Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept)
Autor receptu: slavka2012
Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom, Cesta okolo sveta za 80 dní z vydavateľstva Agnès Vienot Editions.
6-8 porcií |
20 minút príprava |
20 +30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si jednotlivé suroviny. Očistenú cibuľu nadrobno posekáme, z papriky odstránime jaderník a pokrájane ju na kocky, v šupke uvarené zemiaky pokrájame na menšie kúsky, koriandrovú vňať postiháme a odložíme do chladu.
- Na panvici zohrejeme ghee alebo olej, pridáme kurkumu, horčičné semienka, curry lístky a madráske curry, keď koreniny uvolnia vôňu, priáme cibuľu a chvíľku ju za stáleho miešania pražíme.
- Po chvíľke pridáme pokrájanú papriku a za stáleho miešania pokračujeme v pražení.
- Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať za polievkovú lyžicu vody. Keď paprika zmäkne, pridáme pokrájané zemiaky, premiešame a necháme prehriať. Posolíme, pridáme garam masalu a na ohni miešame ešte asi 10 minút. Na záver pridáme koriandrovú vňať a podľa chuti citrónovú šťavu.
- Premiešame a môžeme podávať, napríklad s indickými plackami chapati. Ja som nechala zemiaky mierne vychladnúť
- a zatiaľ som lístkovým cestom vystlala obdĺžnikovú formu na pečenie tak, aby cesto na každej strane prečnievalo za okraje formy a spodnú časť som popichala vidličkou.
- Vychladnuté zemiaky som navrstvila do formy na cesto
- Okraje cesta som prehla na zemiaky a spojila, popichala vidičkou, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala černuchou (kalonji) a dala piecť.
- Spolu s mojím pomocníkom sme netrpezlivo čakali na výsledok, ktorý sa dostavil približne o 30 minút.
- A tu sú už rozvoniavajúce bombajské zemiaky ukryté v lístkovom ceste
- Koláč necháme chvíľku vyhladnúť, a môžme podávať.
- Ja som ho jedla teplý s raitou, mužská časť našej rodiny ako prílohu k pečenému kozľaciemu stehnu. Zvyšok sme dojedli studený na raňajky a tiež bol výborný.