Boršč

carrie - bez fotkycarrie, 6. januára 2014
Boršč
Foto: carrie

Tradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka Zobraziť celý popisTradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka nielen Rusov, Ukrajincov či Bielorusov ale napríklad aj Poliakov a v každom regióne sa varí podľa svojich zvyklostí, tak ako ho varili tamojší predkovia. Základné suroviny cvikla (červená repa), kapusta a mrkva tam však nesmú chýbať nikdy. Ja varievam ukrajinský boršč ako ma naučili moje ukrajinské priateľky, je chutný, zdravý a sýty, vyskúšajte.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 gram
250 gram
1 malá hlávka
1 ks
3 ks
3 ks
1 ks
2 ks
2 lyžice
3 lyžice
3 - 4 guľôčky
1 ks




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať približne 5 l hrniec. Hovädzie mäso môžeme pokrájať na menšie kusy a spolu s bravčovým mäsom a dobre poumývanou cviklou ho dáme variť ako na polievku. Pridáme soľ, bobkový list a korenie. Varíme, kým mäso nie je takmer mäkke. Kapustu nakrájame na kocky a pridáme variť k mäsu a cvikle. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na prúžky, nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na pánvici na oleji alebo na masti, pridáme pokrájané mrkvu a petržlen a chvíľu spolu opekáme. Pridáme rajčinový pretlak, premiešame a zalejeme 2 - 3 naberačkami pripravovaného vývaru. Pod pokrievkou dusíme, občas premiešame.

  2. 2

    Uvarenú cviklu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame na prúžky približne v rovnakej veľkosti ako koreňovú zeleninu. Ak je mäso uvarené vyberieme ho z polievky a vlejeme do nej podusenú zmes zeleniny z pánvice. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme variť do polievky. Na pánvicu pridáme trochu oleja a vložíme pokrájanú cviklu, premiešame a pridáme 3 polievkové lyžice octu. Keď sa ocot odparí, pridáme cviklu do polievky. Polievka sa sfarbí krásne do červena.

  3. 3

    Mäso pokrájame na menšie kocky a vrátime do polievky. V prípade potreby dosolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany. Táto verzia je s mäsom ale chutný boršč sa dá pripraviť aj keď mäso vynecháte, postup je rovnaký a potešíte vegetariánov :) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

marta5
Zaujímavé a iste chutné jedlo,už som to jedla,ale ešte som to nevarila-ukladám a iste vyskúšam.Veľmi mi chutila ta super polievočka.Ďakujem za skvelý recept.
1x alda
kredenc
Konečne je tu recept na borš, nie na všelijaké patlaniny takto pomenované. (Ale octu dávame menej.)
1x carrie
afataga
vyzera velmi dobre, raz davno som varila podobne, bol vyborny, ale strasne pracny
nika72
veľmi rada to vyskúšam,lebo mám boršč rada a nerobila som ho nikdy....takže uložené KK 1*****
61milos
Výborný recept a ešte lepšie jedlo. Som ho včera uvaril. Mäso som nevyberal a zakončil som to kardamonom, rímskou rascou, zázvorom a mletým čiernym korením na taký berberský spôsob... Dookola taniera na kúsky natrhaná pita, žiadna smotana... Som sa nezastavil tri hodiny, ale stálo to za to!-)
ivka268
dnes som varila a mozem povedat ze je vynikajuci....dakujem za rcp,uz som sa davnejsie chystala na borsc a tento sa mi pacil najviac :)) urcite som ho nerobila posledny krat
rea1
u mňa i u mojich rodičov sa boršč robí často, je to veľmi obľúbené jedlo. lenže ja nedávam cvikľu variť ale do už uvareného boršču pridám jednu fľašku (veľkosť - pohár od horčice) doma zaváranej cvikly a nechám iba prevrieť. potom ani netreba veľmi dokysľovať. je to taká kuchynská skratka ale rokmi osvedčená a práve kvôli tomu zaváram cvikľu nielen do 7 dl pohárov ale aj takéto menšie porcie. dokonca ani priateľova mama, ukrajinka, nemala proti chuti môjho boršču námietky, dokonca ho aj pochválila. :-)) boršč je super jedlo.
1x carrie
ninusik
Borsc,milujem...no este som si ho netrufla uwarit receptik odkladam mozno sa raz odhodlaam...:)
janulka21
Tento recept som vyskúšala a bol to naozaj vynikajúci boršč. Skusala som aj iné recepty, aj s kyslou kapustou alebo zápraškou, ale ani jeden sa tomuto nevyrovnal. Práve dnes ho varím znova, už sa teším :)
1x carrie
nenar
Milujem boršč, všetky jeho variácie, v tom mojom takmer lyžica stojí, moja Mamina ma naučila jednu fintu, varila podobne ako je v tomto recepte,
len žiadne zemiaky a paradajkový pretlak, /preto sa pripájam/, ale uvarila 2-3 cvikly v šupke, očistené postrúhala a pretlačila šťavu
do hotovej polievky, tá výsledná farba a chuť je božská. Inak s borščom je to ako s našou kapustnicou, alebo domácou klobásou.
V každom kraji, dedine, rodiine je originálna a najlepšia, hoci recept je takmer identický.
Ten vytlačený zvyšok zvyknem pomiešať s postrúhaným chrenom a dochutiť.

majok
Výborný recept! Všetko som urobil ako bolo napísané a výsledok bol jednoducho skvelý. Možno by bolo lepšie písať váhu a nie len "stredná cvikla". Ale to je len detail. Boršč bol vynikajúci! Tie výkričníky tam dávam naschvál!!!! Odporúčam všetkým!!!
lemik
Fantasticky, nabuduce skusim presne podla postupu, lebo teraz som isla cvikla podla seba, ale takto to musi byt super, dakujem.lenka
1x carrie
mamataja
Hľadala som dobrý recept už dlhšie. Naďabila som na tento a som tomu veľmi rada. Práve som podľa neho uvarila svoj prvý boršč v živote a môj muž si nakladá už druhý tanier :-). Je naozaj veľmi dobrý a to som bola pred mesiacom na Ukrajine a tam jedla niekoľkokrát boršč. Akurát tam k nemu servírovali aj slaninku, niečo také ako u nás keď sa robí varená opaprikovaná slaninka a tiež čierny chlebík. Ďakujem za recept, iný už ani hľadať nebudem.
afataga
Po velmi dlhej dobe som sa uzniesla, ze idem varit borsc, pozerala som na nete a nasla aspon tisic rcp., no a teraz ktory si vybrat? Jasne, ze kazdy bol iny, ale nakoniec som sa priklonila k tomuto rcp. aj ked s mensimi zmenami: zemiaky som nedala, vyvar z hov. krku a hov. a brav. rebier, cviklu som kupila uz uvarenu osupanu, preco nevyuzit? Zeleninu som restovala na masti a ocot dala az do hrnca. Pridala som 2 chilli a vnat. Inak suroviny aj postup som viac-menej dodrzala a musim povedat, ze ja naozaj vyyyborny. A super je, ze je asi este na 3 dni.


afataga
Vcera som ho zas varila aj pre navstevu, 2x si nabrala a 4x pochvalila, je fakt vyborny.
1x radost
licidlo
Tento recept bol prvý, ktorý som vyskúšala, keď som sa rozhodla skúsiť urobiť domáci boršč. Trochu som ho upravila (suroviny), ale postupujem vždy podľa neho. Urobila som vegetariánsku - vlastne vegánsku verziu, škrtla som mäso, zemiaky, ocot aj čierne korenie. Varievam úplne bez korenia. Uvarím bez kapusty a potom príde zlatý klinec: kyslá (pravá, nie prepchatá konzervatmi, ale čerstvá z trhu nech žije Miletička!) kapustička. Preto do varenia nejde ocot, korenie, ani soľ. Hlavná zložka upraveného receptu však je rozhodne paradajkový pretlak - kdeže 2 lyžice, ale plných 500 g!
licidlo
@afataga (1.12.2018 13:23)

úplne rovnako o cítim - musí to byť vynikajúce, ale zemiaky rozhodne vynechať! Mám rada všelijaké guláše, ale keby v nich plávalo oveľa menej zemiakov! Nie som rasistka, mám rada zemiaky, ale zďaleka nie všetky kombinácie s nimi.
jabodka
Možno hlúpa otázka... Koľko vody prosím vás treba dať do 5l hrnca?
teodora
Ukladám do KK, zajtra varím. Varecháči, pevné zdravie v novom roku a dobrú chuť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia