v receptuře chybí jsou rajčata.
Bez těch se na Ukrajině ani v Rusku boršč dávno neobejde.

A chleba bych k boršči nedával. Je to takový eintopf, který je sytý sám o sobě.
afataga
@Mastercheef (25.2.2019 16:02)

V tom linku na rcp. co som pridala je parad. pretlak, v zime urcite lepsia varianta ako oranzove paradajky bez chuti a vone.
mastercheef
@Afataga (25.2.2019 19:37)

Hmm, terazky vidím "paradajkový pretlak, 2 kusy".
A to je koľko?
Kilo, dve, 10 deka?
Vnímam, že tu nečerpajú inšpiráciu len zabehnutí "kuchári", ale často začínajúce amatérky a tým nepísať apoň približné množstvá...
dormella
@Mastercheef (28.2.2019 07:52)

Do borsce urcite kysane zeli nepatri. Vsechny ruske polevky s kysanym zelim (nebo jen vodou ze zeli), ruznymi druhy masa a zeleniny (vcetne hub) se nazyvaji šči.
lilyre
Toto jedlo nie je možné navariť v malom množstve, tiež ho varím asi tak 3 -4 krát do roka, recept mi dala pred mnohými rokmi kolegyňa, ale nedávam slaninu. Tri druhy mäsa ( bravčové, hovädzie, údené + kosti pre silný vývar). Kapusta v mojom recepte je biela hlávková a pred pridaním do vývaru ju najskôr podusím, tiež podusím ostatnú zeleninu ( zvlášť ) . Podľa mojej bývalej kolegyne sú prílohou pečené pirohy plnené ochuteným mletým mäsom a môžem povedať, že sú vynikajúce.
Jedla som boršč na rôznych miestach, mám ho veľmi rada, ale všade je iný. Napríklad : boli sme s manželom na stretnutí GOLD WING CLUB RUSSIA v Kaliningrade a tam som bola z neho sklamaná, pretože to bol vývar cvikľovej farby ( nič v polievke neplávalo) a na zvlášť tanieriku nám priniesli strúčik čerstvého cesnaku, kúsky čerstvej cibule a akúsi slanú rybu ( filet). Ale dal sa zjesť .
Takže, hlavné je, ako chutí , určite je dobrý aj s kyslou alebo s červenou kapustou.
Všetkým pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia