Boloňská omáčka k cestovinám

sjuz - fotkasjuz, 25. júla 2010
Boloňská omáčka k cestovinám
Foto: sjuz

Robievam pomerne často, pretože ju máme radi. Dá sa zmraziť, keď pripravíte viac. Varí sa dlho, ale stojí za to:)

Suroviny

500  g
1  palica
1 ks
1  veľká
5  strúčikov
1  malá konzerva
2  dcl
5-6  plátkov
2 ks
cca 10  cm
1 - 2  dcl




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji pripravíme základ z cibule, cesnaku, mrkvy a celeru. Všetko nadrobno pokrájame a osmahneme. Pridáme na maličké kocky pokrájanú šunku alebo slaninu, vytlačíme z črievka mäso z čerstvej klobásy - predávajú sa u nás také čerstvé klobásky na gril - originál má byť talianska - touluská, ale tu sa nedá zohnať, takže takáto poslúži ako náhrada. Zmes mierne pražíme na oleji za stáleho miešania.

  2. 2

    Pridáme mleté mäso a opekáme. Mäso musíme vareškou počas opekania rozdrobiť, aby sa dalo rovnomerne zmiešať so zeleninou. Podlejeme vínom, premiešame a chvíľu varíme, aby sa vyparil alkohol. Pretlak zmiešame s vodou a vlejeme do mäsa. Prikryté pomaly dusíme až 3 - 4 hodiny, počas ktorých občas pozrieme a premiešame. Táto doba je ideálna, omáčka chutí úplne inak, ako keď sa pripraví za hodinu.

  3. 3

    Pol hodinu pred koncom prilejeme mlieko, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, a prikryté dodusíme. Do hotovej pridáme natrhanú čerstvú bazalku. Táto omáčka sa može použiť na špageti, ale používa sa aj na prípravu lasagne.

Diskusia k receptu

frezia68
@sjuz :dobrý nápad urobiť aj do zásoby,keď už je príprava dlhšia a určite vyskúšam - ďakujem za nápad.
tatranka
Vždy mám dilemu ,akú omáčku na špagety?Tu je ohromný nápad a ešte aj do rezervy.Príma.Skúsim.
tinca
@sjuz hezké najmä farebne a super dobré, poznám, občas robím, len ma odrádza čas, lebo ten je treba ako píšeš, vtedy je to ono. Ja tiež dávam do mraziaku a potom sú špagetky cubi-dub.
helca103
v piatok som robila niečo podobne ale bez zeleru,mrkvy,mlieka a vina no musím vyskúšať aj tuto verziu cestiny s omačkami zbožnujeme
sovka62
Sjuz, toto je moja najobľúbenejšia omáčka na špagety. Bratrancova žena priniesla originálny recept z Talianska (bez zeleru a klobásy) a tak ju podľa neho robíme celá rodina už roky. Tak nám chutí, že pre troch ľudí varíme dva balíky špagiet, lebo každý si pridáva. Vyskúšam aj tvoju verziu, zeler a klobása sú dobré sami o sebe, nieto ešte v omáčke.
frezia68
Práve včera večer na Prime to varil Ital a celkom ako Ty,aj s tou klobásou...,ale Ty si ho predbehla,tiež to máš z Talianska?
bozulka
To určite chytila u Taliana v Prahe,že?Ten nápad s mraziakom je dobrý,využijem,teraz sa už oplatí urobiť.
sjuz
Tento recept mi poradili kolegovia v jednej firme, kde som robila pred 5 rokmi - jeden z nich chodieval do Talianska stále, nosil nám olej, cestoviny...a recepty:) Chalani v práci varievali - mali sme kuchynku - a naučili ma aj toto:)
holkazmoravy
Včera jsem ji dělala na oběd ke špagetám, akorát jsem použila čistě hovězí maso. Některé ingredience mi scházely, takže muškátový oříšek jsem nedávala, celeru jen půlku a místo červeného vína krapet bílého (a protlaku trochu víc). Ale i tak byla výborná, děkuji za recept!
lebka
akurat to robim na marodke sa aspon nenudim.nevidim ale dovod na to mlieko tam lebo to robim do poharikov aby to bolo hocikedy k dispozícii
ak vies dovod na to mlieko rád zmudriem aj ja,dakujem
sjuz
toto je originál recept od taliana. to sa musíš spýtať jeho:)
cici21
určite vyskúšam, lebo kupované omáčky aj iné mi nechutia, ako vlastnoručne urobené
frezia68
Rada robím podľa Teba recepty a túto omáčku vždy aj do zásoby,je výborná :-)))
sulforon
toto urcite skusim dakujem za recept :) snubenica bude mat radost :)
darktemplar999
@Sjuz (26.7.2010 19:04)

Ahoj Sjuz, koľko vody si dávala k tomu pretlaku? :) A v ktorom supermarkete majú ten stonkový zeler? V bille som ho nenasiel :( Ked nenajdem tak asi nahradím tretinou normálnej hlavy zeleru. Prepáč za tie otázky, tento recept bude moje tretie jedlo v zivote uvarene ako prekvapenie pre polovicku tak snad to nedobabrem :D
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Mám ,
píše sa že 10 cm čerstvej klobásy. Ale akej? Zaúdenej? Inú nepredávajú. Dcéra mi priniesla čerstvú ale zaúdenú. Práve robím z dvojitej dávky a neviem, dala som tú zaúdenú s ťažkým srdcom, ale už je tam, práve sa všetko dusí. Čo by mi tí taliani povedotazdali.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
trošku sa mi ten text poprehadzoval.
Začína text: Mám dotaz
Končí text : Čo by mi tí taliani povedali.
sjuz
Dobry den prajem :)
dakujem Vam za zaujem o recept :)
Viete, to bolo uz davno... dnes som uz dalej so skusenostami :D, origo by sa mala dat neudena kobasa, tzv. salsiccia, ale ak nedate,
nic sa nestane. Prave som dnes robila bolonsku na lasagne :)
Prajem Vam vesely Silvester :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Uvidíme, robím presne podľa receptu. Len sa chcem spýtať, za tie 4 hodiny varenia toho mäsa, čím podlievať to mäso. Stačí , alebo pretlak. Už som dala aj to aj to ale ešte to pýta.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Nejak mi tie slová lietajú. Pýtala som sa čím podlievať za tie 4 hod. Vodou alebo pretlakom.
kukulienka71
Prvý raz som ju robila s kúskom klobásky ale zdala sa mi moc mastná potom tá omáčka, aj keď chuťovo fajt výborná. Dnes bez klobásky, vynikajúce jedlo. Všetkým doma veľmi chutí.


zolik
Výborná omáčka. Varila som ju 3 hodiny. Použila som len hovädzie mleté mäso. Miesto mlieka som pred dokončením pridala šľahačku.
Ďakujem za recept a pozdravujem






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia