Bolonské špagety

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Bolonské špagety
Foto: Petr Stádník
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

320 g
320 g, mleté
100 g
50 g
40 g
120 g
400 ml
40 g
60 ml
 sušený
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode za občasného miešania al dente. Vodu scedíme a špagety premiešame s olivovým olejom. Najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler orestujeme na oleji do mäkka. Pridáme trošku cesnaku, necháme speniť a pridáme paradajkový pretlak a zľahka orestujeme. Pridáme hovädzie mäso a musíme dôkladne premiešať, aby v ragú neboli hrudky.

  2. 2

    Pridáme biele víno, necháme zľahka odpariť a celé zalejeme paradajkovou omáčkou (dreňou, džúsom). Ochutíme cukrom, bylinkami, korením a osolíme. Varíme na miernom ohni aspoň 2 hodiny.

  3. 3

    Nakoniec dochutíme ešte troškou cesnaku, korením a soľou. Špagety ohrejeme v sitku vo vriacej vode a odkvapkané zmiešame na panvici s ragú a nahrubo nasekanou bazalkou. Zľahka posypeme nastrúhaným parmezánom.

  4. 4

    Náš tip: Stonkový zeler má oproti buľvovému zeleru malý, rozvetvený koreň, nevhodný na jedlo. Jeho stonky sa upravujú ako jemná zelenina.

Diskusia k receptu

sulforon
mnamka :) mam sice lepsi domaci recept ale tento tiez rozhodne stoji za to :)
majki
Ako robime my, plus davam este slaninku a zeler bulvovy. Vzdy urobim viac a dam zamrazit, potom je rychly a chutny obed zaruceny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia