Bohnensterz

sdb - fotkasdb, 4. decembra 2014
Bohnensterz
Foto: sdb

Začínam sa orientovať v lokálnej kuchyni aj v tej svojej. Typicky burgenlandské jedlo, či skôr príloha vhodná najmä k údeninám, varenému kolenu či párkom Zobraziť celý popisZačínam sa orientovať v lokálnej kuchyni aj v tej svojej. Typicky burgenlandské jedlo, či skôr príloha vhodná najmä k údeninám, varenému kolenu či párkom a klobáskam od výmyslu sveta (a to tu oni naozaj vedia).

6
porcií
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
1 ČL
4 PL




Postup

  1. 1

    Uvaríme vo vode cez noc odležané strukoviny podľa chuti (ak nepoužívame konzervované), ja som použila cícer, najtypickejšia je ale fazuľa. Na suchej panvici za stáleho miešania ohrievame múku so soľou tak dlho, až nezačne mierne hnednúť a orieškovo voniať. Zalejeme 3/4 litrom vody z uvarených strukovín, necháme múku natiahnuť tekutinu a pridáme strukovinu samotnú. Prelejeme roztopenou masťou a dobre prepražíme na panvici.

  2. 2

    Ak si k tomu upečiete klobásky alebo biele paročky či inú údeninu, odporúčam preliať priao výpekom z panvice. Masťou nešetrite, ina bude Bohnensterz suchý. :)

Diskusia k receptu

mijaita
Dělám to s čočkou k uzenym kuřecím stehnum grilovanym, nebo uzenemu kolenu. Je to vyborné !
huck
@micanela proti gustu, ziaden disputat! S prichodom zimy ma viac a viac pritahuju jedla zo strukovin, rozne polievky na kyslo, na sladko, strukovinove manestre z juhu Europy a hlavne tradicionalne slovenske kase. Vdaka panu Bohu nemam ziadnu strukovinu ako "preferittu". Jednako ich milujem na tanieri. V kombinacii s udeninou taketo jedla nemaju, hlavne v zimnom obdobi, chybu. A co sa talianskych restauracii tyka, tak urcite som jedna z tych, co taliansku kuchynu priam zboznuju. ... Len neviem "co chcel basnik povedat" ohladne tohoto zaujimaveho rustikalneho rakuskeho - burgenlandskeho jedla a kamaratov stravujucich sa v talianskych restauraciach.
1x huck
zolik
@Sdb Bohnensterz poznam, je to typicke jedlo horneho Burgenlandu v okoli Neusiedl am See. Original je s bielou fazulou (obmenam sa samozrejme mädze nekladu) a na pohlad nevyzera vabne ale chuti vyborne. Taketo privarky sa aj zle fotia. Inak @micanela Burgenlandska kuchyna je velmi chutna, ina ako Viedenska alebo Stajermarkska. Burgenlandske Heurigen su gastronomickym zazitkom. Neposudzovala by som len podla fotografie.
leomax
@micanela , veľmi často vyhlasuješ, že keď sa niekomu recept nepáči, nemá komentovať!!!! To sa podľa teba týka len pustiných receptov? Dnes je to druhý, ktorý sa ti nepáči a komentuješ.
Mne sa náhodou recept veľmi páči.
2010
Keby nebolo toho francuzskeho tajtrlika Napoleona na slovensku by nebolo zemiakov =diablovo jablko, preto je dakedy smiesne ako sa tu daktori hraju ja -zahustujem zemiakmi , blbost na kvadrat, v europe sa zhustovalo len mukou, a toto je klasika bez diskusii , like it or hate it.
evanaaa
Rada by som ochutnala, neviiem si predstaviť tú chuť, ale pre mňa ( diab.) je to ohromná sacharidová bomba, asi by som mohla len tak dve lyžice a nie viac.......pol kg múky a toľko aj strukovín, inak ja s fazuľou.
slawi
Mne chuti rakuska kuchyna a velmi a Heurige milujem( mame svoje oblubene). A az take odlisne od slovenskej kuchyne nieje. Vsak aj na slovensku co dedina to recept :)
1yeti
podobne nieco si pamatam z mojho detstva, ked nasa suseda, babicka, z banskej stiavnice varila stare banicke jedlo s poslovencenym nazvom "štiarc", boli tam aj zemiaky, ale malo to asi tuto podobu, velmi mi to chutilo, urcite tento recept najblizsie vyskusam a dakujem zan.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia