Syrový börek s hubami
Syrový börek s hubami

Börek syrovo-hubový fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. februára 2019
Börek syrovo-hubový (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutný börek :-)

70 minút
príprava
40-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,25-3,5 dl vlažná
0,5 kl
Plnka:
300 g čerstvá
1 ks
2 ks farebná
podľa potreby
podľa chuti
Okrem to:
cca 250 g
1
Zálievka:
400-500 g
cca 2-2,5 dl
2 ks
3/4 dl
0,5 kl
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Na plnku budeme potrebovať 1 balík hlivy to je 300 g, ďalej 1 cibuľu a zo 2 farebné papriky - ja tu mám svoju mrazenú zo záhrady už pokrájanú na kocky :-) Hlivu opláchneme a pokrájame na tenké a drobnê kúsky. Tak isto pokrájame aj cibuľu a papriku, ktoré spolu potom udusíme. Ďalej si zvlášť pripravíme turecký syr a cibuľu. Syr rozmrvíme a pomiešame ho s nadrobno nakrájanou cibuľou.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej panvici si na troche oleja zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme hlivu, osolíme, okoreníme a zakryté udusíme do mäkka - to je cca 15 minút. Podľa potreby počas dusenia podlejeme troškou vody. Následne pridáme papriku a spolu s ňou ešte zo 10 minút dusíme. Napokon ku koncu pridáme oheň a necháme poškvrčať, aby to celé dostalo trocha opečenej vôňe :-) a necháme bokom.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V jednej miske zmiešame múku so soľou. Pridáme najprv len 3 dl vody, zvyšných 0,25-0,5 pridávajme radšej postupne podľa potreby, ako bude múka piť. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré pomocou trochy múky ešte dobre vymiesime. Cesto je vtedy presne dobré, keď vopcháte doň prst a ono to cesto ide pomaly zasa hore. Keď jamka zostane, tak je ešte primäkké - treba pridať múku a miesiť ho ďalej do požadovanej konzistencie. Tento trik robím vždy ako kontrolu :-) A napokon hotové cesto necháme 20 minút postáť.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si pripravíme jeden veľký, podľa možnosti okrúhly plech a urobíme zálievku. V jednej miske zmiešame jogurt, vajíčka, olej a soľ. Dobre prešľaháme metličkou a prilejeme ešte cca 2-2,5 dl mlieka. Množstvo mlieka vždy závisí aj od toho, aký hustý máte ten jogurt. Zálievka má byť o niečo redšia než palacinkové cesto.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odležané cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každé cesto premiesime ešte raz do bochníka. Bochníček dobre pomúčime zo spodu i z vrchu a vyvaľkáme ho na tenučko. Za každým vaľkaním si cesto obrátime a dobre pomúčime, tak sa oveľa jednoduchšie a rýchlejšie cesto vyvaľká na tenko :-) Vaľkáme vždy na o niečo väčšie než je náš plech - môj má priemer 36 cm. Takto pokračujeme s každým bochníčkom. Ja som si stále vyvaľkala 2 cestá, naplnila a potom rýchlo zas 2 vyvaľkala. Ale ak vám vaľkanie trvá o niečo dlhšie, tak si môžte všetky cestá najprv dopredu vyvaľkať a poukladať na 1 veľkú pomúčenú plachtu.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Veľký plech vytrieme trochu olejom, ale môžte dat aj pečiaci papier. Položíme cesto, ktoré sme preto vaľkali na väčšie, aby sme ho vedeli do plechu uložiť krčkavo :-) Ponalievame hore-dole zálievku, ktorú ešte štetcom rozotrieme, aby bola všade. Cesto nemá plávať, len aby bola zálievka na ňom približne rovnomerne rozotretá. Zálievku si musíme zadeliť, najviac jej ide vždy na vrch böreku. Takto krčkavo ukladáme každé cesto a každé cesto polejeme zálievkou. Plnku tentoraz nedávame na každé cesto, ale na každé druhé cesto, čiže si ju rozdelíme na 3x. Najprv dáme dusenú hlivu a nato porozsýpame rozmrvený syr s cibuľou. Zakaždým cesto trochu osolíme. Na konci, na celkom posledné cesto vylejeme zvyšnú zálievku tak, aby bola všade. Posypeme černuškou, poprípade aj sezamom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 40-45 minút.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový horúci börek môžme natrieť kúskom masla.

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je v reze :-) Musím priznať, že táto hubovo-syrová kombinácia je veľmi chutná. Börek môžete podávať k polievke alebo s pohárom vychladeného Ayranu :-) Prajem dobrú chuť!

    Börek syrovo-hubový (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Obdivuhodná dobrota a té práce, včetně focení. Neumím si představit, že to jde zaráz zvládnout... Kdo umí, ten umí! Ráda bych ochutnala.
narsila
Milujem syrovy borek.. na dovolenke sa ho neviem objest.. skoda ze asi nenaberiem odvahu na vlastny vytvor :)
cesminaz
Dakujem velmi pekne všetkým za nahliadnutie a milé komentáre :-) som rada,ze recept zaujal. @Kucharocka123 :-) pre mna to uz nieje nárocné,uz som si zvykla :-) A áno,stojí to za tú námahu.Budem rada ak niekedy vyskúšaš :-) Prajem vsetkým pekný den!
zinnajdha
ako vždy- vzorové. Nemôžem tie fajnoty robiť, lebo by som sa nezdržala a všetko by som zjedla, ostatným by sa nezvýšilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia