Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom, Cesta okolo sveta za 80 dní z vydavateľstva Agnès Vienot Editions.

6-8
porcií
20 minút
príprava
20 +30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si jednotlivé suroviny. Očistenú cibuľu nadrobno posekáme, z papriky odstránime jaderník a pokrájane ju na kocky, v šupke uvarené zemiaky pokrájame na menšie kúsky, koriandrovú vňať postiháme a odložíme do chladu.
  2. Na panvici zohrejeme ghee alebo olej, pridáme kurkumu, horčičné semienka, curry lístky a madráske curry, keď koreniny uvolnia vôňu, priáme cibuľu a chvíľku ju za stáleho miešania pražíme.
  3. Po chvíľke pridáme pokrájanú papriku a za stáleho miešania pokračujeme v pražení.
  4. Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať za polievkovú lyžicu vody. Keď paprika zmäkne, pridáme pokrájané zemiaky, premiešame a necháme prehriať. Posolíme, pridáme garam masalu a na ohni miešame ešte asi 10 minút. Na záver pridáme koriandrovú vňať a podľa chuti citrónovú šťavu.
  5. Premiešame a môžeme podávať, napríklad s indickými plackami chapati. Ja som nechala zemiaky mierne vychladnúť
  6. a zatiaľ som lístkovým cestom vystlala obdĺžnikovú formu na pečenie tak, aby cesto na každej strane prečnievalo za okraje formy a spodnú časť som popichala vidličkou.
  7. Vychladnuté zemiaky som navrstvila do formy na cesto
  8. Okraje cesta som prehla na zemiaky a spojila, popichala vidičkou, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala černuchou (kalonji) a dala piecť.
  9. Spolu s mojím pomocníkom sme netrpezlivo čakali na výsledok, ktorý sa dostavil približne o 30 minút.
  10. A tu sú už rozvoniavajúce bombajské zemiaky ukryté v lístkovom ceste
  11. Koláč necháme chvíľku vyhladnúť, a môžme podávať.
  12. Ja som ho jedla teplý s raitou, mužská časť našej rodiny ako prílohu k pečenému kozľaciemu stehnu. Zvyšok sme dojedli studený na raňajky a tiež bol výborný.