Bolonská omáčka

Bolonská omáčka(fotorecept)

Autor receptu: mariannkahrianka

Pre každého, kto miluje chuť Talianska. Originál podľa mňa :)

15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ja som mala doma iba pol kila mäska, takže sme to mali viac paradajkové a mrkvové, ale to vôbec nevadí.
  2. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky. Ja som najprv krájala na doske, neskôr som použila robot - ten mi mrkvu pokrájal na pekné tenké kolieska, ale kľudne môžte dať na pásiky, či kocky.
  3. Do hlbšieho hrnca dáme trocha oleja a na miernom plameni opražíme cibuľku. Následne pridáme mleté mäsko. Pridáme plameň, aby nám zbelelo. Osolíme a okoreníme. Ja dávam vždy radšej menej soli, pretože aj paradajka má svoju chuť a nechcem to hneď presoliť. Takže dosoľujem väčšinou až v závere. Ak chcete môžete koreniť aj vegetou.
  4. Do hrnca pridáme mrkvu. Vyzerá jej byť veľa, ale ona sa rozvarí a stratí :) Už môžeme stiahnuť plyn na minimum.
  5. Podlejeme teplou vodou tak do trištvrte. Poriadne premiešame, pretože teraz to už dve hodiny nebudeme babrať. Len zakryjeme a necháme dusiť. Dá sa pridať paradajka už aj v tomto štádiu receptu, ale keďže má tendenciu prihorieť, museli by sme to každých 15 min. kontrolovať a premiešavať, preto ja pridávam paradajky až po dvoch hodinách na konci varenia.
  6. Po dvoch hodinách pridáme paradajkový pretlak aj lúpané paradajky. Pomiešame. Necháme ešte pol hodiny dusiť. Teraz to už pre istotu skontrolujeme po 15-tich minútach, aby nám to neprihorelo. Dochutíme soľou/ čiernym korením. Kľudne môžte pridať bylinky, napr. bazalku.
  7. Uvaríme si špagety, dáme na ne omáčku, nastrúhame syr, aký máme radi (ja som použila Grana Padano) a môžeme jesť. Dobrú chuť :)